• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

seat cordoba // problem z otwieraniem drzwi

bbl

Początkujący
Punktów
0
hej, auto to seat cordoba, cierpi na popularną w tych modelach usterkę mianowicie problem z zamkami. Teraz przymrozki, wilgoć i wiadomo problem się ujawnił. Nie można otworzyć przednich drzwi ani pasażera ani kierowcy. Centralka działa i podnosi rygle, natomiast drzwi tak jakby były zamknięte, albo otwierają się z zewnątrz a wewnątrz nie. I o dziwo zawsze to dotyczy pary drzwi, czyli zawsze jak otworzą się lewe to prawe też i na odwrót... o_0 . Kombinowałem i wstrzykiwałem już olej do narzędzi, smar przez te zaślepki obok zamków itd, ale to nic nie pomaga, nie mam możliwości narazie rozebrać tapicerki, pytanie do Was co to może być ? Zastanawia mnie czemu np. jak się nie chcą otworzyć to jednoczesnie i prawe i lewe, jak się otworzą lewe to prawe też bez żadnego szarpania i kombinowania, np. dzisiaj ze 20 razy ciągnąłem za zewnętrzną klamkę lewych przednich otworzyły się, prawe nie chciały do tego czasu, jak lewe poszły podeszłem do prawych i otworzyły się bez żadnego problemu. Nawet jak nie zamkne auta na noc, to rano też jest problem z otwarciem, albo się otworzą zamknę i znowu zablokowane. Nie wiem jak wygląda mechanizm zamka, ale efekt jest taki że ciągnąc za klamki nie czuć żadnego oporu tak jakby były zamknięte. Obecnie otwierają się z zewnątrz a od wewnątrz nie, oczywiście para lewe i prawe :confused:.

Do góry Bottom