• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik sie grzeje i brak ogrzewania w srodku.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc , co to może być ?
Mam Citroena C5 1.8 16V 125 KM z 2006 r.
Benzyna - Gaz
Zaczęło się to tak że miałem wyciek płynu chłodniczego , na trujniku gdzie wpieta jest instalacja LPG do układu chodzenia.
Podczas jazdy zapalił mi się alarm TEMPERATURA SILNIKA , STOP MA CZERWONO ale wskazówka od temperatury wskazywała że jest Ok.
Wylaczylem i włączyłem silnik. Znikł komunikat.
Przejechałem jeszcze z 2 km. Wylaczylrm silnik , zajzalem pod maskę , brakowało płynu w zbiorniczku , wolałem z 1 l. Ale cały czas spadał poziom. Zalepilem taśma ten wyciek i jakoś dojechalem z 3-4 km do pracy. W pracy wymieniłem ten trujnik co był uszkodzony na nowy. Stan płynu był w normie. Odpowietrzylem układ chłodzenia coś tam trochę pocieklo płynu Ale nie za dużo. Uruchomilem silnik i zacząłem jechać. Podczas jazdy zauważyłem że jest brak ogrzewania w środku i nie przełącza mi się na LPG. A temperatura rosła i rosła . Teraz już wskazowk nawet weszła na czerwone pole i zapalił się alarm jak wyżej.
Stop i wysoką temperatura silnika.
Proszę powiedzcie co to może być ?

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
A nawet był taki moment ze w tym wężyki przy nagrzewnicy wcale nie było płyny, tak jakby zasysało powietrze.

Jestem umówiony na wtorek do mechanika. Już nie mam nerwów .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam dziś po raz kolejny walczę z tym odpowietrzaniem .
Odkercilrm korek od zbiorniczka , z odpowietrznikow odkrecilem czapeczki , podpiolem wężyki gumowe przezroczyste żeby widzieć czy w płynie wydobywa się powietrze. I podwiesilem wężyki wysoko.
W wężyki przy termostacie pojawił się płyn około 10-15 cm. A w tym przy nagrzewnicy nie było nic. Uruchomilem silnik , w tym przy termostacie nic się nie działo, a w tym przy nagrzewnicy pojawił się płyn z pianą a następnie wypełnił się płynem i zaczęło się wydobywać powietrze. Wsiadłem do auta i zacząłem gazowac tak około 2-3 tys. Po chwili silnik przelaczyl się na LPG ,i zaczęła dmuchać ciepłe powietrze, a nawet gorące.....A z tego odpowietrznika cały czas wydobywalo się powietrze. .......A po jakimś czasie w znowu dmuchać zimne powietrze.......
Wskazówka temperatury pokazywała temperaturę na środku skali, węże oba były ciepłe nawet te z chłodnicy na powrocie.
Niewiem co jest z tym silnikiem, może łapie gdzieś lewego powietrza.....?
Kup sobie może coś takiego http://allegro.pl/tester-szczelnosci-uszczelki-glowicy-co2-nowosc-i6439637967.html

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Mozliwe że UPG ale cytryny sa trudne do odpowietrzania w serwisach maja specjalne urządzenie do odpowietrzania a odpowietrzanie robiłeś przy zakręconym czy odkręconym korku zbiornika wyrównawczego ?

Ostatnia edycja:

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Mozliwe że UPG ale cytryny sa trudne do odpowietrzania w serwisach maja specjalne urządzenie do odpowietrzania a odpowietrzanie robiłeś przy zakręconym czy odkręconym korku zbiornika wyrównawczego ?
Na początku był odkrecony korek zbiorniczka wyrownawczego, nic to nie dawało , potem zakrecilem korek. I wraz to samo.....też tak sobie pomyślałem , że może jak zakrece zbiornuczek to będzie ok.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nalej do pełna zbiornik wyrównawczy i daj te wężyki uruchom i zagrzej i około 4000 obrotów niech pompuje ale bez termostatu tylko ten z nagrzewnicy ale coś mi się wydaje że to jednak uszczelka . Normalnie to upuszczam płyn z nagrzewnicy i przy termostacie i jest już ok czasem w moim było tak że jak wystygł to trzeba było dolać bo zassał.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Bo trzeba odpowietrzać jak flaszkę - we dwóch... :D:p
bo inaczej zassie z powrotem powietrze zanim zakręcisz odpowietrznik...

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Dziś zrobiłem test na szczelność . Takim urządzeniem co mi jeden z was podał. Kolor barwnika był niebieski i nie zmienił barwy. Auto chodziło i na wolnych i na szybkich obrotach 2-3 tys.
Bulgotało w tym urządzeniu , płyn się mieszał. Barwa się nie zmieniła.
Jeszcze jedno dziś zauważyłem , że zimne powietrze dmuchać tylko na wolnych obrotach , a na szybkich dmucha ciepłe....

Załączniki

• IMAG1425.jpg
    IMAG1425.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 6

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Dziś zrobiłem test na szczelność . Takim urządzeniem co mi jeden z was podał. Kolor barwnika był niebieski i nie zmienił barwy. Auto chodziło i na wolnych i na szybkich obrotach 2-3 tys.
Bulgotało w tym urządzeniu , płyn się mieszał. Barwa się nie zmieniła.
Jeszcze jedno dziś zauważyłem , że zimne powietrze dmuchać tylko na wolnych obrotach , a na szybkich dmucha ciepłe....
Może śmigiełko na wirniku pompy pęknięte

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Moze tak , wykluczamy po kolei na razie wiemy że chyba to nie uszczelka , wiec zrob mi fotki z połeczenia cieczy z reduktorem . I zakreć LPG i odpowietrz z zakręconym korkiem .

Do góry Bottom