• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprężarki

tygrys445

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Koło
jaką sprężarke wybrać do małego warsztatu samochodowego {sam.osobowych} gównie uzywanej do klucza udarowego BETA 1927A Klucz udarowy dwukierunkowy 1/2
dane klucza :
  • Obroty biegu jałowego 7000 obr/min.
  • Max. moment obrotowy 610 Nm
  • Ciśnienie robocze 6,2 Bar
  • Zużycie powietrza śr. 160 l/min.
  • Ø przewodu powietrza 10 mm
  • Max. rozmiar śruby kl 8.8 M22-34 mm
  • Max. rozmiar śruby kl 12.9 M18-27 mm
  • Przyłącze 1/4" GAS
  • Waga 2,7 kg
  • Wymiar 199mm x 205mm
ile litrowy zbiornik czy 200l starczy czy większy czy może być mniejszy
coś takiego starczy http://www.mar.sklep.pl/kompresory-...cylindrowa-kompresor-ad-360-200-3t-adler.html

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
za mała wydajność,jak już to dorzuć parę zł i bierz taką: http://allegro.pl/2-stopniowa-sprezarka-gudepol-gd-49-270-515-b-i4177253994.html
ja używam takiej i lata bez zastrzeżeń 515 l/min w teorii uwzględniając straty w praktyce coś koło 490l/min i daje rady jak zadzwonisz bezpośrednio do nich to mogą ci skonfigurować jak będziesz chciał i cenowo możesz się też dogadać

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
U mnie z tatą robimy sprężarkę po swojemu montujemy 2 sprężarki firmy van 2 tłokowe i silnik 5 kw i baniak mamy 600 litrów ale to robimy po swojemu :) za vana po remoncie trzeba dać koło 1000 zł więc jak masz troce zdolności manualnych jesteś wstanie sam sobie zrobić dobry sprzęt :)

tygrys445

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Koło
tak tylko boje się ze coś żle podłącze i wybuchnie

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
Nie ma co przesadzać :) jak coś mogę ci pomóc w podłączaniu albo przez tele albo jakieś schematy wyrysować także jak coś pomoc w sprawie elektryki pisz do mnie :) kiedyś nawet byłem elektrykiem budowlanym :)

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Tygrys, zastanów się dobrze jaka Cię kwota zakupu interesuje i do tego dopasuj sprzęt który chcesz kupić. Ani kompresor z Twojego linku, ani z linku kol. old1977 nie zapewni ciągłej pracy kluczowi pneumatycznemu. Ale z drugiej strony, nie prowadzisz warsztatu wulkanizatorskiego wiec nie jest Ci to potrzebne. U ciebie klucz odkreci kilka śrub i potem leży, co za tym idzie, kompresor ma czas na to żeby dobić powietrze. Dla Ciebie ważniejsza jest pojemność butli, a 200 litrów spokojnie wystarczy na mały jednoosobowy warsztat.
Pięć lat temu stałem przed takim samym problemem, nie znalazłem nigdzie tego sprzętu który zakupiłem wtedy, ale mniej więcej było to coś o takich parametrach:
http://allegro.pl/kompresor-sprezarka-200l-gg560-pompa-b3800-i4179651244.html
Do normalnej pracy jest wystarczające, czasami podpinam do niego taki sprzęt:
http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-udarowy-1-nasadki-gw-12-i4177786983.html
i też daje radę. Co najwyżej, przy odkręcaniu koła w dużym sprzęcie, po ośmiu śrubach trzeba odczekać 4-5 minut żeby odkręcić resztę.

Co do robienia kompresora we własnym zakresie, to w zasadzie nie jestem przeciwny - nawet sam się przymierzałem, ale na to trzeba mieć czas. Pewnie że w tych samych pieniądzach zrobi sie sprzęt lepszy niż to co kupisz w sklepie, ale nadłubać się przy tym też trzeba. Jak mi mój kompresor pokaże rogi, to mam już przygotowaną spreżarkę z agregatu chłodniczego.

P

PogotowieSamochodoweUK

Jak masz 5k to kup zbiornik 500L, silnik 4 cylindrowy jak najtanszy, silnik ze 3 konie 240v i zrob sobie sprezarke taka jakiej nie kupisz nawet za 50k zl.

Ja obecnie zbieram graty na taka sprezarke bo wydajnosc jest niesamowita tylko szukam projekty jak przerobic glowice zeby to dzialalo. 50L napelnia sie w okolo 30sekund z silnika poloneza.

Lenyostry

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
59
Miasto
Rzeszów
chomikuj.pl
mój kolega miał kiedyś Van AW do sprzedania 3 tłokowego za 1000 zł mega wydajność :p

Jak czcesz moge zapytać czy ma jeszcze silnik też by znalazł :p

Ostatnia edycja:

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jak masz 5k to kup zbiornik 500L, silnik 4 cylindrowy jak najtanszy, silnik ze 3 konie 240v i zrob sobie sprezarke taka jakiej nie kupisz nawet za 50k zl.

Ja obecnie zbieram graty na taka sprezarke bo wydajnosc jest niesamowita tylko szukam projekty jak przerobic glowice zeby to dzialalo. 50L napelnia sie w okolo 30sekund z silnika poloneza.
Na to nie wpadłem.
3 konie, a nawet 3 kW to za mało. Zobacz, tu gość zastosował 7,5 kW:

Myślę że jakbyś dorwał jakiś silnik na bezkolizyjnym rozrządzie, to przy odpowiednio zrobionym wałku rozrządu (tak żeby zawory wydechowe otwierały w górnym położeniu tłoka), obeszło by sie bez przeróbek.

Ostatnia edycja:
P

PogotowieSamochodoweUK

Ja mam calego rovera 75 1.8 i myslalem zeby z niego silnik wziac bo jest zyletka, albo jakies V6 czy V8 kupic z jaguara na szrocie za flache.

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Myślę że jakbyś dorwał jakiś silnik na bezkolizyjnym rozrządzie, to przy odpowiednio zrobionym wałku rozrządu (tak żeby zawory wydechowe otwierały w górnym położeniu tłoka), obeszło by sie bez przeróbek.

Ja zacząłem budować tego typu kompresor z silnika Hondy 1.5 (bo akurat mi zalegał w piwnicy). Moim zdaniem nie ma potrzeby kombinowania z oryginalną głowicą i wałkiem rozrządu. W miejsce głowicy będę przykręcał blachę 6mm, dzięki temu pozbywam się pojemności komory spalania i stopień sprężania (de facto wydajność) wzrasta. Nad każdym cylindrem dwa zawory zwrotne - ssący i wydechowy, do tego obejścia na zaworach kulowych. Obejścia po to, żeby można było odłączać poszczególne cylindry i zmniejszać obciążenie napędu gdy nie potrzeba pełnej wydajności, albo w trakcie rozruchu. Na wyjściu jakiś mały zbiornik kompensujący pulsację ciśnienia i zawór bezpieczeństwa na 10-12 atm.

Napęd - myślałem nad silnikiem elektrycznym, ale musiałby mieć na pewno powyżej 5kW (a pewnie i więcej), czyli ponad 20A na 1 fazie lub ponad 12A na 3 fazach. Mój ostatni pomysł, to podpięcie kompresora pod silnik spalinowy typu kosiarka. Takie silniki osiągają po kilka kW, są łatwo dostępne i po dołożeniu tłumika mogą być ciche.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Każdy sposób ma swoje plusy i minusy. Mówiąc szczerze nie zastanawiałem się szczególnie nad rozwiązaniem problemu głowicy tylko wrzuciłem na szybko.
Gdybym sam robił to pewnie poszedłbym w Twoim kierunku. Moim zdaniem obejścia nie są potrzebne, bo nie po to robisz kompresor o dużej wydajności, żeby potem go ograniczać. Naped spalinowym silnikiem raczej nie jest dobrym rozwiązaniem; przede wszystkim kwestia startu - za każdym razem będziesz szedł i odpalał go z szarpaka jak zużyjesz ciśnienie w butli? A jeśli nie to bedziesz musiał kupić silnik z rozrusznikiem i dołożyć system automatycznego startu zależnego od ciśnienia. Dodatkowo koszt paliwa jest dużo większy niż energi elektrycznej.
Zastosowanie elektrycznego napędu ma jeszcze jeden plus, dajesz typowy presostat, stosowany w kompresorach, a on ma zawór spustowy z odcinka między butlą a kompresorem, dzięki czemu silnik startuje bez obciążenia.
Po przemyśleniu tematu widzę że 5kW spokojnie wystarczy. Gość na załączonym przeze mnie filmiku zrobił napęd bezpośredni i dla tego musiał dać silnik o dużej mocy. U niego obroty "kompresora" są takie same jak silnika czyli jakieś 1400 obr/min. Stąd też bierze się szybkość nabiajania butli. Jeśli dałby przełożenie np 1:2 to moc silnika elektrycznego mogłaby być mniejsza, kosztem wydajności kompresora.

C00li

Gaduła
Punktów
28
Miasto
Sopot
www.enjoydriving.pl
Ja nie planuję butli, raczej "butelkę" buforową. Do drobnych prac mam mały kompresor (1 tłok, 50l), a ten raczej chcę do wykorzystania jeżeli będę miał zapotrzebowanie na dużo powietrza (piaskowanie, jakiś klucz pneumatyczny). Nie mam warsztatu, a mechaniką zajmuję się amatorsko, więc nawet jak odpalę silnik spalinowy do kompresora na 2 godziny ciągłej pracy w sobotę, to koszt paliwa będzie znikomy. Co z nadmiarem powietrza pompowanego, którego nie wykorzystam? A niech sobie idzie z powrotem w atmosferę przez zawór bezpieczeństwa (po to też możliwość odłączania poszczególnych tłoków) ;-)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
to wszystko są koszty kture nieraz tyle kosztują co sprężarka a gdzie papiery do udt na butle

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Moim zdaniem (ale od razu zaznaczam nie jestem specjalistą w sprawach pneumatyki ;)), chcesz powierzyć swoje życie/zdrowie kawałkowi metalu (w tym wypadku zaworowi bezpieczeństwa), w dodatku zastosowanemu niezgodnie z przeznaczeniem. Zawory bezpieczeństwa nie są robione do ciągłej pracy. Jak Ci się taki zawór przytnie i cała ta konstrukcja się rozleci, to masz gwaranowane zwiększenie kubatury pomieszczenia w którym bedzie się to cudo znajdować.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Zamiast zaworu bezpieczeństwa zastosowałbym psykacz od autobusu :) ma regulację ciśnienia i może pracować ciągle albo możesz zaszaleć i kupić osuszacz powietrza on też ma zawór regulacji ciśnienia no i dodatkowo odwodni ci powietrze :)

Do góry Bottom