• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Seat Ibiza III (6L) 1.9 TDI AXR - ubywa płynu chłodniczego

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
Witam,
Borykam się z problemem ubytku płynu chłodniczego. Robiłem test na zawartość CO2 w układzie i sama praca silnika (brak spadku mocy, super przyspiesza) jak i w/w test wskazuje, że nie ma problemów z uszczelką pod głowicą. Po wyczyszczeniu silnika benzyną ekstrakcyjną pojeździłem parę dni i zauważyłem, że lekko robi się mokro z prawej części silnika.
Zbiera się na łączeniu głowicy nad uszczelką - wygląda jakby skądś ta woda spływała. Czy ktoś miał już może taki przypadek w 1.9 TDI silnik AXR? Ponoć same silniki nie do zajechania więc czuje, że to jakaś pierdoła.

Dziękuje za wszelkie sugestie

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Wyciek zlokalizowałeś sam , a zajechać można wszystko.

maciek.k-k

SuperMechanior
Punktów
621
Miasto
OPOLSKIE
Skoro widzisz pocenie to wal do płynu kontrast uv i będziesz miał pewność czy to jest to miejsce.

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
Prosty silnik więc z lokalizacją wycieku nie powinno być problemu.
Najlepsze w tym, że oddałem te auto do najbardziej polecanego i chwalonego zakładu...trzymali auto pare dni i ..."Panie, zero wycieku, nic nie widać".
Tak... a woda tak sobie ucieka...

Ręce opadają...

Skoro widzisz pocenie to wal do płynu kontrast uv i będziesz miał pewność czy to jest to miejsce.
Szczerze myślałem o tym, tylko nie miałem pewności czy można takie coś dolewać do płynu

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
Ja zawsze pakuje BK-120 ( BARWNIK UV) i jest dobrze
jeszcze odnośnie tego barwnika, to czytam na aukcjach:

"UWAGA: Nie wlewać koncentratu do zbiornika wyrównawczego układu chłodzącego."

Że co niby miałoby się stać? I tak muszę jakoś/gdzieś zaaplikować ten preparat :/ (?)

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Test CO2 nie zawsze powie prawde , dlatego ze jak sprawdzasz to silnik nie ma obciążenia . Nic tez nie piszesz ile tego płynu ci ubywa

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
Test CO2 nie zawsze powie prawde , dlatego ze jak sprawdzasz to silnik nie ma obciążenia . Nic tez nie piszesz ile tego płynu ci ubywa
Dlatego byl sprawdzany pod obciazeniem - tak, wiem, ze test tego typu nie daje 100% weryfikacji, ale to test na wykrycie CO2, a jak wiemy, to tylko jedno z wielu przypuszczen uszkodzenia uszczelki.

Plynu ubywa malo - auto codziennie pokonuje 30-40km i nie trzeba go codziennie dolewac. Ubytki sa na poziomie...1cm na zbiorniczku wyrownawczym od zalania pod "max", po przejechaniu ok 150-180km (nie wiem ile to ml) - czy takie cos Ci podpowie?
To musi byc maly wyciek. Na razie po wyczyszczeniu silnika dostrzegam jak sie poci po prawej stronie (jak stoi siesprzy otwartej masce). Nie jest to olej, wyglada na wode. Zbiera sie jakby od gory po laczenie z uszczelka glowicy. Mysle, ze to gdzies z krucca, ale jeszcze nie mialem jak rozbierac wszystkiego. Raczej gdyby puszczalo na uszczelce, to by nie wybijalo do gory, tylko strumien wody od uszczelki splywalby jeszcze nizej, a tam jak na razie sucho.

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Jak zrobiłeś test pod obciążeniem ? . Pierwsze co to pousuwać wszystkie wycieki a potem jak to nic nie da martwić sie dalej

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
Jak zrobiłeś test pod obciążeniem ? . Pierwsze co to pousuwać wszystkie wycieki a potem jak to nic nie da martwić sie dalej
Podtrzymywanie silnika na obrotach + delikatna jazda po placu.
Sorki, ale za wiele nie pomogles - to wrecz logiczne "pousuwac wszystkie wycieki", tylko trzeba najpierw je zlokalizowac. Ten, o ktorym wsponialem zlokalizowalem dosc niedawno (przed utworzeniem tego tematu).
Temat powstal, bo byc moze ktos spotkal sie z podobnym objawem w 1.9 TDI AXR

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Setki razy miałem takie przypadki i pierwsze co lokalizowalem wycieki i je usuwałem . A jesli masz problem ze zlokalizowaniem wycieków to oddaj auto w ręce ktore to ogarną. I obciążenie o ktorym piszesz to jakiś „śmiech na sali” znam wiele przypadków gdzie auta które śmigają tylko w trybie miejskim nie maja problemu z ubytkiem , a tylko wyjada za miasto dostaną trochę po dupue i zaczyna sie problem ze znikającym płynem i są to bardzo często początki uszczelki pod głowica itp

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
Rozumiem i mam to na uwadze. W moim przypadku znika w trybie miejskim.
Niemniej jednak wole samemu na razie szukac przyczyny i usuwac problemy. Auto juz bylo odstawione do dosc dobrego i drogiego warsztatu, ktory nie zauwazyl zadnych wyciekow...a ja je zauwazylem, takze nie bede tego komentowac. Poza tym nie jestem na forum z przypadku, tylko z zamilowania do grzebania przy autach, a to nie jest moje nowe hobby.
Takze, dzieki za porade, motywacje itp. , bede dalej isc za ciosem, nawet bede mial zwalac silnik.

Co do obciaenia i smiechu na sali przypominam tylko, ze to test na zawartosc CO2 w ukladzie chlodzenia. Taki test nie wymaga ciorania silnika poza trybem miejskim, o ktorym wspominasz ;)

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Wierz mi ze znam przypadki ze ten test w trybie miejskim nie zdał by egzaminu , dopiero gdyby była możliwość zrobienia go pod obciążeniem zdał by egzamin . Tak jak wspomniałem wcześniej w trybie miejskim mozna jeździć ( test nic nie pokazywał ) , poza miastem i obciążeniem płyn uciekał wydechem

noSound87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
ovkp.com.pl
Wierz mi ze znam przypadki ze ten test w trybie miejskim nie zdał by egzaminu , dopiero gdyby była możliwość zrobienia go pod obciążeniem zdał by egzamin . Tak jak wspomniałem wcześniej w trybie miejskim mozna jeździć ( test nic nie pokazywał ) , poza miastem i obciążeniem płyn uciekał wydechem

Rozumiem, choc ani nie kopci mi na jasno, ani na czarno (w ogole nie kopi czy to na postoju czy w trakcie palowania - widzialbym chociaz w lusterkach). Kusi mnie aby zamontowac kamere go pro przy wydechu. Ale reasumujac masz racje, nie podwazam Twoich teorii, dmucham tylko na zimne, oby nie zakonczylo wie to remontem bo duzo auto mnie kosztowalo, a jego szybka sprzedaz bylaby wtedy umotywowana przez nieuczciwego poprzednika

Do góry Bottom