fuks0426
Początkujący
Witam. Zwracam się z prośbą o poradę a mianowicie mam problem ze swoją Renatką, pod odpaleniu i dodaniu gazu występuje skok napięcia, na postoju zdarza się migotanie świateł, lampek po dodaniu gazu problem ustępuje wszystko dzieje w granicach obrotów (800-1300) czasem i wyższych, w ostatnich dniach siedząc w aucie słuchając muzyki radio przestało grać straciło napięcie (wyzerowały się ustawienia radia) po przekręceniu stacyjki i usłyszałem "pstryknięcie" jakby prąd przeskoczył, skasowało ustawienia licznika zegarka (chwilowy brak prądu). Wymieniłem alternator ale to nic nie pomogło. Prosiłbym o jakąś wskazówkę poradę co i gdzie sprawdzić. Z góry dziękuje (dodam, że w chwili takiego skoku napięcie wzrasta do 16V ).
może filmik coś pokaże o co mi chodzi z tym mruganiem migotaniem , dodam iż na filmiku to występuję delikatnie , wina nie leży po stronie alternatora ( na wszystkich występuje ten sam problem).Jak dotknę zwykłą kontrolką kabli plusowych pod maską , alternatorze kontrolka pulsuje migocze.Napięcie na alternatorze (nie zawsze) 15,7-16 V na akumulatorze 13,33 , jak włączę światła na alternatorze schodzi do 14,5 , po dodaniu gazu wszystko się normuje chwilowo
Ostatnia edycja:
, pod maską w skrzynce gdzie łączą się plusy kable zaśniedziały po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy