• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Solidna konserwacja i malowanie

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Baze musisz zamknąć bezbarwnym..
Jeżeli robisz samo podwozie to możesz dobrać akryl w kolorze nadwozia.
Baranka powinno się przykryć i dopiero na to konserwa...

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja robię piaskowanie podwozia( bynajmniej tam gdzie. Nie ma org,konserwacji) na to podkład w epoksydzie po wyschnięciu podkładu uszczelnienie masą wszystkich łączeń by nie dostawała się woda.a na samo wykończenie cobra ( kupiłem 2 puchy)...przyznam szczerze że oglądałem na YouTube program autoaktywni i tam na tym przykładzie robili podwozie toyoty rav chyba. Spodobało mi się i tak będę robił.
Tyle tylko że ja jeszcze wachacze stabilizator uchwyty dałem do malowania proszkowego...już nie długo będzie można podziwiać efekty .narazie czekam na piaskarza który ma się przed świętami zjawić i wycenić robotę.

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Ja myślałem baranka na podwoziu przykryć samym bezbarwnym bez bazy.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Nie do końca youngtimer, ale zachowany w dobrym stanie blacharskim i mechanicznym model. Który nie miał wielu wad: ,,poprzedniego właściciela".
Zdradż tajemnicę i napisz jaka jest marka Twojego auta !

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Poliftowy Civic VII z silnikiem 2.0 160km w 5 drzwiach. Może nie jest to jakiś szczyt motoryzacji, ale dla mnie samochód idealny. Jedynie zauważyłem podatny na nasze zimowe drogi, ale ten model niedawno sprowadzony i o dziwo nie miał wstawianych żadnych elementów a wszystko w miarę zdrowe na poziomie aut dużo młodszych oraz lepszych pod względem zabezpieczenia antykorozyjnego. Niedawno otwierałem silnik aby usunąć wycieki z pokrywy zaworów oraz miski olejowej i silnik też w dobrej kondycji.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Ja robię piaskowanie podwozia( bynajmniej tam gdzie. Nie ma org,konserwacji) na to podkład w epoksydzie po wyschnięciu podkładu uszczelnienie masą wszystkich łączeń by nie dostawała się woda.a na samo wykończenie cobra ( kupiłem 2 puchy)...przyznam szczerze że oglądałem na YouTube program autoaktywni i tam na tym przykładzie robili podwozie toyoty rav chyba. Spodobało mi się i tak będę robił.
Tyle tylko że ja jeszcze wachacze stabilizator uchwyty dałem do malowania proszkowego...już nie długo będzie można podziwiać efekty .narazie czekam na piaskarza który ma się przed świętami zjawić i wycenić robotę.
Jest też epoxyd cobry , a samą cobre można w kolorze dobrać. Tylko czy po piaskowaniu nie powinien iść reaktywny? By trzeba takie pytanko do autoaktywnych skierować jak on to widzi. Też czasem na niego zerkam.

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Ja na podwozie dałbym reaktywny bo on bardziej się wżera w metal niż epoxyd, ale ma wadę bo nie można szpachlować. Epoxyd jest trochę gorszy, ale można nakładać różne wypełniacze.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Na reaktywny dajesz akryl i robisz co chcesz dalej. Do każdego produktu jest karta techniczna a w niej wszystko co ja kiedy, warto sprawdzać.

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Nie wiem czy na baranka na podwoziu nie dam farby takiej trochę uniwersalnej bez bezbarwnego bo trochę dużo tych warstw mi wychodzi, wyszło grubiej niż oryginalna konserwacja malowana jakimś pędzlem.

Poza tym czy masa uszczelniająca będzie dobrym pomysłem na zaślepienie otworów technicznych? Bo niektóre mi odpadły a poza tym będę nawiercał dziury w karoserii na wpuszczenie oleju w profile i nie chce spawać tego żeby jeszcze bardziej nie było podatne na rdzę po przegrzaniu metalu.
Więc może podkład reaktywny na to + baranek + farba a na koniec masa uszczelniająca.

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Widziałem te zaślepki, może skorzystam. A co do tego lakieru to jakie macie zdanie na ten temat aby reaktywny przykryć barankiem a na to lakier posiadający w sobie utwardzacz.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Powinno zadziałać.
Automatyczne połączenie postów:

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

Serdzio

Uczestnik
Punktów
0
Spróbuję malować farbą chlorokauczukową, 1/2 warstwy aby tylko baranka przykryć. Gdy robiłem nadkola, reaktywny > baranek > akryl > baza > bezbarwny to zeszło mi prawie 6 godzin bo okazało się, że tej akurat bazy i bezbarwnego nie poleca producent na żywice i masy syntetyczne.

Do góry Bottom