• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Smarowanie śrub - co myślicie? - opinie

VIOLENCE

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Gdańsk
Witam
Co myślicie o smarowaniu śrub przy zawieszeniu, kół, w silniku etc...?
Przygodę z mechaniką zacząłem dosyć niedawno i zastanawiam się czy smarowanie wszystkiego ma sens.
W warsztacie w którym pracuje zostałem nauczony aby smarować wszystko aby później nie było problemu z odkręceniem.

Spotkałem się z opinią że nie powinno się smarować stożków bo jest problem z ich wybiciem.

Osobiście smaruje:
1. Prowadnice hamulców smaruje zawsze smarem do tego przeznaczonym, smaru miedziowego etc... nie stosuje ze względu na negatywny kontakt z gumą.
2. Piasty kół zawsze smarem ceramicznym, producent tego nie zaleca, ale później czyszczenie jest o wiele łatwiejsze i jeszcze mi się nie zdarzyło abym miał problem z wybiciem tarczy gdy tym smarem była posmarowana piasta.
3. Śruby, szpilki kół również smaruje ale nie wiem czy to ma sens, wg mnie lepiej jak się dokręci je kluczem dynanometrycznym aby nie było problemu z ich odkręceniem w przyszłości co też zawsze czynie.
4. Śruby zawieszenia smaruje przeważnie smarem miedzianym, chyba że wkręcane są w aluminium to wszystko poza miedzią (podobno kontakt stal-aluminium i do tego smar miedziany powoduje zapiekanie śrub)
5. Jedynych śrub których nie smaruje to tych od rozrządu i od sprzęgła.

Jak Wy postrzegacie smarowanie śrub? To naprawdę coś daje?
Sami smarujecie czy nie?
Jakich smarów używacie i do czego?
Jakich smarów wolicie unikać?

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Ja niczym nie smaruje śrub, a przede wszystkim nie smaruje niczym piasty przy zakładaniu nowej tarczy - zawsze czyszczę szczotką aż zejdzie rdza.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ja smaruje śruby, i najbardziej w japońcach bo reszta może byc, ale liznąć smarem nie zaszkodzi.
Tarcze na sucho po wyczyszczeniu, prowadnice tak jak piszesz.
Do rozrządu zakłada się nowe śruby, ewentualnie jeżeli nie ma to wyczyścić gwint i na klej z odpowiednim momentem.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
942
Jak z głową dokrecone i wszystko wyczyszczone na błysk, to nie trzeba nic smarować chyba że klejem na gwint. Nigdy nie miałem problemu z żadną srubka którą osobiście dokrecilem. A wiele rozrzadow robiłem drugi raz u tej samej osoby

lukasz mechanik

Bywalec
Punktów
5
Miasto
.
Ja różnie, smaruje prowadnice od zacisków hamulcowych, niektóre śruby od zawieszenia np.od kołyski (ramy) szpilki głowicy - zawsze olejem.
Nie smaruje śrub od rozrządu, tylko klej na śrubę koła pasowego i jak nie zmieniam to koła wałków, zawsze na klej śruby od koła zamachowego, nie smaruje śrub i szpilek kół.zawsze większość śrub po prostu czyszczę.

Do góry Bottom