• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

silnik 2.0 AQY powód nadtopionej świecy na drugim cylindrze

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Cześć.
Czy tylko niesprawne zawory (zawór) mogą być przyczyną takiego uszkodzenia świecy:

Głowica poszła do remontu (niesprawne-wyklekotane prowadnice, wymiana uszczelniaczy).
Po wyjęciu wyglądała tak:

Auto na podtlenku LPG-objawy, przestał równo palić na drugi cylinder, brak mocy, wypadanie zapłonów na nr 2. Wymiana świec nic nie zmieniła.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Zawory mogą być szczelne ale po montażu popychaczy i wałka mogą już się nie domykać.
Przyczyn może być kilka, nie wiadomo, czy gniazda zaworów były frezowane i jeśli tak to ile, musi to ocenić fachowiec bo wymiana szklanek w ciemno może nic nie dać.

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Zanim oddam do fachowców głowicę, to zamienię szklanki i sprawdzę jak to wygląda-oczywiście na próbę bez montażu końcowego. Jeśli będzie bez zmian to wybieram się do Swarzędza, bo tam była głowica robiona. Szkoda, że tak szybko rozmontowałem i pojechała na remont bez wałka, moja strata.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Jak już pisałem głowica była cała robiona-nowe prowadnice, uszczelniacze, zawory uratowane i dotarte z gniazdami. Zanim założyłem głowicę (jeszcze bez wałka i szklanek) wszystko ładnie było pozamykane i miałem też zapewnienie że głowica sprawdzona na szczelność (nawet na zdjęciu po remoncie widać, choć niedokładnie, że zawór ssący zamknięty-teraz paznokieć i więcej można upchnąć).
Wobec tego rozumiem, że szklanki do wymiany czy okaże się po zdjęciu wałka?
Zdejmij wałek i wypompuj to w imadle tylko z czuciem, druga mozłiwość to wystukać środek ze szklanek, czy kiedyś to już robiłeś?

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Otóż to. Nie wystukiwałem jeszcze, widziałem tylko speca na YT jak to stukał w stół i niby ot tak wyleciało :) w co tak bardzo nie wierzę. Na fachowców tez przyjdzie pora. Kiedyś myślałem, że wymiana rozrządu to jakiś kosmos, a teraz wymieniam w 16v i 8v i auta (obydwa moje) jeżdżą, no może to jedno teraz nie, ale to nie wina rozrządu.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie zrozum mnie źle, ale żeby się nie okazało, że do dopięcia swego będziesz trzy razy głowicę demontował...
Czasem mądrzej coś zlecić jednak.
Ale oczywiście i szczerze - powodzenia i ...miłego Sylwestra!:)

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Twoim problemem jest to, że pomimo jak sam powiedziałeś nie jesteś mechanikiem(nie znasz się za bardzo) to i tak nie słuchasz rad.
Po co się chytałeś tłoków i pierścieni. Nawet bez pierścieni coś by wydmuchał.
Gdybyś posłuchał to może obeszło by się bez zdejmowania głowicy.
Pozdrawiam i szczęśliwego nowego....

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Zdjęcie głowicy nie jest dla mnie problemem (słucham rad, ale już pisałem, że od ręki nie sprawdzę tego w inny sposób jak zdjęcie głowicy-brak zaplecza) bo nie blokuję miejsca w warsztacie, nie muszę zarabiać a koszt nowej uszczelki wrzucam w koszt nauki-trzeba w końcu w siebie inwestować:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No tak a pomiar ciśnienia i szczelności by od razu pokazał usterkę . ale nadal nie wierze że spalona świeca jest powiązana z wiszącym zaworem to raczej skutek przegrzania cylindra

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
I zdjąłem wałek i od razu "na oko" widać, że szklanka na ssącym stoi wyżej a po pomiarze to jest ok. 1,4 mm. Oczywiście zawór po zdjęciu wałka od razu ładnie zamknięty i szczelny-sprawdziłem naftą. Widać, że trzonek zaworu wystaje bardziej niż przy pozostałych zaworach-do skrócenia, ale ja tego na oko nie będę szlifierką robił:D. Szans na zamknięcie w tych warunkach nie ma.

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
I jeszcze jedno-bez zdejmowania głowicy by się nie obeszło-trzeba wyciągnąć zawór i skrócić trzonek, więc nawet diagnoza z wykorzystaniem kompresora słuszna, to i tak nie eliminuje ponownego zdjęcia czapki.;)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ale eliminuje podejrzenie uszkodzenia układu tłokowo-korbowego na okoliczność braku kompresji.
Nie musiał byś tłoków wyjmować. :stop:

New Beetle

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
WITKOWO wlkp
Swarzędz, nie znam adresu. Da się określić po głębokości frezowania gniazda zaworu odpowiednią "korektę" trzonka zaworu (bez wałka, szklanek)?

Do góry Bottom