• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Fabia 1.4 rocznik 2003 Błąd EGR

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam wszystkich serdecznie. Kupiłam dla taty używaną Skodę Fabię 1,4 z 2003r w dobrym stanie od pierwszego właściciela. Przebieg już ponad 200tyś. Stary Lanos musiał być zezłomowany
Bardzo proszę Was o pomoc. Od roku mam problem z wiecznie świecąca się konrolką Check Engine. Auto było zakupione już z tą kontrolką. W pierwszej kolejności została wymieniona na nową Sonda Lamda, bo był błąd czujnika spalin. Po tym zabiegu kontrolką znów się zapaliła. Warsztat wymienił pózniej zawór pod maską EGR, kontrolka znów się zapaliła. Później przez kilka dalszych miesięcy kontrola była kasowana, bo ciągle wywalało ją. Na oststniej wizycie u mechanika okazało się,że jest zła mieszanka paliwa więc mechanik podejrzewał wodę w paliwie więc dodaliśmy płyn do zbierania wody z benzyny tzw uzdatniacz do paliwa. Niestety kontrolka znów się zapała. Ręce mi opadają. Naprawdę nie wiem co już robić, żeby tato miał sprawne auto. Po "usunięciu kontrolki i wyłaczeniu błędu" znów się zapala po jakimś czasie, nie od razu. Błagam Wam o pomoc. Czy ktokolwiek miał tego typu problem ze Skodziną? Mechanik powiedział, mi dziś, że przyczyn może być kilkadziesiąt
Wczoraj ma VAGU wyszło za mały przepływ spalin w zaworze EGR. Zawór został wymieniony na nowy oryginalny. Po przejechaniu 200km kontrolka znów się zapaliła. Kolejna wizyta u mechanika i ten sam błąd. Mechanik załamuje ręce. RATUNKU. OK

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Czy ktoś z Was chcialby wziąść robotę na siebie,rozwiązać zagadkę i mój wieczny problem EGR we Wrocławiu? Narazie bez wylanczania zaworu. Czy jest tutaj jakis magik ,ktory mi pomoze nie za miliony monet? Pozdrawiam.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Tak! Dla tej skody to bym mógł ożenić sie z Tobą i dozyć spokojnej starości...
Kolega wyzej juz wspomnial.jak sie ma rozrzad?

A co do magika to on już nie zyje ..z wroclawia jestes to raczej powinnas wiedziec:p

Grzegorz1805

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Poznań
A dlaczego tak się uparłas żeby mieć ten egr jak nie ma to silnik lepiej żyje oddycha sobie czystym powietrzem i mniejszy syf w środku jest

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Bo właśnie co wymieniam ten zawór na nowy i wyłożyłam na to sześć stów. Jeśli go usunę to tak jakbym wyrzuciła te pieniądze sobie w błoto.

Ojojoj na biednego pewnie nie trafiło.
:) szesc stów to jak na byka kartofel.;) jak bym ci pokazal skrzynke z klamotami ktorą zakupiłem ...bagatela 1.500zl.przesle zdjecie na dniach.

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Witam Was serdecznie. Z góry przepraszam, że tak długo do odpisywałam. Czekałam na termin do mechanika. Dziś auto odstawiłam i zleciłam kontrolę i czyszczenie czujnika przepływomierza, sprawdzenie rozrządu, wymianę filtrów powietrza i paliwa, czyszczenie rurek dolotowych do EGR i sprawdzenie czy czasem przepustnica nie jest zanieczyszczana. Mam nadzieję, że coś się znajdzie (może jeszcze innego) i to pomoże. Szkoda, że nie umiem sama tego naprawić i napisać Wam co pokazuje komputer. Pozostaje z Wami w kontakcie i napisze mam nadzieję, że szybkie rozwiązanie zagadki. :)

MacieqK

Początkujący
Punktów
0
Można zaślepić EGR , w przypadku jeśli EGR jest mechaniczny powinna być do niego przyczepiona rurka ze tak powiem można po prostu do tej rurki jakąś śrubkę włożyć , ale trzeba uważać bo jeśli EGR jest elektryczny to może to być rurka od hamowania górskiego a żeby zaślepić EGR elektryczny wystarczy wyjąć jedną z dwóch uszczelek między metalową rurką od EGR i wyciąć z aluminium taką samą tylko że dziury w ten sposób samochód będzie chodził jak nowy ale w elektrycznym nadal będzie się świeciła kontrolka Check Engine . Jedyny minus tej akcji to że ekolodzy będą cię hejtować . :banghead::punch:

PonuraZniwiara

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocław
Bardzo dziekuje za pomoc. Wyczytałam dziś taka sentencje..."Zanim zburzysz płot...najpierw zastanów się po co został posrawiony". Wierzę że EGR nie jest kulą u nogi w aucie i jest wazny piwód dlaczego ta czesc tam jest. Mam elektryczny EGR zatem nawet zaslepienie go nie rozwiąże mojego problemu...swiecącej się denerwującej cholernej kontrolki check engine która przysparza mnie o ból głowy. pozdrawiam

Do góry Bottom