• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprawdzenie sondy w dieslu

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Dzień dobry. Czy mogę prosić o wskazówki jak w vcds sprawdzić sondę lambdę, jaka grupa pomiarowa? Pojazd to VW Crafter 2.5tdi BJL 136km. Błędów brak ale czasami podnosi obroty na 1tyś i dowiedziałem się że może być to właśnie sonda.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1663
a może się dpf wypala?

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Co chwilę to się dzieje. Nawet na zimnym silniku po wysprzęgleniu sterownik ustawia na 1tyś. Sam je obniży po chwili jeśli nim nie ruszę dalej. Już wymieniłem czujnik różnicy ciśnień, regulator napięcia, akumulator. Dpf został wymieniony po tym jak zapaliła się na stałe kontrolka od DPF. Wymieniłem na zamiennik jmj. Niby ta firma stwierdziła że uszkodzona jest najprawdopodobniej sonda lambda. Korekty są prawidłowe co prawda jeden wtrysk jest na plusie w okolicy 1.15. Układ recyrkulacji spalin działa też prawidłowo. Obroty silnika nawet podnosi zimą na zimnym silniku zaraz po po tym jak przejadę parę metrów do pierwszego zakrętu. Niema na to reguły.

Podczas gdy podnosi obroty z 750 na 1tyś to czuć spalinami a podczas jazdy czuć że ma większego kopa. Nie wiadomo dlaczego zwiększa dawkę paliwa. Została by tylko sonda. Na niemieckim forum sprinter.de dowiedziałem się że może być problem z oprogramowaniem.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
Jak by sonda była wadliwa to by waliło błędem, weź sprawdź inne parametry takie jak ciśnienie na listwie. Ja bym się cieszył jak by auto miało większą moc i nie waliło błędem.

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Wszystko sprawdzone. Ciśnienie na listwie dostaje takie jakie chcę tak samo z ciśnieniem doładowania turbiny. Błędami nie wali ale obroty podnosi samoczynnie.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
139
Ładowanie jakie widzi komputer ?

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Dzisiaj sprawdzałem i coś ponad 14.

Pan z działu technicznego firmy JMJ która produkuje filtry DPF stwierdził żeby wymienić sondę, ponieważ w dieslu nie będzie pokazywać błędu. Sonda to koszt 280zl firmy Bosch ale czy da się sprawdzić w vcds ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
Dzisiaj sprawdzałem i coś ponad 14.

Pan z działu technicznego firmy JMJ która produkuje filtry DPF stwierdził żeby wymienić sondę, ponieważ w dieslu nie będzie pokazywać błędu. Sonda to koszt 280zl firmy Bosch ale czy da się sprawdzić w vcds ?
Taaaa pokaż mi nr sondy i link do niej do tego Craftera za 280 pln ;););)

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Ok. Zrobię próbę z od pięciem sondy.

Narazie przejechałem się kawałek i obrotów nie podnosił, zobaczymy jutro przy kolejnej próbie. Natomiast znalazłem nie szczelność w układzie wydechowym w okolicy turbiny i kolektora. Trzeba by zlokalizować i tą usterkę usunąć. Widziałem w ogłoszeniach że dojść dużo jest w sprzedaży kolektorów spawanych do tych aut.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

maciej90

Uczestnik
Punktów
0
Pytałem w ASO i przeszło 1100zł.
Kolektor jest pęknięty ale nie leci z tego miejsca, tylko po między turbiną a kolektorem.

Jednak to nie sonda chyba. Po przejechaniu się dzisiaj i zrobieniu około 1.5km znowu obroty na luzie były podniesione do 1tyś. Po chwili sam obniżał na 750. I tak parę razy po wysprzęgleniu na światłach.

Dzisiaj po podłączeniu do vcds zauważyłem że wszystkie czujniki temperatury oleju, paliwa, przed filtrem DPF, otoczenia pokazują prawie jednakową temperaturę ale za filtrem pokazuje o 20 wiekszą. Czyli przed filtrem pokazuję 24 a za filtrem 42
Czy to może mieć wpływ na podniesienie obrotów?

Dzisiaj po podłączeniu do vcds zauważyłem że wszystkie czujniki temperatury oleju, paliwa, przed filtrem DPF, otoczenia pokazują prawie jednakową temperaturę ale za filtrem pokazuje o 20 wiekszą. Czyli przed filtrem pokazuję 24 a za filtrem 42
Czy to może mieć wpływ na podniesienie obrotów?
I jeszcze jedno, do czego jest czujnik spalin przed turbosprężarką? W programie Maxiecu niema takiego aby sprawdzić temperaturę, muszę zobaczyć czy vcds wyświetli.

Wszystkie czujniki spalin pomierzone i mają po 222 ohma. Także to nie tu leży problem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom