romanjeden
Uczestnik
Klocki Hawk hps 5.0. Założone tak jak oryginalne, oryginalne były kierunkowe plus oznaczenie strony i czy wewnętrznie i zewnętrznie. Naprawdę chciałbym się pomylić ale sprawdzałem te klocki czy aby napewno je dobrze włożyłem.
No...to ja nie wiem czy to będzie zawieszenie.Tylko dziwna sprawa że jak zmieniłem na z jednej strony stara tarcze i klocek to nie było

To bym zostawił jako ostateczność...wyrzucę tłoczki i zobaczę co tam w środku
tłoczki ogólnie wcisnąłem palcami był opór ale weszły bez problemu
ciekawe czy odpali, ale to żaden problem mam odis. Zacisk w serwisie to lepiej nie mówić ile kosztuje szok a na allegro coś koło 2tys. Z otwartymi robiłem odpowietrznikami m ale tak się nie robi, info z serwisu Audi nawet elsie nie ma wzmianki o odkręcaniu, tylko przy wymianie zacisku jady podpowiedz żeby odkręcic. Na klockach są odciski to porównywalne.
ale ja drgań nie mam na kierownicy i na pedale. Założyłem jeszcze raz na tą lewą stronę starą tarczę i ten nowy klocek. Narazie testuję jest dobrze( pierwsze hamowania nic nie stuka) zrobię 200-300 km i wtedy się wypowiem czy powróciło stukanie czy nie.Ja z tej instrukcji wszystko zastosowałemale ja drgań nie mam na kierownicy i na pedale. Założyłem jeszcze raz na tą lewą stronę starą tarczę i ten nowy klocek. Narazie testuję jest dobrze( pierwsze hamowania nic nie stuka) zrobię 200-300 km i wtedy się wypowiem czy powróciło stukanie czy nie.

Ostatnio na szkoleniu też mi się obiło o uszy że tarcz hybrydowych - ja na nie tak mówię a chodzi o dwuczęściowe/pływające nie wolno trzymać/łapać za powierzchnię trącą i nie wolno jak się czasem robi skręcać zwrotnicy łapiąc za tarczę !!! nie wiem czemu i wolę nie sprawdzać czy tak faktycznie jest.4M0 615 301Q
Tarcza hamulcowa
OE VW
Opis techniczny
Tarcza hamulcowa dwuczęściowa przód L/P pasuje do: AUDI pasuje do: AUDI A6 C8, A7, A8 D5 2.0DH-3.0H 06.17-
Wskazówki dotyczące prawidłowej wymiany tarcz dwuczęściowych
Biorąc pod uwagę różnicę w konstrukcji i materiałach stosowanych w dwuczęściowych tarczach hamulcowych, należy uwzględnić istotne kwestie związane z ich obsługą i montażem.
- Z powodu mniejszej grubości dzwonu tarczy NIE WOLNO podnosić ani trzymać tych tarcz za stalowy dzwon, ponieważ może to spowodować niewielkie odkształcenia. To z kolei skutkować może nadmiernym biciem bocznym lub drganiami w układzie hamulcowym.
- Przed rozpoczęciem montażu należy dokładnie oczyścić powierzchnię piasty koła oraz tarczę.
- NIE skręcać kół trzymając za tarczę/zacisk. Spowoduje to odkształcenie lekkiego stalowego dzwonu tarczy.
- Podczas zakładania koła należy przestrzegać odpowiedniej kolejności dokręcania śrub kluczem dynamometrycznym, a także zalecanego przez producenta momentu ich dokręcania.
- Śruby kół należy dokręcać w trzech krokach.
1. Ustawić ręcznie
2. Najpierw dokręcić momentem 75 Nm
3. Następnie dokręcić momentem końcowym (zapoznać się z instrukcją obsługi pojazdu)- Aby zapobiec zniekształceniu tarczy, należy używać wyłącznie wysokiej jakości oryginalnych felg.
Uwaga: nieprzestrzeganie powyższych wskazówek dotyczących montażu lub zastąpienie tarcz kompozytowych jednolitymi może spowodować pojawienie się hałasu oraz wibracji.
Artykuł sponsorowany przez Brembo
ale to prawda że tarczy hybrydowej nie można ruszać za dzwoń, na to wychodzi że jest z papieru albo z drewna niedługo wymiana będzie wyglądała że trzeba będzie założyć fartuch sterylny odkazić ręce i miejsce pracy jak na sali operacyjnej