• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Silnik zgasł w czasie jazdy, wspomaganie kierownicy nie działa..??

Kamila

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich specjalistów.
Dzisiaj odstawiłam auto do mechanika a potrzebuję pomocy ponieważ mam wrażenie, że mechanik chce mnie oskubać... Jeszcze go nie pooglądał a już wróży ok 2 tys za naprawę :( Jestem załamana bo wczoraj zapłaciłam majątek za lawetę:/
A więc problem : w czasie jazdy autostradą silnik zgasł. Zauważyłam, że do zbiornika chłodniczego podłączone są dwie rurki i z prawej z nich, zaczęła wtłaczać się bulgoczący płyn.
Poziom płynu w zbiorniku spadł poniżej minimum chociaż był uzupełniany.
Po ostudzeniu silnika, dolaniu wody i ponownym ruszeniu silnik przegrzał się ponownie w ciągu kilku minut. W dodatku przestało działać WSPOMAGANIE KIEROWNICY!!
Czy możliwe żeby usterka układu chłodzenia miała wplyw na wspomaganie kierownicy ?
Co mogło być przyczyną i jakie mogłyby być koszta naprawy ??:(

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Wersja bardzo optymistyczna : spadł lub zerwał się pasek osprzętu ;)
Wersja mniej optymistyczna :Uszkodzona pompa wody przy ponownym odpaleniu spadł pasek stąd brak wspomagania .
Koszty trudne do oceny bez wglądu w stan rzeczywisty. Pompa rolki pasek to pikuś, ale jeśli silnik został przegrzany dojdzie zdejmowanie głowicy uszczelka pod głowice i ….. ,tego nie wie nikt co jeszcze.
Pytanie uzasadnione jednak odpowiedz zaoczna bez oględzin pacjenta mało dokładna tym bardziej ,że nie raczyłaś podać nawet jakie to autko

Kamila

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za odpowiedz. Chodzi o ford focus 2001 r. TDDI. Czy mozna na tej podstawie stwierdzić coś więcej ? Dodam, że jadąc do mechanika kilka metrów z silnikiem nie było problemów, tylko ze wspomaganiem. Cały czas pali się też kontrolka akumulatora....

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
to potwierdza moją wersje z paskiem albo spadł albo jest zerwany –jeśli masz szczęście to sam pasek +/- 100 pytanie co dalej, zerwał się bo nikt go nie wymienił w porę czy stanęła pompa wody ? pompa to koszt +/-300

Kamila

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję za wyjaśnienie, teoria wydaje się wysoce prawdopodobna... Brak obiegu spowodował zagotowanie się płynu i wyrzucenie go do zbiornika. Nadal nie rozumiem co się stało ze wspomaganiem ? Czy te dwa układy są ze sobą powiązane ?

Kamila

Początkujący
Punktów
0
To teraz wszystko jasne :)

Byłam u mechanika. Wziął 150 zl za diagnozę :/ Za wymianę pompy 1000 zl !! Dzięki za informacje bo inaczej bym nie wiedziała, że to naciągacz.

PS Oczywiście nie wymieniłam u niego tej pompy :)

Jedno mnie zastanawia... Czy mechanik może na oko stwierdzić że pompa jest uszkodzona ? Co może o tym świadczyc ?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Jeśli pasek spadł/urwał się miał dostęp i możliwości sprawdzenia czy rolka się obraca i sprawdzić opór jaki stawia.

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Byłam u mechanika. Wziął 150 zl za diagnozę :/ Za wymianę pompy 1000 zl !! Dzięki za informacje bo inaczej bym nie wiedziała, że to naciągacz.
Jedno pytanie skąd jesteś ? jeśli wolno spytać -przeprowadzam sie natychmiast do xxx jak tam biorą 1000 za wymianę pompy a 150 za stwierdzenie ,że jest do wymiany .Zresztą chyba wolał bym przez 8h tylko diagnozować niż wymieniać co myślisz Luku?

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Dobry plan otworzymy we 2 warsztat i będziemy zajmować się diagnozami xD i raz może dwa w miesiącu rozrząd.

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
To może tak: będziemy liczyć 200 diagnoza (żeby było konkurencyjnie) + 1000zł jeśli będzie nam się chciało wymienimy.

Kamila

Początkujący
Punktów
0
Widzę, że tu niezły ubaw moim kosztem.... dodam tylko ze jeździć lawetą TO DOPIERO BIZNES. Za holowanie na odcinku 60 km skasowali ode mnie 530 zl. A jestem z Bytomia :/

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1318
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Przepraszamy, nie był to ubaw Twoim kosztem tylko czasem zastanawiam sie gdzie obowiązują takie ceny i takie podejście do klienta . Mógł gość zarobić uczciwe pieniądze nie wyrywając sobie rękawów

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
chłopaki ładnie tak się śmiać z koleżanki, niestety tacy ludzie jak ten mechanik często budują opinie o całej branży...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
oni nie naśmiewali się ani kosztem koleżanki ani z koleżanki, tylko z mechanika to oczywiste

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
wiem wiem, ale z mechanika nie ma się co śmiać, trzeba się przerażać, bo potem słychać "wszyscy mechanicy to złodzieje i zdziercy"

kciuk

Nowy
Punktów
0
Spotkało mnie coś bardzo podobnego co autorkę tego tematu, pozwoliłam sobie więc napisac tutaj i prosić panów mechaników o pomoc i podpowiedzi :shame:

Auto Seat Leon I - przejechanych 115000 km, do tej pory bezawaryjny.
Wymianiony był rozrząd, pompa paliwa + rutynowe wymiany filtrow i olejów.

Niedawno zauważyłam, że gdy auto jest na jałowym biegu silnik zachowuje się inaczej. Tak, jakby ktoś naciskał nogą na pedał gazu. Wskazówka obrotomierza pracy silnika też podnosiła się i opadała.

Pojechałam do mechanika, a ponieważ czekała mnie planowa długa jazda) poprosiłam, by zrobił gruntowny przegląd.
Zostały wymienione:
-świece
-sprzęgło
-przepustnica ( podobno ona powodowała te szarpania i przygasania na biegu jałowym)
-klocki tył
- wydech kompletny

Pojechałam te tysiąc kilometrów i wracając, również na autostradzie nagle zapaliła się kontrolka akumulatora, wszystko zgasło, wspomaganie kierownicy również nie działało.
Zjechałam na pas awaryjny, przekręciłam kluczyk w stacyjce wyłączając to co i tak nie działało.
Ponownie przekręciłam kluczyk, zapaliły się wszystkie kontrolki, silnik normalnie podjął pracę, postanowiłam więc włączyć się do ruchu.
Po 10 minutach sytuacja powtórzyła się. Kontrolka akumulatora, wszystko gaśnie, auto toczy się a do domu ze 100 km.

Ciężko jechało się przez ronda, gdzie nagle przestawało działać wspomaganie albo wjeżdżać na wzniesienia, gdzie pod samą górką wszystko gaśnie a za tobą inne auta.
Zaczęłam już tak robić, że jak wyłączał się silnik, to tocząc się po jezdni przekręcałam kluczyk by uruchomić auto i jakoś dobrnęłam do kresu podróży.
Nie muszę chyba mówić, że wysiadłam na miekkich nogach i byłam spocona, jak mysz :nailbiting:

Na drugi dzień pojechałam do mechanika, samochód nie zatrzymał się po drodze, ale to mała odległość.
Pan przejrzał auto, jeździł nim i nic takiego, co mnie nie wydarzyło się i on nie wie jaka tego może być przyczyna. Mówi, że wszystko jest w porządku i komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Może Panowie mają sugestie, jaka mogła być tego przyczyna.

Do góry Bottom