• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

skoda fabia 1.4 kod P0303

pawelk

Bywalec
Punktów
1
Witam.. Problem polega na tym ze skoda nie chodzi na jeden cylinder , pali się check i wywala błąd P0303 (na moim tłumaczeniu wychodzi: cylinder 3 wypadanie zapłonów. Poprawcie jeżeli złe). Przełożenie cewki, świecy(iskra jest) , wtryskiwacza nic nie dało. Sprawdziłem ciśnienie i tez jest ok. co to możne być? wczoraj pół dnia się bawiłem :( ma ktoś jakiś pomysł??

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
P0303- przerwa w zapłonie cylindra 3, błąd ten dotyczy modułu lub cewki zapłonowej. Nie pamiętam jak tam masz ale cewka jest podwójna i jak jest możliwość zamienić przewód WN z cylindra 3 na cylinder 2 i zobaczysz czy dalej nie pali na 3 czy zmieni się na 2. Będziemy wiedzieli czy wina jest w cewce czy poza nią.

pawelk

Bywalec
Punktów
1
każda świeca ma swoją cewkę nakładaną bezpośrednio od góry. Wszystko było już przekładane i dalej nie chodzi na 3 cylinder.Czyli świeca i cewka są okej. Do każdej cewki dochodzą 4 przewody w jednym jest stały +, w drugim jest masa a pozostałe dwie to pewnie sterowanie. Co ciekawe jak ściągnę cewkę w trakcie pracy silnika to słychac cykanie tak jakby iskra była.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
to oprócz tego że słyszysz cykanie to jeszcze weź dodatkową świece włóż ją do tej cewki z 3 cylindra i zobacz podczas pracy silnika czy masz napewno iskre pomiedzy elektrodami swiecy, bo same cykanie moze swiadczyc tez o przebiciu na mase.

pawelk

Bywalec
Punktów
1
iskra jest ładna pomiędzy elektrodami. potrzebuje kawałek schematu instalacji elektrycznej by sprawdzic przewody idące do ceweki,
Z góry dziękuje ;)

mechanikcdif

Początkujący
Punktów
0
Miasto
łyszkowice
Witam.. Problem polega na tym ze skoda nie chodzi na jeden cylinder , pali się check i wywala błąd P0303 (na moim tłumaczeniu wychodzi: cylinder 3 wypadanie zapłonów. Poprawcie jeżeli złe). Przełożenie cewki, świecy(iskra jest) , wtryskiwacza nic nie dało. Sprawdziłem ciśnienie i tez jest ok. co to możne być? wczoraj pół dnia się bawiłem :( ma ktoś jakiś pomysł??
Problem który opisujesz i kod który podałeś to nie tylko cewka lecz tak zwane wypadanie zapłonu. Sam kod to cewka, moduł zapłonowy lub wtryskiwacz. Z tego co opisałeś ja bym stawiał na moduł zapłonowy, choć dobrze byłoby sprawdzić też wtryskiwacz. Dlatego że jeśli wtrysk nie poda paliwa wyłapuje to czujnik spalania stukowego i komputer próbuje regulować i wtedy jest też ten błąd

Fil

Nowy
Punktów
0
Nie wiem czy już rozwiązałeś problem. W tym przypadku wypadanie zapłonów wg. mnie spowodowane jest nieszczelnością zaworów trzeciego cylindra (wypalenie) Na 90% głowica do naprawy. Zmierz ciśnienie sprężania !

D

dekster

P0303 - Możliwa przyczyna może być też, usterka silnika, wiązka przewodów, układ zapłonowy/paliwowy, czujnik temperatury płynu chłodzącego/miernik masy powietrza, zawór wtryskowy, komputer sterujący silnikiem. Teraz znaleźć ;)

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
na 100% cewka zaplonowa, czesto robie fabie 1.2 i tam jest to nagminne z takim wlasnie bledem jak opisujesz, kup nowa najlepiej beru. Nie wiem jak w 1.4 ale w 1.2 sa dwa rodzaje - krotsza i dluzsza, sprawdz przed zakupem, przy okazji nie zaszkodzi wymienic swieczki tez na beru :)

richi9

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Kraków
Ja tez myśle że to cewka moze mieć przebicie na korpus silnika . po wyjęciu akurat ma za daleko i nie puszcza lewej iskry

Do góry Bottom