• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

signum 2.2 DTI powracajacy problem przepływomierza i autka z kluczykiem

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Witam. Walcze już dłuższy czas z signum i nie moge sobie z nim dac rady gdyz notorycznie powracaja problemy dotyczace kontorlki z kluczykiem.
w aucie rok temu zostało wymienione turbo, przepływomierz gdyz stary pokazywał cały czas stała wartośc 250 kg po tym zabiegu auto chodziło idealnie do teraz
powróciło i zczytałem błedy i wywaliło błedy
-za mały przepływ spalin to EGR był zarośniety i go wyczyściłem i gra muzyka
- p01105 wymieniłem rure od intercoolera bo była pęknieta, wyczyściłem czujnik doładowania i błedy zniknęły
problem jest mianowicie że znowu pokazuje bład przepływki p0100-67 obwód czujnika masowego lub objętość przepływu powietrza poza zakresem
wywala go tylko jak silnik jest mocno zagrzany.
jak odczytuje parametry to jest jakaś dziwna sytuacja.
jak silnik chodzi to pokazuje na wolnych obrotach 120 kg jak zwiekszam obroty to wartośc też idzie do góry do wartości 240 czyli niby normalnie ale
jak zdejme noge z gazu to czasami jest tak że powróci do wartości 120 a czasami zostanie na 150-170. ale nadal błedu nie pokazuje
przegazuje auto kilka razy bądz wyjade na droge mometalnie zapala sie kluczyk i silnik traci moc. zgasze zapale i działa czasami 2 dni a czasami 1 minute nie ma reguły.
jest jeszcze problem z praca silnika i z jego odgłosem.
jak silnik jest zimny i chciałbym dynamiczniej jechać to na dole od 1200-2000 obr jest bardzo tepy i potem nagle zaczyna jechac i zmienia się odgłos silnika
jak się zagrzeje to granica miedzy tym tępym przyspieszaniem troche zanika ale nadal pozostaje zmiana odgłosu pracy jak zaczyna dobrze przyspieszać i po dobrym zagrzaniu traci moc.
trochę nie chce mi się wieżyć że jest to sprawa przepływki. Czytałem gdzieś o potencjometrze przepustnicy ELOBAU który lubio siać jakimiś dziwnymi błędami i zachowaniami auta ale w większości przypadków pokazywał on błąd związany z tym że potencjometrem a nie z przepływką.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Filtr powietrza czysty ? Dpf-a tam czasem niema ?

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Filtr nowy ale myslalem ze moze on jakis kiepski i zalozylem stary i jest tak samo a dpfa jeszcze nie ma to auto

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A rozepnij mu wydech i sie przejedz bo mam podejrzenia do zapchanego kata, tylko ze blad przeplywki nie bedzie mial nic wspolnego z tym ale ta niemoc z niskich obrotow jak najbardziej

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
No to z rozpieciem tez o tym myslslem ale co z ta przeplywka i z tymi wartosciami bo to jest dla mnie dziwne

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Byc moze gdzies lewe powietrze lapie i z przez to przeplywka wywala blad

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
No ale wlasnie zbytnio nie ma gdzie bo przeplywka jest w zasadzie na filtrze a od niej rura ma 20 cm dlugosci i idzie prosto na turbo

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A jestes pewien ze jest dobra ta przeplywka ? Masz preparat do czyszczenia przeplywomierzy?

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Przeplywka wyczyszczona. Ma 4 miesiace wyczyscilem ja i jak jest silnik zimny to niby chodzi dobrze sle jak zlapie temperature to zaczyna swirowac i raz pokszuje dobre waryosci a raz zle. Jutro mam miec druga na podmiane i zobaczymy

toobad

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Zakopane
Potencjometr to dobry trop ,rzeczywiście padają i nie pokazują konkretnego błędu ,jeżeli przepływomierz jest sprawny to dobrze by było podmienić cały korpus przepustnicy z potencjometrem .

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
no to oprócz potencjometru który dziwnie sie zachowywał faktycznie okazała sie przepływka która oszukiwała i pokazywała to co chciała. Założyłem ori boscha i wsio gra. Magneti poszła na reklamacje. Dzieki za pomoc

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Ja skupiłbym się na EGR-ce jak jest taki sam jak 2.0 DTH to prawdopodobnie bedzie to to !!! Ostatnio w zafirze przerabiałem ten temat . Zawór WAHLERA !!!

Do góry Bottom