To jest jedyny zawór sterujący,no to nie bardzo rozumiem sensu sterowania , zawsze sterownik to zmienia w zależności od obciążenia itp . Poszukaj czy napewno nie ma tak elektrycznego
Witam proszę o pomoc mam taki sam problem też silnik 1,8 tsi z 2008r BZB Octavia II tez takie samo zachowanie silnika tylko be z przerwy przy dodawaniu gazu rozrząd był wymieniany stuki po rozgrzaniu silnika na biegu jałowym serwis nic nie słyszy i mówi że tak ma być moim zdanie nie czy może to być problem tego zaworu sterowania wariatorem i czy pan się z tym uporał i w jaki sposób. cziękuję z góry za informacjeWitam .Mam problem z ustaleniem przyczyny dziwnej pracy silnika .Podczas rozruchu i pierszych kilku kilometrów praca silnika nie wskazuje problemów .Po kilku -kilkunastu kilometrach na biegu jałowym występuje chwilowy (sekundowe przerywanie pracy ) po dodanie gazu problem zanika .Dodam również że silnik dość głośno pracuje .
Moje przypuszczenia to uszkodzony wariator na wałku ssacym lecz system nie generuje żadnych błędnych kodów .

witam, czy może chodzi o taki dźwięk? Co to w końcu Panowie było?
Witam!
Rafalulan, czy udało się ustalić źródło tego dzwięku?