• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ryszard Hołownia i Stefan Myszkowski - szkolenie : pom. oscyloskopowe, czujniki tlenu, OBDII/EOBD

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowni Państwo,

jeśli chodzi o szkolenie z zakresu diagnostyki pokładowej standardu OBDII/EOBD, o której Państwo pytacie, to takie szkolenie planuję, ale dopiero w przyszłym roku. Jak pisałem w poście z dnia 14.09.15r. (są pod nim 3 załączniki w "pdf" - tym się wyróżnia od innych), nie będę organizował nowych szkoleń, jeśli nie będę miał już gotowych materiałów szkoleniowych. Takie błędy popełniałem i więcej tego nie zrobię. Więcej informacji o nowej formule moich szkoleń, jest ujęte we wspomnianym poście.

Przy tej okazji dodam, że systemy OBDII/EOBD stale się rozwijają. Ten postęp jest narzucony przepisami homologacyjnymi pojazdu w zakresie emisji składników szkodliwych. Teoretycznie (jeśli chodzi o Europę, to jestem ostrożny po aferze "VW") jest to sprawdzane podczas badań homologacyjnych pojazdu. Zmiany wymagań stawianych systemom OBDII/EOBD są ujęte encyklopedycznie w załączonym pliku pt. "Ewolucja norm Euro i syst_diag_pokładowej OBDII_EOBD.pdf". Jest to wyciąg ze zbioru norm homologacyjnych. Przepraszam, że w języku angielskim, ale w tym języku jest oryginał. Na przyszłym szkoleniu o OBD będziemy rozmawiać o obecnych systemach OBD, ale też o przyszłych. Oczywiście dużo miejsca zajmie też praktyka, np.:
  • "żelazny" temat, czyli jak na żądanie testować układy silnika i ich elementy;
  • jak interpretować parametry odczytywane z systemu OBDII/EOBD.
Nie mam problemów z materiałami (99% po angielsku i niemiecku, reszta po polsku). Mam dostęp do najnowszych modeli samochodów, aby poznawać ich systemy OBD, ale opracowanie całości materiału jest bardzo pracochłonne. Potrzeba mi jeszcze czasu aby rozpocząć szkolenia o OBD.

Z serdecznymi pozdrowieniami
Stefan Myszkowski

Załączniki

• Ewolucja norm Euro i syst_diag_pokładowej OBDII_EOBD.pdf
    1,5 MB · Wyświetleń: 21

MichRych

Początkujący
Punktów
3
Nawiązując do poprzedniej informacji o powtórzeniu szkolenia 14 listopada, to w związku z tym, że p.Marek znalazł jeszcze miejsce w samolocie i przyleciał na szkolenie 17 października, nie będziemy go już w tym terminie powtarzać. Proszę osoby potencjalnie zainteresowane takim szkoleniem, o nierozpatrywanie takiej możliwości.
Jednakże w wyniku pozytywnych odczuć uczestników ostatniego szkolenia i zachęty z ich strony do przeprowadzenia kolejnego szkolenia w ramach Akademii Elektroniki i Diagnostyki Samochodowej, zaproponowane zostanie kolejne szkolenie i informacja o nim pojawi się na Forum w odrębnym wątku.

martech

Początkujący
Punktów
0
Miasto
zachodniopomorskie
Szanowni Państwo,

jeśli chodzi o szkolenie z zakresu diagnostyki pokładowej standardu OBDII/EOBD, o której Państwo pytacie, to takie szkolenie planuję, ale dopiero w przyszłym roku.

Miałem możliwość uczestniczyć w Pańskim wykładzie na Targach Motoryzacyjnych w Poznaniu na temat szerokopasmowych sond lambda i teście drogowym EOBD. Bardzo ciekawy materiał, chętnie zapiszę się na szkolenie.

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny forumowiczu o nicku "martech",

dziękuję serdecznie za wpis. Czeka mnie jeszcze dużo pracy, nim zaproszę na szkolenie o diagnostyce pokładowej standardu OBDII/EOBD. Sześcioletni okres współpracy z Inter Carsem, gdy pisałem dla nich tzw. "Dodatki techniczne" spowodował, że "wypadłem"z rynku szkoleniowego, dlatego powrót nie będzie łatwy. Dlatego dziękuję raz jeszcze za pamięć i pokrzepienie.
Nie będzie to jedyna propozycja dla pracowników serwisów samochodowych, którą zaproponuję w roku 2016, ale o szczegółach później, przysłowiowe "za pięć 12". Chciałbym aby to wszystko było szybciej, ale pracuje głównie sam, trochę z pomocą żony, dlatego to niestety trwa tak długo.

Stefan Myszkowski

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
Czy szkolenia z Pana udziałem zaczynają przybierać formę dat?

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny forumowiczu,

datę podam ok. 3 tygodnie przed szkoleniem, jak już będzie wszystko gotowe (głównie materiały szkoleniowe). Jeśli nic się nie zdarzy, to powinna to być druga połowa czerwca.
Może być to jednak również później, gdyż dostałem wstępną propozycję od jednego z dużych i znanych producentów części i systemów do samochodów (układy sterowanie silników i inne), aby pisać dla nich różne materiały szkoleniowe. Nazwy firmy nie mogę podać. Jeśli propozycja się "zmaterializuje" to ją przyjmę, bo to jest bardzo rzadka możliwość dostępu do informacji technicznych bezpośrednio od producenta, również o najnowszych rozwiązaniach (nieważne, że po angielsku). Trzeba będzie na ich bazie przygotować informacje techniczne i opracowania. Opracowane materiały te mają być ogólnodostępne, najprawdopodobniej bezpłatne. Będę namawiał zleceniodawcę, aby były dostępne na stronach tego forum (pdf-y), w odpowiednim dziale (jeśli administrator pozwoli!). Dzięki tej pracy ja się czegoś nauczę a więc może i szkolenia będą ciekawsze. Proszę o zrozumienie.
Ponieważ to jest wstępna propozycja, a jej rozstrzygnięcie ma nastąpić za ok. 2 miesiąc, dlatego na razie nadal pracuję nad szkoleniami, no z małymi przerwami na artykuły (wracam na strony "Serwisu Motoryzacyjnego"; przygotowuję 2 artykuły o magistrali Ethernetowej w sieciach danych pojazdów i wykorzystaniu protokołu internetowego do diagnostyki pojazdów).

Stefan Myszkowski

Do góry Bottom