• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 1.9 TDI - brak mocy (nietypowe objawy)

szczepaneq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Cześć, mój problem zdaje się nietypowy, ponieważ nie znalazłem podobnego w sieci.

Skoda Octavia I 1.9 TDI 110 KM
przebieg ok. 300 000 km
rok produkcji: 2003

Auto jest typowo zamulone, wolno przyśpiesza nawet przy wciśniętym gazie do końca.

Problem w tych silnikach jest oczywiście typowy i dość częsty, ale nie spotkałem się nigdy z takim przypadkiem:

Po rozpędzeniu auta i osiągnięciu obrotów na poziomie powyżej ok. 2800 obr/min coś jakby się odblokowuje i "normalna" moc powraca aż do kolejnego odpalenia samochodu. Sytuacja się powtarza. Dodam, że po tym "odblokowaniu" auto przyśpiesza normalnie również na niższych obrotach (czuć, że turbo działa jak wcześniej już przy obrotach poniżej 2000).

Czy przy takich objawach prawdopodobne przyczyny to również zawór EGR, przepływomierz czy ostatecznie problem w obrębie turbiny? Czy jest szansa, że jest to problem z elektroniką, skoro w pewnym momencie moc powraca i auto jest dynamiczne jak zawsze?

Jeszcze dziś będę miał interfejs diagnostyczny - zobaczymy czy coś pokaże.

Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelką pomoc.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
To podłącz go pod kompa i wtedy będzie coś wiadomo. Stawiam na błąd regulacji ciśnienia doładowania.

szczepaneq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Dzięki.

Napisałem "nietypowe objawy", ponieważ raczej czytałem o przypadkach odwrotnych - spadku mocy po osiągnięciu określonych obrotów :) A nie o odzyskaniu mocy i cudownemu "ozdrowieniu" auta do kolejnej jazdy.

Udało mi się znaleźć przypadek podobnych objawów - winny był czujnik ciśnienia doładowania. Dam znać, co pokaże komputer.

szczepaneq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
To podłącz go pod kompa i wtedy będzie coś wiadomo. Stawiam na błąd regulacji ciśnienia doładowania.

VAG-COM 409.1 pokazał takie błędy:

18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
P1654 - 35-00 - -
16485 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P0101 - 35-00 - Please Register/Activate

18062 - Moduł panela instrumentów - złe funkcjonowanie > patrz kody temp.silnika i poziomu oleju
16485 - Przepływomierz powietrza (MAF) - bank 1 > wartość, funkcjonowanie (range / performance problem)

Jakie zalecenia? Dzięki za wszelkie sugestie.

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Błędy wskazują na przepływomierz jednak pewniejszą diagnozą byłoby zrobić logi dynamiczne przepływomierza i turbo. Na Twoim miejscu sprawdziłbym też jak auto przyśpiesza przy odłączonej przepływce.

szczepaneq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
błąd 16485 po skasowaniu najpierw się nie pojawił, ale potem wrócił.

Zrobiłem próbę po odłączeniu przepływomierza. Samochód ciągnął od razu - normalnie. Dla pewności zgasiłem i zapaliłem jeszcze raz - też OK.

Poniżej wstawiam logi dynamiczne

003 dynamiczny
http://vaglog.com/log-003_8gTw5yq.html

011 przed odblokowaniem mocy (bez wcześniejszego przekroczenia 2800 rpm)
http://vaglog.com/log-011_3N4L6OY.html

011 pod odblokowaniu mocy (przekroczeniu wcześniej obrotów ~2800) - http://vaglog.com/log-011_hh0Mx.html

Przy dynamicznym 011 przed odblokowaniem mocy skończyła mi się droga.. dlatego nie "dobiłem" do jeszcze wyższych obrotów.

Proszę o wszelkie sugestie. Wymieniać przepływomierz?

Pierwszy raz bawię się w diagnostykę, ale wartości MAF specified i actual są chyba jednoznaczne w bloku 003.. bardzo niski odczyt Mass Air Flow przez czujnik aż do obrotów 2500 (choć wydawało mi się, że odblokowanie następuję później)

Chociaż MAP w bloku 011 też jakby wolniej rośnie niż powinno. To wskazuje na coś z turbiną czy może ma to związek z nieprawidłową pracą przepływomierza?

szczepaneq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Mógłbym prosić o interpretację powyższych logów? Będę bardzo wdzięczny.

Waham się czy po prostu wymienić przepływomierz.. może wadliwa jest wtyczka podłączana do przepływomierza albo jej przewód?

szczepaneq

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Stanisław1946.. dzięki, ale niestety przebywam we Wrocławiu.

zamówię przepływomierz i zobaczymy - dam znać.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom