• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik sie grzeje i brak ogrzewania w srodku.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc , co to może być ?
Mam Citroena C5 1.8 16V 125 KM z 2006 r.
Benzyna - Gaz
Zaczęło się to tak że miałem wyciek płynu chłodniczego , na trujniku gdzie wpieta jest instalacja LPG do układu chodzenia.
Podczas jazdy zapalił mi się alarm TEMPERATURA SILNIKA , STOP MA CZERWONO ale wskazówka od temperatury wskazywała że jest Ok.
Wylaczylem i włączyłem silnik. Znikł komunikat.
Przejechałem jeszcze z 2 km. Wylaczylrm silnik , zajzalem pod maskę , brakowało płynu w zbiorniczku , wolałem z 1 l. Ale cały czas spadał poziom. Zalepilem taśma ten wyciek i jakoś dojechalem z 3-4 km do pracy. W pracy wymieniłem ten trujnik co był uszkodzony na nowy. Stan płynu był w normie. Odpowietrzylem układ chłodzenia coś tam trochę pocieklo płynu Ale nie za dużo. Uruchomilem silnik i zacząłem jechać. Podczas jazdy zauważyłem że jest brak ogrzewania w środku i nie przełącza mi się na LPG. A temperatura rosła i rosła . Teraz już wskazowk nawet weszła na czerwone pole i zapalił się alarm jak wyżej.
Stop i wysoką temperatura silnika.
Proszę powiedzcie co to może być ?

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Tak mam klimatronik. Faktycznie tak jest jak mówisz.....Bo po jakiejś pół godziny jazdy zaczyna wiać chłodniejsze powietrze ze środkowych nawiewów a na nogi i szybę wieje cieplejsze.
No to chyba jest ok.
Dziękuję bardzo za pomoc.

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
Witam ponownie.
Ostatnio zauważyłem że silnik łapię temperature na 3/4 skali wskażnika.
A po jakimś czasie opada trochę dalej za połowa, i tak juz zostaje.
Tydzień temu był wymieniony termostat z obudową .
Po wymianie termostatu z obudową i płynu , sytuacja poprawiła sie ale nie jest do końca dobrze.
Dziś wracając z pracy po przejechaniu około 15 km. silnik już się nagrzał i temperatura silnika wskazywał trochę za połową,
A po chili widziałem jak wskazówka idzie dalej , doszła do 3/4 skali , a z nawiewów zaczęło dmuchac bardzo gorące powietrze,
Po przejechaniu około 1 km. tempeatura spadła do trochę z połową.
I tak już utrzymywała się do końca jazdy. IMAG1471 - Kopia.jpg
Czerwone wskazanie tak jak się temperatura urzymuje normalnie.
A na biało zaznaczone dokąd mi podskoczyła podczas jazdy.
Co to może być ?

A

Anonymous123

Poszła niebezpiecznie wysoko. Wypadało by sprawdzić czy napewno nie ma przedmuchu, czy temperatura na wskaźniku jest zgodna z temperaturą na sterowniku, czy działa wentylator na pierwszym i drugim biegu.

Alek84

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pruszcz Gd
Miałem podobny problem myślałem że to termostat A wystarczyło odpowietrzyc poprzez odkrecenie korka chłodnicy odpaleniu silnika cały zbiorniczek wyrownawczy wciagnelo

slipson7812

Gaduła
Punktów
7
Miasto
inowroclaw
jezeli silnik sie grzeje a w srodku nie ma ogrzewaia przyczyna moze byc uszkodzona pompa wody bo plyn nie ma obiegi przez chlodnice i sie grzeje silnik lub uszkodzona uszczelka pod glowica.ewentualnie zle odpowietrzony uklad chlodzenia.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
e tam , jak poleci poza skale to owszem może buc problem a tak sobie dogrzał i otworzył termostat i spadło patrz na droge a nie na wskazówkę ;):D:D:D:D jeździj auto sobie da rade

mariusz01041975

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Fajsławice
IMAG1486.jpg Wymienili mi mechaniki czujnik temperatury płynu chłodzącego i zmienili termostat na zmodernizowany. Ponoć z niższym otwarciem termostatu.
Przejechałem około 15 km. I temperatutra teraz jest lekko przed połową lub na połowie skali.
Pojezdze dłużej i zobaczymy czy jest ok.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Pewnie zamiast plastikowych uchwytów elementu termostatycznego zrobili normalny termostat tradycyjny plus zwykły króciec... -modernizacja...

Do góry Bottom