• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samodzielna naprawa

fan91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław, Dolnośląskie
Witam, doznałem szkody parkingowej z rąk własnego brata. Kwestia jest taka, że chciałbym może spróbować sam to zrobić i nie naciągać na koszta brata. Byłem w warsztatach i ceny 750-200 pln. I tutaj mam do Was pytanie, czy dam rade to naprawić samodzielnie ze znajomym tak żeby nie trzeba było malować. Dodam, że nie zależy mi na idealnym wyglądzie bo auto ma swoje lata i kilka przytarć więc nie chce w niego pchać kasy, ma jeździć :) Wiem, że po zdjęciach czasami niewiele może powiedzieć, ale przyda mi się każda wskazówka. Pozdrawiam :) 14646686_1419903461372313_1463294186_o.jpg 14677860_1419903621372297_81067347_o.jpg

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie widać czy blacha wgięta.
Ale jak poprawisz mocowanie zderzaka i zapolerujesz trochę zderzak pastą lekko ścierną to będzie jeździć...
Edit: Pewnie wgięta ale bez widocznych zagięć więc trochę wypchniesz z powrotem i będzie możliwie.
Całość przepolerować i się nie przejmować... ;)

fan91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław, Dolnośląskie
Blacha jest wgięta, tyle ile odstaje zderzak, który trzyma swoją pozycję. Ze 2 zaczepy zderzaka pękły, ale zostało tyle że na pewno się będzie dobrze trzymać. Trzeba odgiąć tą blachę na właściwe miejsce bo teraz zderzak nie chce się tam trzymać

fan91

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław, Dolnośląskie
Tak, można wykręcić wysciółke w bagażniku i będzie dojście. Z resztą, jak rozkręcę i dojdę do wniosku, że nie dam rady to zawiozę do warsztatu :p Bardziej martwi mnie to, że jak będę chciał wypchnąć to lakier walnie i będzie do malowania. Są jakieś sposoby, żeby tego uniknąć? Np. jakieś podgrzanie lakieru czy coś...

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Na pewno z bagażnika nie ma dostępu.Tylko z dołu między nadkolem,potrzebne specjalne narzędzie blachrze t.zw. "babka" i tym dopiero
da się to wyklepać.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Witam, doznałem szkody parkingowej z rąk własnego brata. Kwestia jest taka, że chciałbym może spróbować sam to zrobić i nie naciągać na koszta brata. Byłem w warsztatach i ceny 750-200 pln. I tutaj mam do Was pytanie, czy dam rade to naprawić samodzielnie ze znajomym tak żeby nie trzeba było malować. Dodam, że nie zależy mi na idealnym wyglądzie bo auto ma swoje lata i kilka przytarć więc nie chce w niego pchać kasy, ma jeździć :) Wiem, że po zdjęciach czasami niewiele może powiedzieć, ale przyda mi się każda wskazówka. Pozdrawiam :) Wyświetl załącznik 12880 Wyświetl załącznik 12881
jak każda rada Cię rajcuje, to powiedz bratu żeby więcej nie pił....
a teraz na poważnie, jak nie ma ostrych załamań to wypchniesz ręcznikiem, ewentualnie przyłóż suchy lód a nie chcesz podgrzewać...
ręcznik zawiń na rękę i spróbuj wypchnąć, jak się spocisz to wytrzyj czoło...
jak przyłożysz suchy, to blacha się skurczy i powinna sama wyskoczyć...:D

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Rady radami ale jak wyglada zderzak po bokach blotnika ??
Niby nie duzo, moze sam zderzak przyjal uderzenie, ogladana podloga, tylne podluznice itp. bo sa tylko dwa zdjecia tylko zderzaka z dwoch ujec a to troche malo.

Do góry Bottom