• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Spalanie stukowe po tulejowaniu bloku Mazda 3 MPS

Mazda3MPS

Początkujący
Punktów
0
Żeby to sprawdzić to głowice trzeba zrzucić ?? Myślałem o tym ze może tłoki stukają ale dlaczego za każdym razem zawsze przy 3250 obrotów wszystko ustaje i do końca nic nie stuka ?? I tak samo przy lekkim rozpedzaniu tez cisz.

A co do pytania czy słychać stuki to nie, nic nie słuchać nawet gościu słuchał na słuchawkach podpiętych do bloku silnika w czasie jazdy i nic nie usłyszał.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Żeby to sprawdzić to głowice trzeba zrzucić ?? Myślałem o tym ze może tłoki stukają ale dlaczego za każdym razem zawsze przy 3250 obrotów wszystko ustaje i do końca nic nie stuka ?? I tak samo przy lekkim rozpedzaniu tez cisz.

A co do pytania czy słychać stuki to nie, nic nie słuchać nawet gościu słuchał na słuchawkach podpiętych do bloku silnika w czasie jazdy i nic nie usłyszał.
Podjedź na skp, zrób analizę spalin przy biegu jałowym i przy 3000 obr i jeśli będzie wszystko ok to jeździć obserwować

Mazda3MPS

Początkujący
Punktów
0
Witam udało sie usunac usterke mam podobny problem ale w 1,6 VTI słynny silnik prince
Niestety problem dalej jest :/ ale teraz mam nowe przypuszczenia ze muszę zrobić jakaś korektę zapłonu bo możliwe ze po szlifie bloku i głowicy coś się zmieniło i trzeba teraz to dostroić. Tylko kto to zrobi ??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Korektę kąta wyprzedzenia zapłonu to sobie robi sterownik silnika

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Dopisuje się do tematu bo mam identyczny problem z 2.3T Zrobiłem kmpl remont głowicy. Wóz sie gotował i kopcił.
Po remoncie głowicy wymianie szklanek rozrządu i wariatora + termostat wszystko wróciło do normy. Poza jedną rzeczą.
Silnik zaczął stukać pod obciążeniem od 2.2tys obr do 3,5 tys potem cisza
A nie było tego
Więc logi

Spalanie stukowe dochodzi do horendlanych 8-9
Korekta paliwowa też do chorych +45%

Szybki pomysł na pewno wtryski bo leżały suche miesiąc maja 250tys przebiegu i do tego ma LPG
Wyczyścili mi wtryski sprawdzili są ok
Próba - Stuk spadł do 5 korekta spadła do +30%

na jałowym idealnie

i teraz się zastanawiam czy nie szukam źle w ukłądzie paliwowym a problemem nie będzie większe CR

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
LPG odłączyłem bo i tak robi dotrysk PB. Ale podłączę i sprawdzę. Bo wcześniej przed czyszczenie wtrysków na LPG też stukało.
Najlepsze że jak mocno się zagrzeje to nawet na jałowym postukuje a jak delikatnie ostygnie to już na jałowym jest OK.
Temp. w dolocie też ma wpływ ale dalej nie potrafię zrozumieć dlaczego sonda mi takie dyrdymały pokazuje. Druga sprawa nawet jakby dolała te 30% które ecu pokazuje to stuku by nie było. I dla jasnoście nie mówimy o tym że czujnik pokazuje stuk a jego nie ma.
Stuk jest słyszalny w jeździ od 2,2tys do 3,5tys obrotów potem stukowe spada do 0,4 i jest wszystko idealnie. Odepnę jeszcze turbo i zobacze czy bez turbiny się poprawi bo to stuka idealnie w momencie wstawania turbo i pełnego doładowania.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Wczoraj na fajrant na szybko zmierzyłem jeszcze raz kompresje i ku mojemu zdziwieniu jest ponad fabrykę
13 13 11 13

a ma być 12,5

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Wczoraj na fajrant na szybko zmierzyłem jeszcze raz kompresje i ku mojemu zdziwieniu jest ponad fabrykę
13 13 11 13

a ma być 12,5
Nie ma być 12,5 ...nie mylić stopni sprężania itp. z kompresją. Mierzyłes na ciepłym i zimnym ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Coraz częściej podają ciśnienie sprężanie bo ludzie nie widzieli różnicy w stopniu sprężania a ciśnieniu sprężania....

Zmiana paliwa na v power 100 wnosi poprawę?? Układ paliwowy do wypompowania ze starego paliwa. Ewentualnie korekcja map paliwowych zwana dalej tjuningiem...

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Litrów swojskiego winka z butli z za piecyka .
ale czego?
bar, paskali, bułek z lidla czy może litrów?
Bar Bar a czego chłopy .... Zlitujcie się

Wlej 98 to przestanie stukać
To tak nie działa do końca bo zależy jaki masz stuk

Więc tak problem rozwiązany i nie było to ani paliwo ani stukający tłok ani ewentualne doprężenie jakoby nie było.
Po zalaniu paliwa 98 niestety stuk nie spadł nic i korekty się nie poprawiły. i generalnie już miałem rozkładać ręce ale pokusiłem się jeszcze o zgranie softu i zdjęcie z zapłonu w miejscu stuku .... dalej nic nie pomogło co było niemożliwe.
Założyłem elektroniczny stetoskop i osłuchałem silnik i dalej stuk niósł się najbardziej od strony 1 cylindra ale było ciężko uznać bo z drugiej strony dobrze grzmociła pompa HP.

I natchnęło mnie coś żeby odpalić test elementów wykonawczych na kompie i na pierwszy strzał miałem do wybory kzfr. Mówię nie możliwe bo jest nówka sztuka ale co mi szkodzi lecę wszystko. odpaliłem test obroty podniosły się do 1,5k rpm żeby podnieść cieśninie oleju zawór podał na max na koło a tu kuźwa jakby po garści nakrętek do każdego cylindra wsypał.
Odpinam wtyczkę od zaworu vvt jeszcze raz ten sam test ... Cisza. wyjazd na drogę .... cisza.
Reasumując gnoja. Nowe oryginalnie uszkodzone kzfr stukał i niosło się po wałku/ głowicy. Czujnik spalania stukowego jest zaraz pod samą głowicą i zbierał te stuki i naturalnie bronił się korektą dodając paliwo. Natomiast ta potęgowała się najprawdopodobniej przez to że zawory są cały czas otwarte w jednej pozycji i silnik ciągnie jeszcze więcej powietrza niż powinien. Koło to zamiennik za 600zł .... koło OE 1000zł + zawór z pierburga 250zł
Kolejny raz potwierdza mi się to że tylko OE .... z zamiennika to se można uszczelkę kupić i to też jakąś prostą.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Bar Bar a czego chłopy .... Zlitujcie się

To tak nie działa do końca bo zależy jaki masz stuk

Więc tak problem rozwiązany i nie było to ani paliwo ani stukający tłok ani ewentualne doprężenie jakoby nie było.
Po zalaniu paliwa 98 niestety stuk nie spadł nic i korekty się nie poprawiły. i generalnie już miałem rozkładać ręce ale pokusiłem się jeszcze o zgranie softu i zdjęcie z zapłonu w miejscu stuku .... dalej nic nie pomogło co było niemożliwe.
Założyłem elektroniczny stetoskop i osłuchałem silnik i dalej stuk niósł się najbardziej od strony 1 cylindra ale było ciężko uznać bo z drugiej strony dobrze grzmociła pompa HP.

I natchnęło mnie coś żeby odpalić test elementów wykonawczych na kompie i na pierwszy strzał miałem do wybory kzfr. Mówię nie możliwe bo jest nówka sztuka ale co mi szkodzi lecę wszystko. odpaliłem test obroty podniosły się do 1,5k rpm żeby podnieść cieśninie oleju zawór podał na max na koło a tu kuźwa jakby po garści nakrętek do każdego cylindra wsypał.
Odpinam wtyczkę od zaworu vvt jeszcze raz ten sam test ... Cisza. wyjazd na drogę .... cisza.
Reasumując gnoja. Nowe oryginalnie uszkodzone kzfr stukał i niosło się po wałku/ głowicy. Czujnik spalania stukowego jest zaraz pod samą głowicą i zbierał te stuki i naturalnie bronił się korektą dodając paliwo. Natomiast ta potęgowała się najprawdopodobniej przez to że zawory są cały czas otwarte w jednej pozycji i silnik ciągnie jeszcze więcej powietrza niż powinien. Koło to zamiennik za 600zł .... koło OE 1000zł + zawór z pierburga 250zł
Kolejny raz potwierdza mi się to że tylko OE .... z zamiennika to se można uszczelkę kupić i to też jakąś prostą.
No to gratuluje i współczuję świetnie ,że udało się znaleźć przyczynę , mimo że naprawdę było to sporą i niecodzienną zagadką. Dodało cholerstwo dużo więcej pracy niż powinno .

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Bar Bar a czego chłopy ....

Więc tak problem rozwiązany

Gratulacje i to bardzo szczere. Najważniejsze, że pokonałeś złoma i działa.

A teraz jak samemu napisałeś: bar i świętować zwycięstwo:)

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Co tu świętować jak teraz trzeba znowu to gówno wymienić zareklamować i nadgonić stracony czas bo inne trupy stoją i czekają.
Ale ważne że udało się roziązać i podzielić tym co było. Bo często tematy się ucinają po rozwiązaniu sprawy. Ale nikt juz nie napisze co było. Jak trwoga to do boga jak to sie mówi.

Do góry Bottom