• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód do ~7 tysięcy

XrapidX900

Początkujący
Punktów
0
A co on kustoszem muzeum jest ?

Jest od groma normalnych w miarę świeżych samochodów... istnieją też inne marki jak vag group.

za 5 k zł można bez problemu kupić coś sensownego, kwestia, że nie będzie to diesel. Więc zostaje benzyna i ewentualne zagazowanie.

To jaki samochód mógłbyś polecić tak? :D

Muminek

SuperMechanior
Punktów
63
Nie kupuje nowego. A tego co kupi pewnie juz long life załatwił.
apropo long life w tym tyg przyjechał chłopaczek świeżutko nabytą astrą h w jakże pożądanym dieslu że coś tam klepie w silniku i nie ma mocy tak jakoś - okazało się ze olej miał konsystencje g...na i kolor czerwony jak by dolał farby a wałki(krzywki) powycierane jak by z mln km przejechał -koszt naprawy (tylko góry dół niewiadomo jak wygląda to ok 3000 pln- się za głowę złapał i usiadł - tak że pozostawiam do przemyślenia

Czyli podsumowując kupno samochodu za tę cenę to bardziej loteria?
jak zawsze i ze wszystkim, ja mam taka metodę że jak chciałbym kupić za 7000pln to kupie za 5 000 a za resztę robię serwis/przegląd na tip top jak Bóg mechaniki przykazał- i jeżdżę i wiem co w trawie piszczy

apropo jaki samochód hmm astra g 1,6 z lpg, audi 80 avant 1.9 tdi(znajomy miał, tydzień nad morzem tam i z powrotem 1200km na 1 zbiorniku przejechał- fajna była tylko ją jeleń rozdeptał) może jakieś octavia (1.6 lub 2.0) + lpg

Ostatnia edycja:

XrapidX900

Początkujący
Punktów
0

Audi ładne i zadbane widać. Tylko to spalanie mnie przeraża na jednej z stron pisze średnie 9.5L. A przez najbliższy czas nie będę miał dodatkowych środków żeby zagazować go czy coś :/
Ten Golf pierwszy rozumiem, że za mało mocy jak na niego?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Wchodzisz na olx. Ustawiasz budżet do 5.5 k płn. Benzyna , benzyna + gaz. Rocznik od 1999 roku i lecisz. Zobacz co jest dostępne i co Ci się w oko rzuciło. Wklej linki tutaj. Coś pomożemy.

Generalnie droga brzez mękę to jest. Świadomość jest najgorsza. Zwłaszcza ta mechaniczna.

Jeżeli tak płaczesz na spalanie rzędu 8-9 l w benzynie, co jest normalnym spalaniem to tylko benzyna + gaz zostaje, i to polecam sobie w wyszukiwaniu ustawić.

Ostatnia edycja:

Muminek

SuperMechanior
Punktów
63
golf 1.4 b to sobie daruj spali z 8-9 l a jechać nie ma czym to już prędzej to audi 1.8 albo passat 1.8 t lpg lubi a żeby było ciekawiej to powiem opel omega 2(lift) tam fajne silniki były 2,5 l 3,2l b + lpg też lubi tylko trzeba blachę sprawdzić bo jednak lubiły korodować troszku

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Bezsensu ten silnik kiepski i kupę kasy za stare auto z podstawowym silnikiem i chyba (?) bez klimy bo ani słowa, z resztą opis bardzo zachęca do zakupu i tzw bezpiecznie fotki :D
Z resztą nie jestem pewien ale z tych kompaktów na bazie golfa iv - Leon i Octavia jeszcze cięższe od A3 czy Golfa więc to musi być kara taka moc

XrapidX900

Początkujący
Punktów
0
Czyli co 1.6 absolutne minimum czy też trochę za słabe i na 1.8 trzeba by było polować?
Ogólnie duża różnica w spalaniu by była pomiędzy 1.6 a 1.8 jeśli obie by były w samej benzynie?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ciekawe czy uda się przerobić silnik VAGa za spalania oleju na spalanie gazu... :D

XrapidX900

Początkujący
Punktów
0
Ale żeby też jakkolwiek jechało, a nie że 1.4 ma palić co 1.6/1.8. Auto nie jest potrzebne też na zaraz, więc mogę jeszcze poczekać może coś akurat się trafi.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Przecież nikt za ciebie nie będzie szukał ? Masz olx masz allegro i tyle.

Bierzesz co ci pasuje, ewentualnie wklejasz tutaj linki. tego badziewia jest od groma.

XrapidX900

Początkujący
Punktów
0
Nikomu nie każę szukać za mnie. Chcę tylko znać odpowiedź czy 1.6 starczy czy je pominąć i szukać tylko 1.8.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Masz chyba prawo jazdy to wiesz czy potrzebujesz mocniejszy, czy słabszy. Mocy nigdy za mało ogólnie.

Do góry Bottom