• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Serwis klimatyzacji- jakie urządzenia na start

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
68
Korzystam jak z azotu , czasami 10 czasami 15 bar . Zależy czy szukam nieszczelności czy sprawdzam czy jest szczelne , czy sterowane jest zaworem ,ale zazwyczaj 15

matus1014

SuperMechanior
Punktów
138
Na nanometrach jest opis jaki gaz i ile nabijać ja azotem nabijam do 18bar a hydrogenem żeby nie skłamać chyba do 5bar ,to jest mieszanka azotu i wodoru dlatego się go daje dużo mniej bo ma najmniejsze cząsteczki i wystarczy niewielka ilość żeby pokazał się wyciek .

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
68
Ale detektor Tobie pokaże sygnał , ale spadek ciśnienia bd miał jak na azocie i na pianie nie bd tak widać . Czasami potrzebne jest ciśnienie żeby zrobił się wyciek .

matus1014

SuperMechanior
Punktów
138
Ale detektor Tobie pokaże sygnał , ale spadek ciśnienia bd miał jak na azocie i na pianie nie bd tak widać . Czasami potrzebne jest ciśnienie żeby zrobił się wyciek .
Detektor u mnie pika ciagle na średniej czułości a na najmniejszej czułości nie znajduje nic dlatego mi on nie podchodzi. Hydrogenu ładujesz o wiele mniej bo on wyjdzie każda najmniejszą dziurą .

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
68
Wycieki potrafią pojawić się dopiero po przekroczeniu danego ciśnienia lub nawet temperatury i działa to w dwie strony, że może ciśnienie domknąć ta nieszczelności , tak samo z próżnia.
Zazwyczaj tak się dzieje na zakuciach przewodu lub oringach .
Dla mnie podstawa to zamknięte pomieszczenie że stałą temperatura ,ostygniete auto , elektroniczne zegary duża butla z hydrogem (wychodzi podobnie cenowo jak azot dlatego go nie oszczędzam. ) detektor przykładasz tam gdzie masz podejrzenie wycieku jak się robi tego trochę to już samo się znajduje Później pryskam woda z płynem dla potwierdzenia lub gdy hydrogenu za dużo się nazbiera ,żadne specjalne specyfiki zagesta mają pianę , płyn robi ładne duże bańki które długo się utrzymują . No i niestety musi postać trochę pod zegarami żeby się upewnić że jest szczelne tego nie przeskoczysz choć na elektronicznych zegarach można to szybciej stwierdzić ,pierwsze 30 min pod zegarami nawet nie biorę pod uwagę .

matus1014

SuperMechanior
Punktów
138
Ja po dwudziestu minutach wyrównuje ciśnienia i sprawdzam jeszcze raz

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
184
Miasto
Lublin
Jaką maszynę byście polecili do klimy? Zaczynam też już mieć potrzebę zakupu, tylko maszyny wychodzą różnie cenowo w hurtowniach, a bardziej zależy mi na tym żeby nie kupić badziewia, jak pracowałem lata temu w jednym warsztacie i robiliśmy klimatyzację to był bodajże brain bee jak dobrze pamiętam, w sumie to chodziło i nie było jakiś problemów z nią, tylko co tu teraz kupić?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Ja mam półautomaty z viakena. Bez bajerów bez problemow 4 guziki 2 zawory

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3301
Miasto
PZ
Aktualizacje zrobił serwisant przy wymianie filtrów i tu czar prysł jak od dwóch lat zero problemów tak po serwisie syf kiła i mogiła , jak dzwonię do ic do serwisanta tak ma być nowy soft i tyle.
W poprzedniej robocie pamiętam że sami wymieniliśmy filtr, na nim był jakiś kod do wpisania i tyle

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1826
Miasto
Koszęcin
Dlatego lepiej wydać 1/2 pimindzy mniej i kupić nową prosta bez wodotrysków. Robiłem na pełnym automacie r134 i r1234 i cenię sobie prostotę tej co mam. Mogłem sobie kupić pełnego automata ale nie chciałem

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3301
Miasto
PZ
Dokładnie ten olej ma swoją żywotność i w moim modelu texy po wymianie trzeba skasować żywotność . Do tego musisz znać hasło żeby zalogować się do maszyny . Ot taka procedura
To słabo, popsuł ci maszynę

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
Mam bosch acs 511 po serwisie wymienione kompresor olej w pompie zawory filtr, pół roku temu sterownik między czasie kupiłem nową, bo sezon się zbliżał , oddam za 6k

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
19
Mam texe 760r pełen automat. Wcześniej miałem prostą stację Werthera. Z chęcią wróciłbym do Werthera. Moim zdaniem kasa na texe wywalona w błoto. Najlepiej kupić zwykła, prostą stację tylko żeby miała drukarkę i wagę zużytego oleju.

Do góry Bottom