• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia turbo koszt poduszek skrzyni i silnika

Polter

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Witam,
mam pytanie czy dla Was cena 500 zł za dwie poduszki silnika i skrzyni to nie przesada?
Miałem wymieniane poduszki silnika i skrzyni. Jedna reakcyjna to chyba ta łapa? No i ten lizak.
Szukam w sieci ale nie ma takich cen nawet Lemforder ma do 200 zł, a tutaj jedna poduszka 350 druga 140 bodajże.

Może ktoś mi podać jakieś namiary na poduszki to ja zerknę czy to są te które miałem wymieniane bo może ja patrzę na coś innego.

Dziwne to jest bo za 550 co prawda w sieci ale zakupiłem oryginalny przepływomierz boscha, za 350 kupiłem sporo części zawieszenia Lemfordera np Drążki, sworznie, tuleje.

Przecież za 400 można szukać dobrej jakości pompy paliwa czy wspomagania, zregenerować maglownice, a nie kupić jedną poduszkę za 350 zł.

No chyba że o czymś nie wiem, oświećcie mnie :)

Trochę przyznam szczerze się zawiodłem, bo skoro za 500 zł dwie poduszki to sprzęgło to chyba 2500 zł same części.

A przecież to nie BMW E46 328i, podobno to są tanie w naprawach auta..podobno :)

Aha mowa o silniku 1,8T Skoda Octavia czyli bliźniak Golfa IV czy Audi A3

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
olejowe sa drogie szukaj to będziesz wiedział ile kosztują i ciekawe jak to liczysz , bo poducha silnika , skrzyni, lizak i co jeszcze ?

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Poduszka poduszce nie równa, ostatnio jakos w Passacie b5 wymieniałem i za same dwie główne poduchy febi było chyba ok. 500pln....
Poza tym nie za bardzo rozumiem, chodzi o to, ze za same graty(wszystkie poduchy i łapa) wyszło 500 czy z wymianą czy jak??
Jak zwykle gdzies ktos wziął za duzo..... Takie są ceny i sie tego nie obejdzie..., mozna leciec na chińczykach ale wtedy sie nie nadąża z gwarancjami....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
moja olejowa silnika jak pamiętam 450 zł łacznik 300 a poducha skrzyni ok 200 i dolna z 100 a tu 500 drogo

Polter

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Panowie, nie wiem o co chodzi olejowa czy nie..
ale takie coś mi przedstawiono jako rzekomo wymienione:

No i teraz pytanie która to jest olejowa i która powinna kosztować 350 zł. Ja się do końca na tym nie znam ale wg mnie tego typu poduszki istnieją w tym silniku i w tym aucie.
Łączny koszt to ok 200 zł a nie 500.
No chyba że jest coś jeszcze, ale tego mi nie pokazali. poza tym szperam w necie i nie wiedzę nigdzie jakiś drogich zestawów nawet na tych słynnych stronach z cześciami.

http://autowanda.pl/?page=catalog/b...at[cmf]=34f&cat[cmo]=a55&cat[cve]=2f37&sort=1

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
Wydaje mi się że mechanik kupił części w hurtowni a nie na allegro. Jeżeli tak będziesz porównywać to na alle zawsze znajdziesz taniej.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Lubię takich szperaczy szukających cen itp. i nadających ze drogo a potem się okazuje ze wiele innych jest zrobione

Polter

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Ok tylko pytanie, czy nie powinno być to skonsultowane że opcja nr 1 taki koszt, opcja nr 2? To co jak ktoś przyjedzie Seicento 900 wartym 2500 zł na wymianę AKU to włozą Bannera z górnej półki? Czy Yuasę? za 450 zł?
No ok Co innego Nissan 350Z albo Porsche jakieś ale to zwykłą skoda to nawet nie jest Leon Cupra 225 1,8T albo S3 Audi.
Ja tam nie wierzę w takie ceny.
No chyba że zakup polegał na tym że ktoś z ulicy poszedł do ASO i kupił, to tak, tam nawet tunel środkowy bo się pytałem kosztuje 250 zł, kawałek plastiku.

Dla mnie to bezsensu, za 2 poduszki + wymiana i olej (ale towar miałem swój) zapłaciłem 700 zł, czyli tyle co za kompletną wymianę rozrządu z częściami do tego silnika.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
człowieku co ty piszesz? Allegro porównujesz do zwykłych zjadaczy chleba? malo? pomyśl o mechaniku który to robil! 500? duzo? u mnie za takie "cos" gosc zostawil 680 i tylko jedna poduszke wymienilem. Za darmo mamy naprawiac wam auta czy jak kórw..?
Ja jestem przez klienta wyzywany ze wsadziłem tania podróbę i ze wróci. albo ze autem telepie...

cana z ic https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/2234141732150-LMI22630-O15012-poduszka-silnika.html

https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3213153515180-SAS2706002-O15012-poduszka-silnika.html

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
do tego zmierzam. chcesz czesci z allegro kupuj sam nie pasuje. nie gra. placisz za robote. oraz czas postoju auta. tak jest u mnie. jak cos nie pasuje i musze przekladac placisz za kazda przekladke. i mam gdzies te ich oszczednosci bo na ALLE JEST TANIEJ

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
u mnie jesli klient sam cześć przynosi i nie pasuje to za każdą godzinę na podnośniku( a nie wypchne bo nie idzie) placi 30 zl. I nie ma zmiłuj sie.
Moze byc "dupa" w czerwonym ferrari co zaprasza do hotelu....i tak placi.

Polter

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
To rozumiem że jakby mi zaczęła cieknąć maglownica to mechanik by poszedł do ASO po nową za 1500 zł np? No bo tyle musi kosztować?
Dobrze że turbo mi nie kopciło bo bym w 5 tys się nie zmieścił. Jeszcze raz napiszę, można montować opony Pirelli, czy nowe turbo z ASO, tylko w takim aucie to nie jest konieczne.
Po drugi firm które produkują części nie brakuje, Lemforder, Febi, SWAG, Maxgear itd..są widełki cenowe i wtedy klient wybiera. Natomiast kupowanie poduszki za 350 zł jedna druga za 140 zł nie wiadomo co i jak, trochę to dziwne.
Jeszcze gdyby to był 4 letnie Mercedes Sklasa...gdyby to był, a nie Skoda warta 8 tys max.
Jestem ciekaw czy tutaj Panowie do swoich aut walą części prosto z ASO? Nikt nigdy nie szukał niczego w sieci? żadnej części?
Nie wiem też dlaczego poruszamy temat "nie pasuje" to już kwestia klienta i rozmowy ze sprzedawca nr VIN itd..ja kupiłem przepływkę Boscha za 200 zł taniej niż w sklepie na żywo i chodzi do dzisiaj, mechanik nie miał pretensji a tutaj jakieś fiksacje, nie rozumiem tego.

Cóż przeżyje ale nauczka taka że jak jest postawiona diagnoza to najlepiej odmówić naprawy i po nr szukać cześci wtedy przyjechać na wymianę i tyle. Wiadomo co się ma i skąd, a tak ja nawet nie wiem na ile jest gwarancja na te poduszki? Co będzie jak trzasną za 1,5 roku?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
polter ty czegos nie mozesz pojąć ! na allegro wszystko jest tansze! mechanik uznał ze " ta poduszka " będzie dobra i juz wiecej na ta usterke nie przyjedziesz. a co jesli by ci zalozył " made in krzoki" i bys sie skarżył ze buda trzęsie? Przemyśl to.... zdania beda podzielone bo " mógł zadzwonić i poinformować" ....ale gosc ma 20 lat przepracowane w tym zawodzie i wie co jest dobre a co zle:)
Rozumiesz?
Nie ma co sie smutać:)

Florek za 40 zl netto to moge z nim pogadac tylko:)

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Ja właściwie nie rozumiem podstawowej rzeczy jaką podaje autor czyli wiek i stan lub klasa auta...?? Kazdy samochód to skarbonka, jedna bez dna inna troche mniejsza ale kazdy powinien pojąć, ze aby auto było sprawne i bezpieczne to trzeba sie liczyc z kosztami.... Czasem trzeba dołozyc od auta o wartosci 8000 np. 800 pln, czasem 100, a czasem 2000(choc jest jedna zasada, która mówi, ze roczne koszta utrzymania auta to ok. 10-15% jego wartosci). Nastepnym razem w warsztacie powiedz, ze chcesz na cześciach z plasteliny, kumaty mechanik Ci to zrobi bez zadnej gwarancji, a Ty zapłacisz stówke czy dwie i po kłopocie:D.
Taki jak lukki mówi zdania bedą podzielone, bo mógł sie z Tobą skonsultować ale to juz jest sprawa miedzy Tobą a nim, ja tam zawsze wole miec jasnosć przed robotą by unikac takich sytuacji....

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie, niejeden się przejechał na tanich częściach a argument ze to nie porsche czy seat a skoda ... to praktycznie w grupie VW to to samo części są te same a ten mechanik dał wg. mnie dobre części i te kosztują ... jednak kultura techniczna jest żadna u nas ..

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
jesli zrobilby za 300zl. temat wyglądałby tak "prosze o porade mechanik wziąl 300zl wymienil poduszki a samochodem dalej trzesie"

Do góry Bottom