• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Scenic 1,6dci/130km szarpie przy przyspieszaniu.

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
Auto 2 miesiące u mnie. Podczas jazdy okazało się przy obrotach ok 1800-2300 ma takie szarpanie, pauzy podczas przyspieszania dalej dobrze. Najbardziej zauważalne na 5 i 6 biegu. Skan pyclip, car scanner bez błędów. Wymieniony rozrząd, pompa oleju(nalot 200k), mapsensor, czujnik sterowania turbo. Geometria turbo działa, ciśnienie na listwie ok. Brak mi pomysłów.
Na zdjęciu temperatura egr na zimnym silniku i postoju. Czy taka powinna być?

Temperatury pod obciążeniem

Z car scaner, czy to oznacza sondę?

Praca sondy na wolnych obrotach

Raz wskoczył błąd

Brak mi pomysłów. Ktoś coś??

uri6666

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wieleń
Zwiększ obroty na postoju i sprawć szczelność wszystkich węży od dolotu i od turbo

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Szarpanie może powodować Egr. Temperatura podejrzana, ale zweryfikują ją na profesjonalnym komputerze wybierając tylko jeden albo max kilka parametrów nie wszystkie. Dla testów można spróbować zaślepić Egr jeżeli jest to możliwe w tym silniku

Gelo2104

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Kock
www.profistudio.net
Tu też można wybrać jeden parametr i pomiar wtedy dokładniejszy. Ogólnie temperatura startuje od 260-270 stopni. W zależności od obrotów dochodzi do 320-360 stopni na wykresie praca od 270-360 raczej płynna. Dzisiaj zauważyłem że przy przyspieszaniu temperatura spada a przy zmniejszaniu gazu temperatura rośnie, trochę to dziwne. W tym silniku jest 2 EGR w tym jeden z chłodnica spalin i raczej brak możliwości zaślepienia.

Do góry Bottom