• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Fabia 2 kombi 2008, niedziałające wycieraczki przednie

benekdp

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich.
Problem tak jak w temacie, po prostu przestały działać i wróciły do pozycji wyjściowej.
Nie jestem mechanikiem, ale z drobnymi podpowiedziami na pewno uda mi się zdiagnozować usterkę.
Postaram się opisać wszystko co zrobiłem do tej pory tak, aby jak najlepiej naświetlić wam problem.

- wycieraczki nie działają na żadnym biegu i tylko one, w samochodzie wszystko inne działa jak należy, bynajmniej nic nie zauważyłem, spryskiwacz przód tył, wycieraczka tył wszystko działa.
- wszystkie bezpieczniki w głównej skrzynce jak i na akumulatorze sprawdzone,
- Komputer nie pokazuje żadnych błędów,
- zdemontowany silnik wycieraczek i podłączony pod 12V - działa, mechanizm również nie jest zatarty,
- na kostce od silnika wycieraczek brak napięcia,
- jak przełączę wycieraczki na 3 bieg to słychać jakiś przekaźnik (wczoraj ustaliłem, że jest to przekaźnik [[chyba przekaźnik, coś klika]] wewnątrz modułu komfortu), ale wycieraczki nie drgą

Wiem, że powinienem jeszcze wykonać pomiary na kostce wchodzącej do modułu jak i na wychodzącej, ale nie będącym pewien tego co mam zamiar zrobić mam małe obawy, że narobię bigosu. Jak by ktoś opisał w kilku słowach co i jak mierzyć będę wdzięczny.

Czy jest w samochodzie jakiś przekaźnik od wycieraczek ? Jak tak to gdzie ?
Pod kierownicą widziałem kilka, wyciągałem dmuchałem, chuchałem:) te same przekaźniki zamieniałem miejscami i dalej nic.

Co, w jakiej kolejności i jak sprawdzać?

Bardzo proszę o wskazówki.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

beneks

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kalisz
Wycieraczki sterowane są przez bordnes (o ile się nie mylę) .Nie powinny działać jak jest otwarta pokrywa silnika. tak jest w golfie 5. Chyba że skoda ma inaczej.

benekdp

Nowy
Punktów
0
Wydaje mi się, że nie ma tam nic takiego.
BTW. Wczoraj wymontowałem cały moduł komfortu, tak jak przypuszczałem przekaźniki tam są.
Podłączałem "na krótko" wycieraczki no i zaczęły chodzić - 1 i 2 bieg śmigał - czyli pająk cdziała.
Wydaje mi się, że jest problem w module...
Czy jeżeli zakupię moduł, z tego co wiem trzeba go zaprogramować - co lepsze wlutowanie nowych przekaźników do modułu - jak tak to których, czy wziąć inny moduł i go programować ? Jak to sprawdzić jak znaleźć przyczynę ?

Do góry Bottom