• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Superb III Keyless nie widzi kluczy

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Mam bardzo dziwny przypadek może ktoś się spotkał z taką sytuacją

Skoda Superb 3 2.0 TDi 2019r

Dokładałem hak z modułem dedykowanym pod ten wóz. Zero cięcia kabli. Wpinka w punkt masowy z tyłu wozu i wiązka do przodu wozu.
Tam dopinka w skrzynce bezpieczników do zasilania oraz do BCM
Akumulator odłączyłem dopiero przed samym dopinaniem się do BCM czyli na ok 30min
Wtyczka A wypinamy CAN żółto zielony i brązowy i łączymy go z modułem a w puste piny wpinamy to co raca z modułu.
Wtyczka C trzeci can na tej samej zasadzie
Cały zabieg trwał 30 min podpinam akumulator naciskam start na kolumnie a on mi mówi :
Nie rozpoznano kluczyka Przytrzymaj kluczyk w przewidzianym miejscu
Przytrzymuje go przy smamym przycisku ale nic to nie daje. Jak naciskam start na kolumnie to na pilocie szybko mruga dioda na czerwono
Centralny nie działa. Nie zamyka drzwi mrugają tylko kierunkowskazy a zamyka się tylko klapka wlewu paliwa.

Mam tutaj jeszcze passata 2018r z identycznym pilotem. Odłaczyłem go na 15min z ciekawości i tam jest ok.
Będę jeszcze wypinać moduł haka i wepne cany tak jak były w BCM i zobaczę czy ruszy. Jestem zdziwiony bo montowałem już kilka tych modułów dedykowanych i są to jedne z droższych na rynku i problemów nie było

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Nie nie robiłem ale co to ma do kluczyków ? KAżde auto do jakiego dokładałem hak nawet bez kodowania odpalało zapłon itp

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Byle się kodowanie gdzieś nie wysypało
Automatyczne połączenie postów:

Nie nie robiłem ale co to ma do kluczyków ? KAżde auto do jakiego dokładałem hak nawet bez kodowania odpalało zapłon itp
To skąd auto ma wiedzieć że ma hak dołożony he?

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
To jest zrozumiałe ale on zgubił klucz nie odpala zapłonu. A moduł haka nic do tego nie ma.
BTW ten moduł zakładałem już kiedyś bez kodowania i działało w innym VW też z ok 20r

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
405
Nie dawało mi to spokoju i wyskoczyłem powypinałem piny z BCM i wywaliłem ten moduł. Ruszyło .... :/
Wadliwy , gdzieś zware robi w BCM i lipa. Wymiana na inny mam nadzieję że załatwi temat .

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
No na to wychodzi że wadliwy. Dzwonię na hurtownię niech zamawiają drugi zestaw i podmienie . Wszystko juz zamontowane nie chce mi się tego rwać.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć dopisze dla potomnych jakby ktoś kiedyś szukał podobnego problemu
Moduł JeggerCANcontrol

Finalnie okazało się że moduł miał pomylone CAN H i CAN L
Po przepięciu i wpięciu modułu do BCM kluczyki widział ale błędów na magistrali CAN + inne komponenty od groma.
Oświetlenia haka nie działało poprawnie a dodatkowo cała lewa strona wozu czili lampy LED padły i kierunkowskazy działały po przekątnej. Generalnie robiło się już nerwowo bo na hurtowni patrzyli na mnie z byka że pewnie źle podłączyłem.

Znowu wywaliłem ten moduł i wszystko działało ok. Zamówiłem drugi ale nie dawało mi to spokoju i poświeciłem wieczór w poniedziałek z oscyloskopem i miernikiem.
Porównałem sobie sygnał CAN bez modułu i z ... z poprawnie wpiętym CAN L i H i tak jak było oryginalnie.
Po nitce okazało się że oprócz źle wpiętego cana w instrukcji źle podają odpięcie przejściówki zasilania. Okazało się że BCM gubi połowę zasilania. Dlatego podpiąłem się bezpośrednio w gniazdo nr 11 gdzie jest bezpiecznik 40A i tak zostawiłem.
Producent w to gniazdo nakazuje wpiąć adapter z zestawu w którym wykorzystuje się tylko jedno gniazdo bezpiecznika a drugie jest puste i ma zostać puste. Jest to błąd bo wtedy BCM gubi zasilanie i świeci połowa lamp.

Finalnie wszystko ruszyło będą na dece nie ma.

Natomiast mam inny probelm. Dezaktywował się Asystent czy nie działa tempomat i jest komunikat o nie aktywnym asystencie
Był też błąd start stopu ale po przejechaniu się chwile i ponownym odpaleniu błędu nie ma. Ma słaby akumulator więc to pewnie dla tego.

Natomiast pytanie czy radar lub kamera mogła się rozkalibrować ? Nie mam doświadczenia z tymi radarami.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Świdnica
Pewnie wstawiłeś też moduł do rozłączania pdc który sieje głupoty do sterowników i nie puszcza acc.
Powiedz mi czy przy takich autach/robotach podłączasz wgl komputer żeby jakiś autoskan zrobić i mieć tzw. dupochron ?
Teraz skanowałeś auto w poszukiwaniu błędów ?

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Corel naturalnie nie widzę innej opcji jak skan całościowy z zapisem do pliku przed robotą.
Okazało się że musiałem zmienić kodowanie w ACC. jeden bajt odpowiada za hak i po tym ruszyło.
Widocznie przypadki wcześniejsze które miałem wcześniej i które działały musiały mieć w kodowaniu już ustawiony hak.

Do góry Bottom