• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Superb 2018 Czujnik ACC

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Toruń
Witam,

Coś mnie pokusiło aby odpalić Output Test dla sterownika 13 od ACC czego rezultatem jest teraz błąd C110300 (acc sensor misadjusted) którego nie mogę się pozbyć za pomocą thinking diag.
Screenshot_2023-09-10-18-21-26-553_com.miui.gallery-edit.jpg

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu?

System nie musi działać.
Ale ciągle mi pokazuje na desce że ten system jest nieaktywny i mnie to denerwuję da się to jakiś ominąć?
Co polecacie zrobić?

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Chyba nie chcący rozkalibrowales czujnik i jego ustawienie .
Z tego co wiem to tylko aso i dość sporo śpiewają za ustawienie czujnika jak i kamer. Bo poza aso będzie ciężko kogoś znaleźć ale może ktoś jeszcze się wypowie

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Toruń
Chyba nie chcący rozkalibrowales czujnik i jego ustawienie .
Z tego co wiem to tylko aso i dość sporo śpiewają za ustawienie czujnika jak i kamer. Bo poza aso będzie ciężko kogoś znaleźć ale może ktoś jeszcze się wypowie
Auto mam w Toruniu może ktoś coś pomoże?
Automatyczne połączenie postów:

Lub ktoś ma jakiś pomysł

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Musiałbym wiedzieć więcej o aucie zeby być pewnym, ale według mnie wizyta w aso nie będzie konieczna.
W live data powinieneś widzieć parametr misalignment, kalibracja dynamiczna może tu pomóc. Co za tym idzie, jeżeli na prawdę niczego nie dotykałeś to auto powinno podczas jazdy samo skorygować sobie wszystko, a błąd po następnym uruchomieniu sam zniknąć.

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Toruń
Musiałbym wiedzieć więcej o aucie zeby być pewnym, ale według mnie wizyta w aso nie będzie konieczna.
W live data powinieneś widzieć parametr misalignment, kalibracja dynamiczna może tu pomóc. Co za tym idzie, jeżeli na prawdę niczego nie dotykałeś to auto powinno podczas jazdy samo skorygować sobie wszystko, a błąd po następnym uruchomieniu sam zniknąć.
Jakie dokładnie informacje potrzebujesz

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
Czy ten samochód wymaga jeszcze kalibracji statycznej czy już nie i można to zrobić kalibracją dynamiczną?
To jest informacja jakiej dokładnie potrzebuję.

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Toruń
Czy ten samochód wymaga jeszcze kalibracji statycznej czy już nie i można to zrobić kalibracją dynamiczną?
To jest informacja jakiej dokładnie potrzebuję.
Nic nie ruszyłem w radarze. Nic nie przestawialem. Jedyne co zrobiłem to włączyłem ten test i przestało działać.

I zaczął pokazywać się ten błąd.
A odpowiedzi na twoje pytanie nie znam bo to moje auto prywatne.

I mam je dosłownie 2 tygodnie i już odje ałem

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
256
Miasto
Jukei
A odpowiedzi na twoje pytanie nie znam bo to moje auto prywatne.
A jakie to ma znaczenie, bo nie rozumiem?
Wynika z tego tyle, że nie masz dostępu do takich informacji i że nie wiesz co masz zrobić.
Dobrze, uprośćmy to:
Skoro auto Twoje i nic innego nie dotykałeś to jest szansa że wybierając się na przejażdżkę samochód sam się skalibruje. Jeżeli masz program z dostępem do live data to możesz to śledzić na bieżąco.
W czasie adaptacji dynamicznej dystans będzie się stopniowo zwiększał, nie będzie tak że np. 50m będzie pokazywane od razu.
Jeżeli to nie pomoże to potrzebujesz przynajmniej vcds (tylko nie jakiś tani syf), żeby to zresetować i dopiero później zaadaptować.
To tak po krotce tyle.

Punktów
2
Miasto
Linz
www.service-premium.at
Niestety bez kalibracji raczej sie nie obejdzie .
Jesli to nie musi działac mozesz zdeaktywowac zeby samochod myslał ze jej nie ma ( vcds) . Tylko jesli jest to szkoda tego robic bo to przy skrzyni automatycznej jest super sprawa

Do góry Bottom