• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Samodzielna regeneracja reduktora a ustawienia

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Do odważnych świat należy, najwyżej zawory wypali ;)

robi_X

Początkujący
Punktów
0
chodzi o to ze reduktor juz kiedyś sobie regenerowałem a znając życzliwość warsztatów to moge usłyszeć reduktor se zregenerowałeś to cisnienia se nie mogłeś ustawić... zreszta mam kiepskie doświadczenia z serwisem mechanicznym. co mogę lubie robić sam. a jak moge manometrem od pompki ktora mi zalega w garażu ustawić sam to jak ktoś ma to czemu nie ,moze wydawać kase za pokręcenie srubą. pozdrawiam

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Te 30 czy 50zł za regulację ciśnienia płacisz nie za kręcenie śrubką a wiedzę o ile ją podkręcić i niezbędne narzędzia takie jak komputer z oprogramowaniem co dla mnie jest nie poważną ceną bo 2/3 po takiej regulacji wraca, że wcześniej mniej gazu palił i ustawiaj takiemu za 30zł ze dwa razy a na koniec i tak powie, że drogo.

robi_X

Początkujący
Punktów
0
wymieniłem, cisnienie ustawione na zegar i wyglada ze wszystko ok, jezdzi ładnie i równo. przełacza sie szybko. za jakiś czas podjade gdzieś zeby ktoś zerknął okiem na ustawienia

robi_X

Początkujący
Punktów
0
jeszcze pytanie bo denerwuje mnie poziom gazu na wskazniku, na ostatniej kropce to moge połowe dystansu który robie przejechać. czy oprócz progamu do tego zenita nie potrzba mi zadnych kodów haseł albo kluczy usb? tylko program i kabel?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Wyreguluj oczkiem na wielozaworze jeśli jest tam regulacja

robi_X

Początkujący
Punktów
0
nie bardzo rozumie, czy możesz kolego dokładniej

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Wskazanie poziomu gazu na zbiorniku najczęściej ma regulację lewo prawo, delikatnie przekręć i powinno dobrze pokazywać

Mikas

Gaduła
Punktów
8
Na zenita wystarczy ci tylko kabelek , przynajmniej w nowych wersjach nie ma już haseł ani kluczy.

Gogus79

Początkujący
Punktów
0
dosłownie na butli masz mały wskaźnik i najlepiej jak masz pustą butle gaz wyjeżdżony do zera i wtedy tym całym wskaźniczkiem przekręć w lewo w prawo by tez wskazówka pokazywała zero tak tylko jak troszkę zacznie się odrywać od ogranicznika. Wskazniczek może być prykręcony malutką śrubką lub wklejony na kropelkę silikonu ale śmiało nawet możesz go oderwać mowa o malutkim wskaźniku takim średnicy około 2cm bo są i duże z 6cm w starych wielozaworach butlach. Tu tak troszkę trzeba metoda prób i błedów jak ktoś sam tankuje i wie jak troszkę skorygować to sobie ustawi są to mało precyzyjne wskaźniki. Podczas kręcnie wskaźnikiem obserwuj lampki na centralce co poziom gazu wskazują - i Wtedy zobaczysz o co chodzi

falcong700

Nowy
Punktów
0
Jeżeli pod hasłem REGENERACJA rozumiesz wymianę membran strony gazowej , uszczelek, i gruntowne czyszczenie reduktora bez rozbierania go na śrubki i wykręcania rzeczy których wykręcać nie trzeba to nie musisz regulować ciśnienia. o ile pamiętam w zenicie regulacja ciśnienia jest realizowana śrubą na imbus.

gazmenlpg

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
mazowsze
Niestety jak chce wymienic wszystko to nowe gumy będą lepiej uszczelniać i cisnienie będzie na pewno mniejsze, ale praktycznie każdy sterownik ma korekty na cisnienie gazu więc ,,teoretycznie" nawet przy innym cisnieniu mieszanka powinna być dobra

Do góry Bottom