• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochod do 10k.

Hard4

Początkujący
Punktów
2
Witam.
Szukam jakiegoś fajnego autka do 10k, i interesują mnie głównie diesle, autko do codzienne użytku, raczej rzadko na długie trasy. I najlepiej 5 drzwiowe modele.
W oko wpadły mi :
Volvo s40
Mazda 3 ( bk)
Audi A3

Warto rozglądać się za tymi modelami?
A może macie jakieś swoje propozycje?

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
W tej cenie to szukałabym czegoś budżetowego w benzynie.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Piszesz,że interesują Cię diesel-e ale rzadko na długie trasy ?
To tak jak przedmówca napisał "benzyna" no chyba,że lubisz mechanikę i chcesz wzbogacać forum o nowe doświadczenia to jak najbardziej diesel na miejską jazdę ;)

Hard4

Początkujący
Punktów
2
Musisz jeszcze trochę nazbierać kasy. Oto Moto szukaj.
Szukam n OLX i właśnie otomoto, to ile mam dozbierać kasy do ewentualnego zakupu samochodu?

Piszesz,że interesują Cię diesel-e ale rzadko na długie trasy ?
Tak tylko diesle, ponieważ najlepiej mi się nimi jeździ.

To tak jak przedmówca napisał "benzyna" no chyba,że lubisz mechanikę i chcesz wzbogacać forum o nowe doświadczenia to jak najbardziej diesel na miejską jazdę

Nie wiem dlaczego aktualnie uświadczyło się przekonanie że diesle teraz są do du**, u mnie w rodzinie są właśnie głównie diesle i jakoś nigdy nie było z nimi problemów...

Hard4

Początkujący
Punktów
2
I te w rodzinie to wszystkie takie do 10k?

Nie nie wszystkie, o matko widzę toksyczność na tym forum na wysokim poziomie...
Nie rozumiem, czasami za naprawdę niewielkie pieniądze można coś fajnego trafić.

Ok no to podajcie może jakieś swoje propozycje auta w dieslu 5 drzwiowego, do 10k, którego zakup warto rozważyć?

Ostatnia edycja:

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Jaka toksyczność? Ja się tylko pytam, bo diesel do 10k to jest zakup wysokiego ryzyka, więc chciałem dopytać jakie macie w rodzinie auta, że taka dobra opinia o dieslach. W zasadzie kup dowolnego, jakiego chcesz i przygotuj dodatkowe awaryjne 3-4k na pierwszy serwis. Mazdę chyba tylko bym odradzał z uwagi na blachę. Z dwójki S40 i A3, raczej wybrałbym S40.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Dlatego bym kupił. Silnik AB 82KM
Do "polskich" silników brakuje już części, szczególnie tych dobrej jakości. Tłoków, wałków rozrządu, panewek itd. Teraz najmniej problematyczny silnik w polonezie to rover k16 1.4, 1.6 lub 1.8.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
K16 Rover zawsze był najmniej problematyczny, przynajmniej dla mnie :)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Jaki przebieg zrobiłeś? Upg robiłeś?

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
Ja bym kupił coś w przedziale 1-2tys plus ten tysiak na opony, bieżące naprawy, inne eksploatacyjne sprawy jak masło, filtry, rozrząd i pojeździ te 5-10 lat.
Kupowanie czegoś za 10 czy 20 tys to pakowanie się na minę.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jaki przebieg zrobiłeś? Upg robiłeś?
Przebieg nie wiem, nie zapisywałem, jeździłem około 4 lata, jedynie wymieniłem czujnik temperatury silnika albo powietrza, naprawiłem alternator i rozrusznik, wymiana rozrządu no a później jak nabyłem audi nr1 to sprzedałem koledze poltka i on załatwił upg bo miał wyciek płynu z pompy i poldożer pojechał na szrot

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Wymagania dostosuj do budżetu . Kup golfa sdi zrób co trza zrobić i jedzij. Mam caddy 19sdi nieśmiertelny motor. I obsługa tania.

Do góry Bottom