• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód z przeznaczeniem pod caravaning.

Tobiasz_inż. OMC

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Zielona Góra / Olszyniec koło Żar
Witam,

Mam zamiar zakupić swój pierwszy (poważny) samochód.:) Jego przeznaczeniem będą głównie dojazdy do pracy (około 20 km) oraz, jak wspomniałem w temacie "wakacyjne ciąganie domku na kółkach". Dodam, że przyczepka, będzie niewielka (Niewiadów n126e), oraz dysponuję kwotą 10 000 PLN.

Chciałbym zasięgnąć Waszego zdania, odnośnie tego, które silniki i przekładnie najlepiej znoszą takie warunki eksploatacyjne i w których modelach samochodów można je znaleźć.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Może samochód pokroju VW Transporter T4?Z niesmierlelnym silnikiem 1.9tdi ;) widziałem kilka sztuk zabudowanych na kampera i na prawde sensownie to wyglądało,spanie dla 2 osób,mebelki,a samochód jest w sumie nie wiele większy od zwykłej osobówki,niewiadówka bez problemu by pociągnął,o ile była by jeszcze taka potrzeba ;)

Tobiasz_inż. OMC

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Zielona Góra / Olszyniec koło Żar
Terenówka, w granicach kwoty którą dysponuję, to ewentualnie Vitara lub Samurai. :)

A powiedzcie mi proszę, jak przy takich warunkach eksploatacji (dojazdy do pracy i ciąganie lekkiej przyczepki maksymalnie kilka razy rocznie) spisują się silniki japońskie? Mam na myśli zwłaszcza te wyposażone w system zmiennych faz rozrządu (Honda d16z6 b16a2 oba o pojemności 1600 ccm). Czy dla jednostek zaprojektowanych pod leciutkie japońskie konstrukcje, dodatkowych kilkaset kilo nie będzie stanowiło krytycznego obciążenia?

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Co do japońskich silników w takim zastosowaniu sie nie wypowiem,ale napisze tylko,że znalezienie Vitary lub Samuraia w na prawde dobrym stanie ze sprawnymi napędami i reduktorem,ze zdrową blacharką i nie dorżniętym silnikiem w kwocie do 10 tyś zł może być trudne,te autka dobrze trzymają cene i trzeba brac poprawke,że wiele z nich jeździ w offroadzie.
No i z terenówek odradzam stanowczo Opla Fronterę (wersja sport teoretycznie spełniała by wymagania),mechanicznie autko jest dość niezawodne,ale blacharka leci jak w każdym Oplu z tamtych lat

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Mam do sprzedania VW Sharana 1,9 TDI z 99r 110km stan bdb bogata wersja, myślę że do ciągnięcia przyczepy idealny.

subb0

Początkujący
Punktów
0
A co sądzisz o Mitsubishi. Dokładnie o Galancie.
Mam autko do sprzedania
Silnik 2.0 benzyna, 133km z 2000/2001. Stan bardzo dobry.
Jeśli będziesz zainteresowany to mogę podesłać link do strony lub zdjęcia.
Pozdrawiam

JB9999

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Krasnik Lub - Frankfur a/M
moje zdanie na ten temat to : Mitsubishi ? -na dojazd do pracy ok! ciagnac przyczepke ? tez OK ale ten kolega pisal tez ze chc spac ! to chyba ze wtedy w tej przyczepce ktura bedzie sobie ciagnol! :p . nie doradzajcie takich glupot a jak chcecie sprzeac czy sprzeawac Swoje FURKI to od tego jest Allegro. VW 4 to jedna z najlepszych rozwiazan. No i te Alhambra,Sharan,Galaxy.Pozdrawiam

Do góry Bottom