• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Yeti - nie działa climatronic

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Dzień dobry,

Mam taki kupowaty problem.
Pacjent - Skoda Yeti 2015 2.0 TDI CR
Climatronic
Z dnia na dzień przestała działać klima.
Podłączyłem sie urządzeniem VAGSCAN 5053 bo kabelek gdzieś posiałem

Błędy
Klima:
U1123000
Ograniczenie funkcji przez odbiór nieprawidłowej wartości (prędkość 16bit) - niewystarczające napięcie. - stały

Silnik
P048000
Obwód wentylatora 1 Pasywny/Dynamiczny

P069100
Wentylator 1 - niski sygnał - aktywny/Stały

Napięcie na wentylator dochodzi. Mały wentylator podłączony na krótko startuje. Duży wymieniony na nowy próbnie.

Stan czynnika w klimie był 412 gram (525 normalny). Uzupełniony od razu do normy.
Wg serwisu napełniającego zawór w sprężarce nie startuje ale później stwierdził, że jednak startuje i się wyłącza.
Nie kontynuowałem w tym serwisie dalej działań bo to było na wyjeździe, zajechałem przy okazji.

Nie zauważyłem pracy wentylatorów podczas normalnej jazdy. Wskaźnik temperatury stoi na 90 stopni non stop. Ale wiem, że one mają dużą dozę dobrej woli w zakresie wykazywania temp 90 stopni.

Niestety te urządzenie ma jakiś problem w komunikacji aby zrobić test wentylatorów.

Błąd wentylatora P048000 dał się skasować. Drugi błąd po wymianie wentylatora daje pozostaje bez zmian. Daje się skasować ale wraca po odpaleniu.
Sterownik wentylatorów jest zintegrowany z dużym wentylatorem.

Sugestia była warsztatu, że padł kompresor.

Planuję oczywiście wizytację w serwisie klimatyzacji jednak jestem mocno ograniczony czasowo przez pracę...

Klimatyzacja pracowała zupełnie normalnie. Brak działania był też zero/jedynkowy. Rano działa, po południu nie działa.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
prawdopodobnie zawór w sprężarce, po prostu się psuje w większej mierze przez niedokładne obliczenie oleju przy obsłudze ale i nie tylko, czasami trudno go wyciągnąć i trzeba sprężarkę wyjąć, najpierw wysterować na krótko jak jest na samochodzie i podpiąć pod maszynę zobaczyć czy ciśnienie się zmienia, jeżeli się zmienia to już trzeba szukac głębiej, moze wylącznik ciśnieniowy, może moduł, diagnostyka to podstawa.

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
No i jestem po wizycie u szpecjalisty. Klima startuje, brak startu wentylatorów i się wyłącza. Tak więc poszukiwania zaginionej łączności we wiązkach...

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
No i faktycznie sprężarka jest sprawna.
Dogrzebałem się do wiązek. Wszystko wygląda cacy. Nie ma śladów zębów na kaszance czy innych uszkodzeń. Piny czyste, porządne.

Umyłem samochód i się przestał gniewać. Klima ruszyła, wentyaltory pracują. Po czym w czasie jazdy się wyłączyła, po czym się włączyła. I tak się zmienia.
generalnie coś gdzieś nie łączy ale nie mam pojęcia gdzie.

Ma ktoś może schemat instalacj wentylatorów w Yeti 2015?

Do góry Bottom