• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik 1.8 tsi

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
Witam .Mam problem z ustaleniem przyczyny dziwnej pracy silnika .Podczas rozruchu i pierszych kilku kilometrów praca silnika nie wskazuje problemów .Po kilku -kilkunastu kilometrach na biegu jałowym występuje chwilowy (sekundowe przerywanie pracy ) po dodanie gazu problem zanika .Dodam również że silnik dość głośno pracuje .
Moje przypuszczenia to uszkodzony wariator na wałku ssacym lecz system nie generuje żadnych błędnych kodów .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A dobrze zrobił ? Juz nie pamietam jaki to byl motorek ale ściagneli mnie do diagnozy i wywalilo ze 30 bledów wiec stwierdziłem ze to nie bardzo mozliwe i kazałem zweryfikować wałki , potem chodził miodzio . Jesli byl robione zweryfikuj moze jest małe przesuniecie

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
A dobrze zrobił ? Juz nie pamietam jaki to byl motorek ale ściagneli mnie do diagnozy i wywalilo ze 30 bledów wiec stwierdziłem ze to nie bardzo mozliwe i kazałem zweryfikować wałki , potem chodził miodzio . Jesli byl robione zweryfikuj moze jest małe przesuniecie
Panie Marku to jest silnik 1,8 tsi kod silnika bzb rok 2008 ,jak wspomniałem system nie generuje błędów i to mnie zastanawia ze praca silnika powyzej 950 obrotów jest super.Problem generuje się na biegu jałowym i minimalnych obrotach. Z tego co wiem problem nie nastąpił odrazu po naprawie rozrzadu .planowaniu głowicy i wymianie osimiu zaworów .Samochód od tego okresu przejechał około 10 tyś km i na początku było to sporadyczne po rozgrzaniu silnika teraz jest to notoryczne( a praca silnika jest podobna do pracy starego disla)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
całkiem możliwe ze wariator , przypomina to głos maszyny do szycia ? Jak pamiętam fiat zalecał wymianę wariatora przy wymianie rozrządu . Moze sprawdz zawor sterowania ?

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
całkiem możliwe ze wariator , przypomina to głos maszyny do szycia ? Jak pamiętam fiat zalecał wymianę wariatora przy wymianie rozrządu . Moze sprawdz zawor sterowania ?
Bardzo zbliżony,czy czujnik położenia wałka rozrządu może nie generowac będu i być w tolerancji ?Co miał Pan na myśli zawór sterowania?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A jaki olej zalecają ? moze niewlasciwa lepkość to czasto sie dzieje

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No lepkosci sa OK wiec powinien działać , nie mam dokumentacji do tego silnika ale sprawdź zawór jak nie bedzie napelniany to sie bedzie tlukl jak żyd po pustym sklepie

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
No lepkosci sa OK wiec powinien działać , nie mam dokumentacji do tego silnika ale sprawdź zawór jak nie bedzie napelniany to sie bedzie tlukl jak żyd po pustym sklepie
Soory za głupie pytanie zawór jest sterowany przez impuls elektryczny czy hydraulicznie ?
Tak jak wspomniałem objawy te wystepują na rozgrzanym silniku wręcz wogóle na zimnym .

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie znam tego silnika a podejrzec w tej chwili nie mam jak ( linux) wiec podejrzewam ze elektryczny. Jeszcze zdradz tajemnice jaki to samochód ?

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
sterowany elektrycznie przez sterownik, a wyglada na to ze nie jest z walkiem ale nakladany na stozku , zawor jest gdzies z tylu silnika

Darecki67

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gostynin
sterowany elektrycznie przez sterownik, a wyglada na to ze nie jest z walkiem ale nakladany na stozku , zawor jest gdzies z tylu silnika
Tak jak wspomniałem wczesniej wariator jest zintegrowany na stałe z wałkiem ssący a zawór sterujący jest w wariatorze .Problem jest z tym że nowy kosztuje 2700 zł a uzywany ciężko zdjagnozować przed zamontowaniem.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie chce sie klocic ale na aledrogo jakies widziałem w kawalkach , może nie ten typ ale jak elektrozawor może być w wariatorze ?

Do góry Bottom