• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spada ładowanie wraz z spadkiem obrotów bmw

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Odkręcenie przewodu z alternatora powoduje wzrost napięcia
nawet do 60 V, jak myślisz co się stanie z odbiornikami
w samochodzie np. ECM po ponownym podłączeniu.
ECM-komputer sterujący pracą silnika.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Dobre :), a od czego jest regulator napięcia, idąc tym tropem to ściągnięcie klemy z akumulatora dawalo by ten sam efekt, a nie jeden odpinal klemę, ba wymienial aku na żywca, a i nie jeden tak zrobi i nic się nie stanie, to stare poczciwe e39, a nie nowszy model na IBS, ale ok rubta co chceta.

Spryciarz

Bywalec
Punktów
2
nie powinno się tak robić to tak jak bym klemę rozpoił można w ten sposób diody w altku zjarać

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Regulator napięcia działa jak jest obciążony alternator ,akumulatorem.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
nie powinno się tak robić to tak jak bym klemę rozpoił można w ten sposób diody w altku zjarać

A jak myślisz, dlaczego BMW zrobilo konstrukcyjnie awaryjne, zewnętrzne
odpalenie samochodu na silniku (gniazdo na kolektorze ssącym)? W E39 nie ma rozpięcia przewodu zasilającego z akumulatora przy kielichu, tak jak w nowszych modelach i gniazdo jest bezpośrednio polączone 20cm przwodem z alternatorem i teraz podając zewnętrzne zasilanie, chcąc np. odpalić auto, plus to co wytwarza się w momencie odpalenia pali mostek prostowniczy, czy nie ? niszczy moduly, stery, ECU ect.?

Regulator napięcia działa jak jest obciążony alternator ,akumulatorem.

Nie wiem jakimi kryteriami cechuje się forumowa pomoc techniczna i
szczerze mówiąc średnio mnie to obchodzi, natomiast dochodzę do wniosku, że tracę tu czas. Regulator napięcia dziala po wzbudzeniu alternatora, który można wzbudzić również zasilaniem zewnętrznym (w tym przypadku 12V) i również będzie dzialal i akumulator nie jest bynajmniej jedynym wyznacznikiem wzbudzenia, a jedynie stanowi zamknięty obwód ladowania i dziala na zasadzie generatora synchronicznego, którego zadaniem jest utrzymanie plynnego ladowania na określonym poziomie. Czasy odpalania na korbę minely bezpowrotnie, gdzie w samochodach nie bylo elektroniki, tylu odbiorników i trzeba bylo posilkować się zewnętrznym obciążeniem, chociaż bardziej zorientowani wlączali światla i też bylo ok. Technika poszla na przód i auta po odpięciu klemy już nie gasną jak kiedyś dzięki rezystorom obciążającym i modulom zabezpieczającym, a zwiększenie napięcia na czas sprawdzenia ladowania z powodzeniem wyrówna regulator. Nie będę nikogo przekonywal do swoich racji, a wręcz przeciwnie, róbcie tak, jak uważacie za stosowne. To byla moja ostatnia wypowiedz na tym forum, dziękuję i życzę powodzenia.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ja już kilka razy wymieniłem akumulator na pracującym silniku włączając uprzednio dmuchawe, światła itp i nigdy nic się nie spaliło aczkolwiek istnieje takie ryzyko bo regulator w każdej chwili może ch... strzelić od tak przypadkowo bo to tylko elektronika no i wtedy będziesz miał moduły usmażone no chyba że mają zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, np vw T5, tam licznik się wyłącza gdy napięcie nadmiernie wzrośnie, niestety sterownik silnika i skrzyni pracuje natomiast dalej mimo że jest ponad 18 v na aku ale możliwe że poprostu mają one szersze widełki tolerancji napięcia. Nie wiem jak to jest w BMW więc ja osobiście odlaczajac aku na pracującym silniku miałbym świadomość że mogę usmazyc elektronikę :)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Musisz bardziej zgłębić elektrotechnikę samochodową. Popraw to ładowanie w końcu.

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
tylko ja już wymieniałem 2 razy akumulator raz boscha teraz mam centre i nie chodzi oto że napięcie spada na 13,2v, tylko 12.6v i wystarczy że nacisne hamulec i już spada ładowanie. Byłem już u elektryka bardzo dobrego bo z nim współpracuje już długo i wszystko posprawdzał co mógł, alternator był cały rozebrany i sprawdzony i niby jest ok.
Znając życie jak tylko temperatura spadnie pare stopni poniżej zera to znowu klęknie. PS. alternator miałem std bosch i taki dalej mam tylko już nie 80A tylko 120A i to przy aku 72AH

Jeśli elektryk jest dobry to musi wyczaić co jest przyczyną.Ja u siebie w rejonie takiego mam.Tylko elektryką się zajmuje i nie ma opcji by nie zrobił lub wystawił złą diagnozę.Może spróbuj podmienić altka na pewniaka i to zamknie wątek alternatora.Dobre byłoby podpięcie pod kompa,który powiedział by więcej.Sprawdz pod prawym filtrem kabinowym czy nie zalało sterownika i tam nie nawala..Żeby sprawdzić elektrykę auta (bez metod,które są przez innych krytykowane)zainwestuj w miernik unit-a,taki w cenie ok 100 pln.,którym sprawdzisz całą elektrykę auta.Jestem laikiem w teorii,jednak ściągnąłem do miernika instrukcję z sieci i naprawdę idzie sprawdzić nawet czujnik hala-opis poprowadzi Cię za rękę.
Nic innego nie jestem w stanie doradzić a nie chcę spamować.I napisz co i jak.Tak dla potomnych.Pozdr.K

kwiatek73

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
dolnośląskie
Sorry,że pózno odpowiadam-zawsze brak czasu.Używam Unit UT-107 i naprawdę idzie sprawdzić masę elementów.Unit-a jest dużo modeli a ten wpadł mi z przypadku i daje radę.Jego cena to 100 pln. Naprawdę polecam.Instrukcje ma po angielsku ale z sieci brałem po polsku(chyba z chomika)
To link gdzie jest więcej informacji i ceny.
http://elkom-serwis.com.pl/multimet...107-uni-t-samochodowy-ut-107-uniwersalny.html

Spryciarz

Bywalec
Punktów
2
miernik fajny można się skusić. Ładowanie dalej lipa, coś musi pobierać w cholerę prądu pobiera bo podmieniałem alternator dwa razy raz od kolegi z identycznego samochodu i włożyłem na probe nówkę alternator

Spryciarz

Bywalec
Punktów
2
A więc tak poświęciłem na to niedziele całą na sprawdzanie samochodu, pobawiłem się regulatorami napięć i wyszło że one są winne tej całej sytuacji. miałem dwa regulatory jeden jakiś totalny chińczyk bez nazwy, a drugi bosch. Zamieniłem regulator na chińczyka i o dziwo ładowanie nagle się unormowało ale było za niskie i wywnioskowałem że muszę kupić nowy regler i kupiłem w poniedziałek z firmy cargo, po zamontowaniu uśmiech od ucha do ucha ładowanie ładnie trzyma 14,4v czy to ze światłami czy bez. Wnioski nie zawsze trzeba wydawać kupę kasy na markowe części.
Pozdrowienia i podziękowania za zainteresowanie w mojej sprawie.
Temat można zamknąć

Do góry Bottom