• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda 1.6 tdi 2013r zalali benzyny zamiast ON

Muminek

SuperMechanior
Punktów
68
Siemanko sprawa jak w temacie, i pytanko o koszty z mojej strony. Jako że w dieslach "nie robię" tzn raczej proste rzeczy, to nie mam zbyt rozeznania w kosztach naprawy takiego ustojstwa. Ale do rzeczy-
Roomster 1.6 tdi z 2013 r( nie znam kodu silnika) właściciel nalał benzyny zamiast diesla i pojechał, ake za wiele nie najechał z wiadomych względów....
No i teraz pytanie na jakie koszta trzeba by się nastawić( powiedzmy żeby to zrobić sensownie ale nie za drogo ) bo że trzeba rozebrać wszystko i wy...ć łącznie z zawartością zbiornika to już wie . co z regeneracją wtrysków - jest sens czy trzeba by nowe pchać. Nie oczekuję wyliczenia kosztów ale np bliżej 500pln/szt czy raczej 1500 .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Trzeba dać do sprawdzenia wtryski....pompę zostaw sobie na deser.
Wyczyść wszystko co się da najpierw i odpal. Może będzie hulało.
Najwyżej wróci.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
a ja bym poszedł starą szkołą. czyli wypompował benzynę ze zbiornika i zlał z wężyków. tam jest (???) elektryczna pompa paliwa w zbiorniku, więc nie powinno być problemu z zapowietrzaniem.
do tego oczywiście nowy filtr. później poluzował nakrętki na wtryskiwaczach, zakręcił kilka razy rozrusznikiem, aż zacznie wyciekać ropa i dokręcił przewody.
na koniec ze 3 zdrowaśki w intencji działającego silnika :) i próbował odpalić.

jak zagada to pełny zbiornik ropy i wyjeździć do końca. później ponownie.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Nie wiem, czy stara szkoła zadziałała na diesla Euro5.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Różnie bywa, albo rwać pompę i wtryski na maszynę albo zalać ropy i próbować odpalać( tylko nie jak kolega wyżej radzi a zrobić to procedurą odpowietrzenia)

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
663
Miasto
WLKP
Zalej ON i zobacz.Nic cie to nie kosztuje.Spuszczałem z Picasso 2018 rok.Odpalil.

Do góry Bottom