• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Felicja 1.3, 98r. - awaria silnika?

Kamil30

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
instytutmiodu.pl
Cześć
Jestem użytkownikiem Felicji - dotychczas bardzo zadowolonym - uwielbiam swoje autko. Obawiam się jednak, że mógł nadejść jej kres, zarżnąłem ją ostatecznie. Chciałbym zrobić jednak co w mojej mocy, by jeszcze wzbudzić w niej niezłomnego ducha.

Ostatni rok to seria pomniejszych awarii, głównie zawieszenia i chłodzenia i stan w którym się znalazła wynika najprawdopodobniej z niewystarczającego zaleczenia tego drugiego i mojej niefrasobliwości.

Jakiś czas temu wysadziło mi korek od silnika (wlew oleju ). Nie wiem czym został spowodowany i jak daleko jechałem w ten sposób. Silnik stracił moc, kłęby dymu pod maską. Okazało się, że znaczna część oleju wyciekła, podobnie jak woda z chłodnicy. Uznałem, że to moja głupota, co potwierdził mechanik do którego zwykle jeździłem. Uzupełniłem płyny i starałem się co kilka dni sprawdzać ich stan. Fela nadal jeździła jak marzenie. Zrobiłem około 1,5 tys. km.

Podczas ostatniej jazdy silnik osłabł, zaczął wydawać nienaturalne dźwięki, w końcu autko zdechło na skrzyżowaniu i strzeliło dymem jak z aktywnego wulkanu. Ponownie zniknął korek od silnika ( jakieś wyjątkowe ciśnienie w jego wnętrzu? ), wyrzygało cały olej, ponownie brak wody, na silniku można było smażyć jajka. Poczekałem dwie godziny, aż ostygł, uzupełniłem płyny i z bólem dokaturlałem się do mechanika. Korzystałem z jego usług kilkakrotnie i zawsze byłem zadowolony, mam jednak do niego żal, że nie dopilnował tego cholernego chłodzenia o co prosiłem go tyle razy ( "uzupełniaj płyny" - gadał w kółko ). Teraz orzekł ( nie racząc spojrzeć pod maskę ), że pewnie woda dostaje się do silnika, a on nie może się tym zająć.

Teraz, jak odpalę auto silnik chodzi w miarę ładnie, ale nie wyruszam w żadne trasy. Woda, jak wleje, po kilku godzinach ginie. Z rury wydechowej wydobywa się znaczna ilość dymu.
Proszę o radę, co powinienem zrobić? Czy w grę wchodzi tylko wymiana silnika (rozumiem, że remont nie jest opłacalny w autku, które i tak nie jest stosunkowo mało warte )? Wybaczcie taki opis sytuacji, ale jestem zielony w sprawach motoryzacji. Proszę pytać w razie czego; być może pominąłem coś istotnego.

Bierek-

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Kraśnik/Pruszków
Przyczyną ubytku płynu może być uszkodzona uszczelka pod głowicą ale również pęknięta głowica czy też tuleja cylindra. Ciężko jest to stwierdzić bez zdjęcia głowicy. Jeżeli wyrzuca korek oleju to mogą być przedmuchy z cylindrów do komory korbowej. Na początek możesz sprawdzić kompresje żeby cokolwiek więcej się dowiedzieć. Pozdrawiam

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
pewnie masz już wodę w oleju, nie widać tego na bagnecie bo olej pływa sobie po wierzchu, kup silnik, one dużo nie kosztują do feli

A

autozibi

Uszczelka pod głowicą do kontroli czyli głowicę i tak trzeba ściągać , po za tym odma do sprawdzenia .

Mefiu886

Początkujący
Punktów
0
Miasto
https://t.me/pump_upp
t.me
Witam mam podobny problem co kolega wyżej. Tylko u mnie zrobiło takie ciśnienie że aż wyrzucili broka z głowicy a później korek wlewu oleju, silnik zjadł cały płyn. Pytanie tkwi którędy? Dodam że 3 miesiące temu była wymieniana uszczelka pod głowicą . Rozebrałem cały silnik wyciągnąłem nawet tuleje cylindrów, wszystkie części są w miarę ładne. Dlaczego tak się stało, dodam jeszcze że odma jest czysciutka. Wypowie się ktoś na ten temat.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Gdyby takie ciśnienie było w układzie chłodzenia to zanim by wyrzuciło metalową zaślepkę to czyż prędzej nie rozszczelniło by chłodnicy albo któryś ze starych węży by nie puścił?
Może zaślepka przerdzewiała i puściła i ona jest przyczyną a nie skutkiem tej awarii...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
o ile broki nie były tak skorodowane że je po prostu rozerwało...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Podkładki pod tuleje dobiera się tak, żeby wszystkie tuleje wystawały na jednakową określoną w instrukcji wysokość ponad poziom bloku, najczęściej dziesiątki milimetra. Uwzględniałeś to przy montażu?

Do góry Bottom