• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samochod do 10k.

Hard4

Początkujący
Punktów
2
Jaka toksyczność? Ja się tylko pytam, bo diesel do 10k to jest zakup wysokiego ryzyka, więc chciałem dopytać jakie macie w rodzinie auta, że taka dobra opinia o dieslach. W zasadzie kup dowolnego, jakiego chcesz i przygotuj dodatkowe awaryjne 3-4k na pierwszy serwis. Mazdę chyba tylko bym odradzał z uwagi na blachę. Z dwójki S40 i A3, raczej wybrałbym S40.
Meriva
A4B6
Fabia I combi

Oczywiście jakiś margines pieniężny mam również zostawiony na jakiś wkład.

Właśnie szkoda,że mazdy tak strasznie rdzewieją ( choć miałem znajomego co miał mazdę 626 i skubana naprawdę fajnie się trzymała), bo naprawdę fajne autka, rozglądam się jeszcze za A3 8l, ale obecnie nie ma w okolicy nic ciekawego.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Kolego Nanab:) Ja tak zrobiłem,kupiłem Focusa I za 2000 zł,1.8TDDI,w ciagu 5 lat zrobiłem tylko alternator oraz szczęki hamulcowe (tył),ot cały mój koszt,czy nadaje się do jazd na miejscu?czy zimą czy latem nie przekracza 5 l ON ,trasa 3.7,nie zepsuł mi się ani razu ,ładowanie tylko stracił raz,co prawda robiłem nim przez ten czas tylko ok.10 tyś km rocznie,ale ciągle na niedogrzanym silniku(5 km tam i 5 z powrotem)Odpalany i gaszony ok.4000 razy,i jak odpalał tak odpala,lato,mrozy,bez znaczenia,od strzała.Gdy zobaczyłem jakie egz są na OTOMOTO w cenie troszeczkę wyższej ,zdębiałem,według mnie to auto z tym silnikiem jest nie do przeskoczenia,strasznie mało pali,poza tym jazda zimą ,bajka,wyjeżdzałem nim wszędzie,nawet po kopnym śniegu pod górkę, sięgającym pod przedni zderzak.Teraz trzymam go ,gdy przyjdzie zima będę nim jeżdził,W210 zacznie żreć paliwo,pójdzie do wiosny w odstawkę.

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
U mnie też niedługo mija 4 albo 5 lat, kupiony za 1500zł, w naprawy do tej pory włożone <600zł(w tym wymiana sprzęgła, akumulatora i regeneracja alternatora). Jest wspomaganie, centralny zamek, el. szyby i lusterka, lpg, sprawna klima, podłoga i progi bez dziur, nie wiem jaki sens kupować coś droższego.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1212
Miasto
trasa lublin siedlce
Ondraszek ten focus to wersja 75 czy 90 km? Znam to auto i potwierdzam. Jedynie pompy olejowe w tych silnikach sa kiepskawe. Mam mape na 109 koni do tego silnika niedrogo hehe. Idzie kessem po obd.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Diagu miażdży system xD Mapy do tych Fordów można znaleźć w chipsach. Nie wiem czym Ty chcesz handlować xD

Do autora tematu - ja dalej obstawiam Volvo.

Hard4

Początkujący
Punktów
2
Też coraz bardziej przemawia do mnie volvo, pozostaje tylko czekać na jakąś fajną ofertę.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Diagbox .90 KM,ale podejrzewam,tzn.kolega,który miał okazję jeżdzić nimi stwierdził,że musi mieć podniesioną moc gdyż zbyt bardzo rwie do przodu,on ocenił moc na ok.110 KM,najbardziej zatrważające w tym autku jest zużycie paliwa,zwłaszcza w trasach,schodzi poniżej 4 l przy 140 km/h,te silniki bezproblemowo dobijają do 800 tyś km,Kickster na YT słusznie powiedział,że aby zniszczyć ten silnik trzeba mu wsypać piasek zamiast oleju:)bo szklankę piasku może przetrzymać,coś w tym jest,mój ma 330 tyś km,na budziku,a ile w rzeczywistości?Myślę,że 500 tyś spokojnie,nie idzie tego ani wyprowadzić z równowagi nawet zimą po lodzie,zadne inne nie jest mi w stanie siedzieć na ogonie w mocnych zakrętach,no może dałby radę tylko Mini,po założeniu opon 175 r14(profil ok 80) komfort jazdy wzrósł o jedną grzędę,gdy patrzę na to auto to zawsze się uśmiecham i myślę sobie,ty skurwielu niedoceniany,wybatożyłeś wszystko :)Na temat VOLVO V40 wiem tylko tyle,ze to były auta niskiej jakości,Szwedzi dopiero chyba w 2002 r opanowali jakościowe rozklekotanie,polecane silniki benz to 1.6 oraz 2.0 a z diesli 1.9 cr.Brat miał C30 1.6 w dieslu,strasznie to ciężkie było,auto solidnie zbudowane to fakt,ale sprzedał to szybko przez wzgląd na przyspieszenie a i z rdzą miał trochę komitywy.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Ale my chyba mówimy o S40 II generacji. Za 10-11k da radę już kupić całkiem przyzwoity egzemplarz. Diesle HDi'ki, podwozie z Focusa, więc zawieszenie i hamulce dosyć tanie i auto nawet na dzień dzisiejszy wygląda całkiem atrakcyjnie.

Hard4

Początkujący
Punktów
2
Właśnie miałem pisać, ze rozglądam sie za s40☺.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jeśli tak,to kluczowa sprawa,dobry mechanik biegły w VOLVO o rzut beretem,inaczej w razie awarii elektroniki trza odbywać podróże,czasami ASO nie potrafi właściwie zdiagnozować przyczyny usterki.

Hard4

Początkujący
Punktów
2
Właśnie słyszałem, że z elektryką, są jakieś problemy, ale akurat znam 2 elektromechanikow, to jak by co to może ogarneli by temat.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak,kluczowe by mieć pod ręką mechanika,inaczej auto może obrzydnąć,podobnie jest z SAAB-ami,podobnie jest z instalacjami gazowymi,kto wdepnie np . w Prinsa ten z czasem przekonuje się w co wdepnął gdy przyjdzie obsłużyć tę instalację. U mnie w wiosce mieszka szef mechaników w ASO Vw gena,cała miejscowość aż kipi od Audi,VW oraz Skód,i słusznie,ogarnia każdy temat gdyż ma dostęp do sprzętu oraz wiedzę,bolączki,objawy,innych samochodów nie tyka,po prostu sam przyznał,że nie da rady i tyle,naprawia po godzinach tylko trudne sprawy związane z elektroniką lub tylko diagnozuje.
Automatyczne połączenie postów:

Diagbox,to gratuluję niezłego ścigacza,mój brat,który ma ponad 200 konnego W204 miał problem by mnie ścignąć na krótką mete,niestety ma bardzo sprawną 7Gtronic a ja wolny manual,poza tym jedyny minus to taki,że Ford ma turbodziurę ale tylko przy ruszaniu,potem rwie jak wściekły,lekki jest:) Podejrzewam,że też zajeżdżasz na stację tylko po to by paliwa odlewać z baku:)

Ostatnia edycja:

rausman

SuperMechanior
Punktów
47
Szukam jakiegoś fajnego autka do 10k, i interesują mnie głównie diesle,
nie ma wspolczesnego diesla za 10 tys, ewentualnie sdi. od 10 tys. to zaczyna sie naprawa lub nie, nowego (commonraila, pompowtryskiwacz itd.) diesla

co zescie sie uparli na te dizle? ledwo przechodza badania techniczne, czesci drogie, remonty kosztuja tyle co naprawa statku kosmicznego, w zimie problem z aku, smierdzi z wydechu. Nie stac was wymienic olej co 10 tys. a chcecie pchac sie w dizla.

Ostatnia edycja:

nanab

SuperMechanior
Punktów
479
Miasto
Bydgoszcz
co zescie sie uparli na te dizle? ledwo przechodza badania techniczne, czesci drogie, remonty kosztuja tyle co naprawa statku kosmicznego, w zimie problem z aku, smierdzi z wydechu.
Ale wujek na świętach mówił że "dizel się opłaca, wiem bo mam, a gaz niszczy silnik."

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
gaz niszczy silnik
A niech niszczy, koszt instalacji gazowej zwraca się po 10000 km także zakładając że silnik zostanie zniszczony po dajmy na to 50000 km to i tak masz zaoszczędzone 10000 zł albo więcej także to wystarczy na kilka silników

Endrej

Gaduła
Punktów
10
A mnie to śmieszy, chyba tylko na tym forum auta mają kolekcjonerską wartość:), ile ma kosztować Octavia I 1,9 tdi? albo Golfy, A3?
Peugot 307 2,0 HDI itp itd
poza tym benzyny też się sypia, 10 letni gaz, silnik śmietnik pobierający hektolitry oleju.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
za malo wiecie chyba o starych amerykancach. tam silnik ktory nie chodzil 50 lat odpala bez problemow

Do góry Bottom