• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochód z roku 98/02 tani w eksploatacji lub mało awaryjne

Marcel0107

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Poczebna porady bo nie mam żadnych znajomych mechaników i chciałbym kupić samochód z roku 98 , 02 tani w eksploatacji lub mało awaryjne i interesuje mnie pojemność 2,0 w górę ale nie interesuje mnie diesel bo nie jestem przekonany do diesla a tak naprawdę interesują mnie japoczyki niemieckie i francuzy

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja tradycyjnie polecę francuza. Nie gnije i będzie młodszy niż reszta za tą samą kwotę.

Krister

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Cebulandia
Ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na taki samochód? Coś z małych hatchbacków, czy większe typu kombi?

Aaa. No i powyżej pojemności 2.0 będziesz chyba miał teraz już w ogóle droższe ubezpieczenie. A to się wlicza przecież w koszt eksploatacyjny, a Tobie chyba zależy na czymś tanim w eksploatacji.

Marcel0107

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
Peugeot czy Citroen bo Peugeot 607 mie interesuje i Citroen C5 które leprz jak bym mógł wiedzieć bo ja nie mam pojęcia

Ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na taki samochód? Coś z małych hatchbacków, czy większe typu kombi?

Aaa. No i powyżej pojemności 2.0 będziesz chyba miał teraz już w ogóle droższe ubezpieczenie. A to się wlicza przecież w koszt eksploatacyjny, a Tobie chyba zależy na czymś tanim w eksploatacji.

8 , 10 tys

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
oba fajne, czasem ludzie się boją cytryny ze względu na zawieszenie hydro... ale to mity raczej

Marcel0107

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych

A i kombi bo mam 3 dzieci a też mógł by być sedan lub hatchback

Krister

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Cebulandia
Nie będę się szczegółowo wypowiadał, bo zbyt ogólne zapytanie żeby Ci coś konkretnie doradzić. Jest mnóstwo fajnych aut do 10 tys benzynowych, rodzinnych i w miarę tanich w eksploatacji. Wszystko tak naprawdę zależy od tego na jaki egzemplarz danego auta trafisz. Bo ktoś Ci poleci dany samochód bo dla niego jest bezawaryjny, Ty posłuchasz się i kupisz taki sam model i co.. i kicha, bo poprzedni właściciel nie dbał i sypie się wszystko po kolei. Popatrz na OLX, Allegro, jakie auto widziałoby Ci się najbardziej, a jak się zdecydujesz to wtedy mogę Ci napisać na co szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach, co się często psuje i dużo więcej innych konkretów odnośnie danego modelu auta.

Marcel0107

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
O super że moze mi ktoś pomóc bo ja wogule się nie znam na samochodach a dokładnie nie z niemieckich interesuje bmw e 36 ,E39 520 Mercedes w210
W202 audi a6c5 a4b5 opel Vectra Peugeot 607,406,306,307mazda 6 ,626 Nissan Primera,almera Mitsubishi Galant VIII honda accord ford mondeo MK3 , Focus z góry dziękuję za pomoc

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Z tego co już zostało wymienione to bym poszedł w stronę avensisa 1.6b chociaż nie jestem za Japończykami.

A

Anonymous123

Wiekszosc modeli o ktorych piszesz jest może tania w zakupie ale nie tania w naprawach szczegolnie bmw, audi szczegolnie a6 , japonce tez tanie w naprawach nie sa. Jako mechanik spotykajacy sie na codzień z ludzkim nieszczesciem w postaci awarii pojazdu polecil bym auto ktore mialem w posiadaniu wielokrotnie i ktorego prawie nie spotykam w warsztacie bo sie nie psuje czyli omega b z silnikiem 2.0 115 km lub omega c z silnikiem 2.0 lub 2.2 16v z duzym naciskiem na kontrole stanu silnika przed zakupem, lacznie z pomiarem cisnienia . Zrobilem tysiace km tymi autami i nigdy zlego slowa nie powiedzialem. Wiadomo, ze omega b nie wyglada tak atrakcyjnie jak auta z twojej listy no i trudno znalezc dobry egzemplarz ale jesli nacisk jest na prostote , tanie w utrzymaniu ( silniki dobre pod lpg) , prawie bez awaryjne , dobrze wyposażone to warto poszukac czegos takiego.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Wiekszosc modeli o ktorych piszesz jest może tania w zakupie ale nie tania w naprawach szczegolnie bmw, audi szczegolnie a6 , japonce tez tanie w naprawach nie sa. Jako mechanik spotykajacy sie na codzień z ludzkim nieszczesciem w postaci awarii pojazdu polecil bym auto ktore mialem w posiadaniu wielokrotnie i ktorego prawie nie spotykam w warsztacie bo sie nie psuje czyli omega b z silnikiem 2.0 115 km lub omega c z silnikiem 2.0 lub 2.2 16v z duzym naciskiem na kontrole stanu silnika przed zakupem, lacznie z pomiarem cisnienia . Zrobilem tysiace km tymi autami i nigdy zlego slowa nie powiedzialem. Wiadomo, ze omega b nie wyglada tak atrakcyjnie jak auta z twojej listy no i trudno znalezc dobry egzemplarz ale jesli nacisk jest na prostote , tanie w utrzymaniu ( silniki dobre pod lpg) , prawie bez awaryjne , dobrze wyposażone to warto poszukac czegos takiego.
w 80 % zgadzam się ,pracując na skp i spotykając się z błagającym spojrzeniem o wynik pozytywn posiadaczy omeg które przedstawiają do badania technicznego wiem że na rynku 80% tych aut jest mocno skorodowanych,a podzespoły nie trzymają się na elementach konstrukcyjnych a na konserwacji,silnik 16v lubią olej i konsumować i wyrzucać na zewnątrz,niestety jak podjeżdża omega wchodząc do kanału ubieram od razu czapkę bo albo poleje się oliwa albo sypnie korozja albo to i to,do tego układ kierowniczy na kilku drążkach,co nie wyklucza trafienia dobrego egzemplarza,omeg jest coraz mniej bo wymierają jak dinozaury;):D

Marcel0107

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wałbrzych
A o Fordzie mondeo MK3 też myślałem tylko słyszałem że się psuje często czy to prawda

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
jak w benzie to może być, diesla omijaj szerokim łukiem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zauważyłem ze wszyscy szerokim łukiem omijają samochody francuskie.

Do góry Bottom