• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Problem z odpalaniem Fiat Grande Punto

Nachi

Nowy
Punktów
0
Witam,

podczas odpalania samochodu za pierwszym razem słychać głośny dźwięk jak na załączonym filmie i rozrusznik nie kręci. Za drugim/trzecim razem odpala bez problemów. Jak dłużej jeżdżę w ciągu dnia to problem się nie powtarzał - tylko pierwszy raz rano lub jak przejadę mały odcinek i muszę zgasić i zapalić to też się zdarza. Czy jest to wina rozrusznika czy może coś innego. Akumulator jest naładowany, sprawdzałem rano i pokazuje 12.3-12.6

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
479
Miasto
Józefów
Witam,

podczas odpalania samochodu za pierwszym razem słychać głośny dźwięk jak na załączonym filmie i rozrusznik nie kręci. Za drugim/trzecim razem odpala bez problemów. Jak dłużej jeżdżę w ciągu dnia to problem się nie powtarzał - tylko pierwszy raz rano lub jak przejadę mały odcinek i muszę zgasić i zapalić to też się zdarza. Czy jest to wina rozrusznika czy może coś innego. Akumulator jest naładowany, sprawdzałem rano i pokazuje 12.3-12.6

Do naprawy rozrusznik a na pewno do wymiany bendix

kamilioo11

Początkujący
Punktów
3
Witam,na samym początku sprawdź przewód sygnałowy który idzie do rozrusznika,zazwyczaj jest koloru czerwonego i jest cieniutki,bywa że jest on zaśniedziały lub źle styka,sprawdź również połączenie masy i głównego przewodu plusowego który jest przykręcony do rozrusznika, możesz dołożyć sobie prowizoryczną masę z kabli rozruchowych,podłączasz go pod minus akumulatora i pod obudowę rozrusznika,jeśli masz dostęp do kanału przekręć zapłon wrzuć luz i śrubokrętem bądź kombinerkami złącz główny przewód plusowy i sygnałowy,zaiskrzy się ale nie martw się nic się nie stanie,jeśli w takim wypadku odpali problem leży po stronie przewodów elektrycznych,bendix bym wykluczył z racji tego że rozrusznik ma problem go wyrzucić albo wyrzuci go i zaraz cofa,jeśli przewody będą w porządku to najprędzej uszkodzony będzie elektromagnes rozrusznika albo styli które w nim się znajdują. Pozdrawiam

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Witam,na samym początku sprawdź przewód sygnałowy który idzie do rozrusznika,zazwyczaj jest koloru czerwonego i jest cieniutki,bywa że jest on zaśniedziały lub źle styka
ale po co? wyraźnie słychać, że ten rozrusznik się włącza i kręci, tylko się nie zazębia.

wyciągaj rozrusznik i bendiks do wymiany, ewentualnie wieniec na kole zamachowym.

Nachi

Nowy
Punktów
0
Dzięki za opinie. Umówiłem się na wymianę rozrusznika na poniedziałek, 5.05. Dam znać do tygodnia po wymianie czy to był problem.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Dzięki za opinie. Umówiłem się na wymianę rozrusznika na poniedziałek, 5.05. Dam znać do tygodnia po wymianie czy to był problem.
nie umawiaj się konkretnie na wymianę rozrusznika tylko na problemy z uruchomieniem silnika i na naprawę.
czy naprawdę wierzysz, że można zdiagnozować samochód przez internet po obejrzeniu 20 sekundowego filmiku...

Nachi

Nowy
Punktów
0
Jak się umówiłem na problemy z uruchomieniem silnika i naprawę to poprzedni mechanik zrobił regenerację alternatora.

Tutaj tylko chciałem potwierdzić że aktualny mechanik znowu nie strzela w ciemno co może być nie tak jak poprzedni. Również powiedział po obejrzeniu auta że coś z rozrusznikiem i albo naprawią albo wymienią.

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Jak się umówiłem na problemy z uruchomieniem silnika i naprawę to poprzedni mechanik zrobił regenerację alternatora.
mechanik geniusz biznesu :)
najpierw ci "zregeneruje" sprawny alternator, później działające wtryski. następnie pójdzie pompa paliwowa, głowica, zawory, akumulator aż wreszcie wymieni rozrusznik. a większość tych napraw będzie polegała na przetarciu tłustą szmata danego podzespołu.

naprawdę nie wiem co może mieć alternator przy rozruchu.

Do góry Bottom