• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spadek jakości narzędzi niegdyś niezłych producentów

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Samspec- chcesz powiedzieć że proxxon nawet kupiony u przedstawiciela to już taki badziew jak Yato?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Samspec- chcesz powiedzieć że proxxon nawet kupiony u przedstawiciela to już taki badziew jak Yato?
DyziekVW z całym szacunkiem , kupowane w Niemczech 20- lat temu , mało używane , zostawiłem na części np , grzechotki - a raczej na pamiątkę . Mam też sprzed 10-ciu --złom .

P.s.
Żaden Baumarktwerkzeug

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
No to ciekawe co piszesz, bo u mnie Proxxon sprzed 5ciu czy 6ciu lat sprawuje sie świetnie a traktowany jest bez litości...kwestia trafienia na sztuke?

Śpioch

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Lublin Zm.Do
Mój Tata kupił 25lat temu traktor Wladimirca T-25 . (do tej pory jest) i w zestawie była drewniana skrzynka z tyłu na podnosniku a tam zestaw wszystkich uszczelek,żarówek i klucze! Kurde są nie do zayyebania plaske,i to nie ze oczkowe płaskie przez rure odkrecam i sie nic nie dzieje. Mam i fajkowe z tego kompletu no poprostu niema siły żeby się poddaly.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Dlatego, że to ruskie klucze, a na wschodzie nie znano czegoś takiego jak planowe postarzanie produktu...gniotsa nie łamiotsa, ta stal to technologia godna nasa

metalworks

SuperMechanior
Punktów
54
Dlatego ja jak tylko spotykam się z okazją kupienia starych dobrych narzędzi to z niej korzystam, w ostatnim czasie kupiłem wiekowy polski zestaw gwintowników i narzynek w drewnianej skrzynce, duży i mały zestaw narzędzi komet do blacharki samochodowej i w tym tygodniu pokrętła do dużych gwintowników i narzynek wyprodukowane w NRD. Wszystkie te rzeczy niesamowita jakość i jakby to powiedzieć - przewymiarowane jeśli chodzi o solidność i wytrzymałość.

Śpioch

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Lublin Zm.Do
A macie polskie stare klucze? Mam też tego trochę i są same płaskie od dychy do dziewietnastki. A nie mam też 21-23. I takie jak do świeć rurkowe. Ciołem taką co by sonde odkrecic,twarde jak hoo hoo. Zrobiłem przejście na przewód zalorzylem nasadke i yeeb. Poszło. Made in Poland. Szacun. Piękna sprawa.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Największy problem, że kiedyś rządziły głównie klucze płaskie, a to już nie na dzisiejsze auta, no dobra oczkowe gięte tzw poligony też były i do dziś wiernie służą, jakieś fajkowe też...ale gdyby tak znali torxy, spliny, nasadki torx e....to wtedy byłoby pięknie! A tak to trzeba sie wyposażać w mniejszy lub większy gównolit.

A jakie bity polecicie? Szczególnie mam tu na myśli torxy , z jakiej firmy bity tego typu?

http://allegro.pl/zestaw-18-nasadek-bit-torx-1-2-1-4-sata-09052-i6058267058.html

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Zaciekawiły mnie te zabawki heyco.
Chyba sobie wezmę jakieś torxy do testów

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Hazet to też juz przeszłość a odkąd kupili Wigor to za tą kasę chłam . Choć lepszy od Yato

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ciekawe czy zostały na rynku jeszcze jakieś marki które oferują dobre narzędzia w przystępnych cenach bo ja od dłuższego czasu już nie spotkałem

Do góry Bottom