• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoki napięcia Scenic 1.9 TD

fuks0426

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
Witam. Zwracam się z prośbą o poradę a mianowicie mam problem ze swoją Renatką, pod odpaleniu i dodaniu gazu występuje skok napięcia, na postoju zdarza się migotanie świateł, lampek po dodaniu gazu problem ustępuje wszystko dzieje w granicach obrotów (800-1300) czasem i wyższych, w ostatnich dniach siedząc w aucie słuchając muzyki radio przestało grać straciło napięcie (wyzerowały się ustawienia radia) po przekręceniu stacyjki i usłyszałem "pstryknięcie" jakby prąd przeskoczył, skasowało ustawienia licznika zegarka (chwilowy brak prądu). Wymieniłem alternator ale to nic nie pomogło. Prosiłbym o jakąś wskazówkę poradę co i gdzie sprawdzić. Z góry dziękuje (dodam, że w chwili takiego skoku napięcie wzrasta do 16V ).
może filmik coś pokaże o co mi chodzi z tym mruganiem migotaniem , dodam iż na filmiku to występuję delikatnie , wina nie leży po stronie alternatora ( na wszystkich występuje ten sam problem).Jak dotknę zwykłą kontrolką kabli plusowych pod maską , alternatorze kontrolka pulsuje migocze.Napięcie na alternatorze (nie zawsze) 15,7-16 V na akumulatorze 13,33 , jak włączę światła na alternatorze schodzi do 14,5 , po dodaniu gazu wszystko się normuje chwilowo

Ostatnia edycja:

fuks0426

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Piotrków Trybunalski
nowy objaw po przekręceniu stacyjki 4-5 wszystko "cykało " wskazówki skakały , po dojechaniu do domu nie działa radio oświetlenie wewnętrzne klakson itp , po przekręceniu kluczka nic się nie dzieje ciemność , działają światła awaryjne

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ubite napieciem uch, "zakladalem altek 3 razy i nic" to mniej wiecej tak jak zakladanie uzywanej bielizny, zeby nie wiem ile razy zmieniac zadna nie pachnie swiezoscia. Jezeli chcesz wykluczyc altek to po prostu oddaj go do naprawy do profesjonalisty, sprawdz dokladnie wiazki, wymien aku. Dalej niewiele napisales co to za scenic, wyswietlacz wyglada jak od jedynki ale kij go wie. Napisz czym jezdzisz, tylko dokladnie, rocznik, silnik (d, td, dti, dci)

Do góry Bottom