• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik 1.8 tsi

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
no to nie bardzo rozumiem sensu sterowania , zawsze sterownik to zmienia w zależności od obciążenia itp . Poszukaj czy napewno nie ma tak elektrycznego

Antoni27

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Witam .Mam problem z ustaleniem przyczyny dziwnej pracy silnika .Podczas rozruchu i pierszych kilku kilometrów praca silnika nie wskazuje problemów .Po kilku -kilkunastu kilometrach na biegu jałowym występuje chwilowy (sekundowe przerywanie pracy ) po dodanie gazu problem zanika .Dodam również że silnik dość głośno pracuje .
Moje przypuszczenia to uszkodzony wariator na wałku ssacym lecz system nie generuje żadnych błędnych kodów .
Witam proszę o pomoc mam taki sam problem też silnik 1,8 tsi z 2008r BZB Octavia II tez takie samo zachowanie silnika tylko be z przerwy przy dodawaniu gazu rozrząd był wymieniany stuki po rozgrzaniu silnika na biegu jałowym serwis nic nie słyszy i mówi że tak ma być moim zdanie nie czy może to być problem tego zaworu sterowania wariatorem i czy pan się z tym uporał i w jaki sposób. cziękuję z góry za informacje

Antoni27

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
A może wystarczy wymienić sam zawór sterujący wariatorem tak jak to poprzednik sugerował

Antoni27

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
sory że zadam może nie odpowiednie pytanie ale czy można ten zawór wyciągnąć przez ten otwór w pokrywie z plastiku tam gdzie jest elektryczne podłączenie do tego zaworu czy trzeba otwierać do całego rozrządu

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Tam sa chyba 3 albo 2 srubki na torxa bez problemu delikatnie podwazysz i wyjdzie

Antoni27

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
A po wykręceni i ponownym montażu nie trzeba później stawiać czegoś przez kompa serwisowego i czy mogę zrobić to w warunkach domowych i jak go odłączę od wtyczki czy nie wywali jakiś błędów?

Antoni27

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Mysłowice
Panie Marku mam rozumieć że jak odłączę akumulator przed rozłączeniem zaworu to błędu nie będzie i pytanie czy nie trzeba później czegoś ustawiać na kompie i będzie wszystko działało po zamontowaniu zaworu

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Nic nie ustawiasz :-P jak masz blisko mam to urzadzonko na warsztacie na podmianke w sumie mam caly silnik w gratach

Do góry Bottom