• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samo załączający się alarm w Hyundaiu Coupe (Akumulator?)

Jacgues

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witajcie,
Posiadam Hyundaia Coupe SIII z 2008 roku, 127kkm na liczniku.

Sytuacja jest następująca:
Dużo przesiadywałem w samochodzie z muzyką, przez co najprawdopodobniej rozładowałem akumulator.
Nie chciał zapalić, więc podpiąłem kable, chwile podładowałem innym samochodem i wszystko działało idealnie.
Zrobiłem nim 50km i zaparkowałem. Kilka godzin później w nocy włączył się alarm.
Kilka razy otwierałem go z pilota i zamykałem, ale alarm znów włączał się - czasem jest to kwestia sekund, czasem minut. Dziś w ciągu dnia dokładnie to samo miało miejsce. Muszę go zamykać z kluczyka, inaczej bez przerwy wyje.

Samochód zakupiłem tydzień temu i podczas diagnostyki powiedziano mi, że być może jest jakaś usterka z akumulatorem lub jego pojemność jest niewystarczająca, ale sprzedający zapierał się, że w renomowanym warsztacie wymienił go rok temu na nowy, o odpowiednich parametrach zaleconych przez mechanika.

Niemniej jednak przed sytuacją samego rozładowania, które najprawdopodobniej nastąpiło z mojej winy, wszystko działało jak ta lala. Czy macie jakieś pomysły o co w tym wszystkim chodzi?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Wróć!
Nie doczytałam...
przereklamowane..
Przereklamowany jest podobno tylko seks, jak twierdzi Pan @jacek grabowski ... :):p
...
Równie dobrze mogłabyś żądać podpinania kabla plusowego nie na klemę, tylko na rozrusznik. Byłoby jeszcze lepiej.
Niestety dostęp to uniemożliwia w większości przypadków. A reguła powinna być jedna.

Myślę że większym problemem jest w takim przypadku grubość kabli rozruchowych, i to jaką one są w stanie ilość prądu "podać".
Nieprawda. Raczej jakość złącz przewód/zacisk prądowy. Widać, że mało masz w tym doświadczenia...

W zasadzie to samo co powyżej. Prąd w większej mierze zostanie ograniczony przez grubość kabli rozruchowych niż przez przewód masowy.
Ale jeśli można prądowi skrócić drogę to dlaczego nie?

Ale żaden z przypadków nie dotyczył zaiskrzenia przy podpinaniu.
Mało w życiu widziałeś/przeżyłeś ale nie życzę Ci doświadczenia w tym temacie...

Możesz mnie krytykować do woli, i tak Cię lubię... :D:p

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Dobra. Ja nie mam racji ale moja 2 letnia córa właśnie weszła do pokoju i zarządziła spanie, bo nie może zasnąć bez rodziców. Tak że bez racji jak @bihor ale idę spać....

Jacgues

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Proszę o zamknięcie tematu.
Problemem najprawdopodobniej było znikome naładowanie akumulatora. Podładował się trochę, otworzyłem i mocno zamknąłem klapę i wszystko jest cacy.
Dzięki za pomoc. Problem już od dawna nie występuje.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jak to?
jak się nie trzaśnie to się nie zamknie?
muszę spróbować...:D:D

Proszę o zamknięcie tematu.
Problemem najprawdopodobniej było znikome naładowanie akumulatora. Podładował się trochę, otworzyłem i mocno zamknąłem klapę i wszystko jest cacy.
Dzięki za pomoc. Problem już od dawna nie występuje.
widzisz jakie to proste? wystarczy tylko naładować aku...pieprznąć drzwiami i wsio....
napisałem z przekorą bo nie podładować, tylko naładować, a to jest różnica - prawda?
podładowując aku, za chwilę go wymienisz, skracasz mu życie....

Do góry Bottom