• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Saab 93 2.0i problem gasnie kiedy cieply nie odpala na cieplym

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
witam Kolegów. Jest tak ze kiedy zimny odpali jak ta lala, a kiedy temp. dojdzie do 90 jedzie czasami dobrze smiga kiedy zgasze dojde do sklepu wyjde bede tam moze z 20 min wsiadam i sie zaczyna krece i nic trzeba odczekac az ostygnie i wtedy pali . 2 czujniki temp wymienione :)

kod silnika B204 I

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
no wlasnie jak cieply to nie ma pompa tez nie chodzi a jak zimny to chodzi wszystko :)

jak czujnik sprawdzic ??

nie mam oscyloskopu:)

slawi28

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Buxtehude hamburg
www.wismoto.de
noto wyrzuc czujnik polozenia walu na nowy.czesto jest tak ze jak nabierze temperatury to zaczyna szwankowac. zmierz opur ohm na zimnym i na cieplym jak niepali ,tylko ze niezawsze da rade.
majlepiej oscyloskopem.
moim zdaniem to ten czujnik bo pompa by podawala a jezeli niema rpm to nici z tego;)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
jw. w 99 przypadkach na 100 takim powodem jest jest wlasnie czujnik polozenia walu

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
tylko jak sie daje punkty lubie??????????? czy jak bo nie wiem zdalem juz to pytanie wczesniej :)o tych punktach i nikt mi nie dal odpowiedzi

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
sprawdzilem to tak. Wyciagnelem czujnik jak byl nagrzany szybko go schlodzilem powietrzem i znow wsadzilem odpalil :) dziekuje Koledzy 3macjie sie PIONA

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
tak wiec :) auto chodzi kupiony nowy czujnik za bagatela przeliczyc 600zl z norweskich koron, a w Polsce 280 org. boscha heheh no ale i tak tanio jesli chodzi na zarobki co to dla nich :)

Barbull

Nowy
Punktów
0
Cześć!
8 lat później wątek wciąż aktualny. Mam ten sam problem, ale to chyba ten 1 na 100 przypadek, kiedy to nie czujnik położenia wału...
Zmieniłem na używkę, a potem na nowy. Dalej gaśnie jak się zagrzeje i nie można odpalić aż wystygnie... :(

Punktów
0
Dołączam się do Barbull, mam ten sam przypadek. Latem przy rozgrzanym i upałach zdychał powyżej 26c na zewnątrz i rozgrzanym silniku. Najpierw podmieniłem na ori używkę dla sprawdzenia. Zrobiłem jedną trasę i git. Po powrocie problem wrócił. Kupiłem ori Boscha, pojezdzilem z dwa tyg., i znowu mi zgasł na ciepłym. A właściwie na postoju pod marketem miałem problem z jego odpaleniem po jego zgaszeniu.

Barbull

Nowy
Punktów
0
Dołączam się do Barbull, mam ten sam przypadek. Latem przy rozgrzanym i upałach zdychał powyżej 26c na zewnątrz i rozgrzanym silniku. Najpierw podmieniłem na ori używkę dla sprawdzenia. Zrobiłem jedną trasę i git. Po powrocie problem wrócił. Kupiłem ori Boscha, pojezdzilem z dwa tyg., i znowu mi zgasł na ciepłym. A właściwie na postoju pod marketem miałem problem z jego odpaleniem po jego zgaszeniu.
Po kilku przestojach zauważyłem, że startuje o wiele szybciej kiedy stygnie z otwartą maską, więc postanowiłem sprawdzić cewkę zapłonową. Kiedy się zatrzymał po raz kolejny, wykręciłem cewkę położyłem na śniegu, żeby ostygła. Po ok. 5 min. wsadziłem ją z powrotem na świece i... BINGO!!! Odpalił na dotyk. Tak jest za każdym razem - wystarczy schłodzić listwę przez parę minut i można znowu przejechać kilkanaście km.
Zamówiłem nową listwę zapłonową. Dam znać jak poszły testy, ale daję 99% szansy, że problem jest rozwiązany.
Jeśli nie chcesz od razu kupować podzespołu za 7, 8 stówek bez pewności że to ona jest winna, to możesz spróbować pojeźdić na pożyczonej sprawnej cewce ;)

PZDR

Do góry Bottom