• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Schemat podgrzewacza wody

Jawa151

Bywalec
Punktów
1
Potrzebuję jakiś najprostrzy schemat instalacji do podgrzewania wody oczywiście automatyczny.Chcę wstawić sobie podgrzewacz na zimę zeby szybciej silnik łapał temp.(oczywiście auto jest na gazie)pozdrawiam.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
poszukam czegoś na temat webasta od merca sprintera w internecie bo takie jest najlepsze i w sumie bezpieczne bo na ropę

Jawa151

Bywalec
Punktów
1
Ja mam silnik bęzynowy i chciał bym zrobić to na zasadzie dogrzewania poprzez świece żarowe zamontowane na przewodzie do nagrzewnicy> Poto by szybciej reduktor się nagrzewał w zimie i gaz się szybciej przełączał.Chodzi mi oto by zrobić to automatyczne żeby samo się wyłączało i nie gotowało płynu.Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to będziesz potrzebował dużo amperów żeby je zasilić :cool:

Jawa151

Bywalec
Punktów
1
na pewno trzeba zastosować przekaźniki.chciał bym manualne włączać tylko zeby samo wyłączało się przed gotowaniem wody

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=28425 tu masz podobny temat, a żeby to się wyłączało to wystarczy styk 85 albo 86 przekaźnika podłączyć pod czujnik wentylatora chłodnicy, podgrzewacz pod styk 87a, a zasilanie + pod styk 30, z tym że musiałbyś wtedy zastosować przekaźnik rozwierny np. taki : przekaźnik.JPG
no i pamiętaj że potrzeba dużo prądu żeby to zasilić, twój alternator może nie dać rady
z tego co wiem to masz landka 1.8, i to dość dziwne że ci sie wolno nagrzewa bo te silniki maja bardzo mały płaszcz wodny (wiem bo miałem poldasa z roverem ) i nie powinno byc problemu z dogrzaniem go chyba że masz zacięty termostat.

Jawa151

Bywalec
Punktów
1
Sorry ze nic nie pisałem.Na wakacjach byłem,więc dobrze dogrzewa tylko przy dojeżdżaniu do pracy 5km, To praktycznie na bęzynce nieprawdaż. Wielkie dzięki za schemat.Pozdrawiam.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
A ja sobie zrobiłem odpalanie na pilota i z domku odpalam przed wyjściem kilka minut i mam Ok :)

YaSIu

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
Manchester, UK
Potrzebuję jakiś najprostrzy schemat instalacji do podgrzewania wody oczywiście automatyczny.Chcę wstawić sobie podgrzewacz na zimę zeby szybciej silnik łapał temp.(oczywiście auto jest na gazie)pozdrawiam.
Poszukaj podgrzewacza np. z Volvo albo innych samochodów skandynawskich. Dzisiaj taki demontowałem - to taka dokładka do magistrali wodnej z 3 świecami żarowymi, bardzo prosta konstrukcja :)

Do góry Bottom