• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sprinter 2007 2.1 110kw choinka na desce

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Cześć wszystkim, mamy w firmie takie auto, wiadomo firmowe to niczyje, dopóki odpala i jeździ to nikt nie zagłębia się co, jak i dlaczego. Aktualnie jeździ ale są błędy w silniku i ABS
Texa:
IMG_20241104_122545.jpg
Car Scanner:
Screenshot_2024-11-04-13-29-56-411.jpg
Bądź tu mądry i pisz wiersze...
Nie mam star diagnozy to też nie jestem pewien o co kaman.
Zaczęło się od braku połączenia masowego między silnikiem a nadwoziem, masa została dokręcona, akumulator wymieniony, po drodze wymienili pedał gazu (niepotrzebnie) bo był też jego błąd i był brak reakcji. Nie wychodziło napięcie że sterownika na jeden z potencjometrów w pedale gazu, sterownik wymieniony, ponoć sklonowany tamten.
Auto jeździ ale kolega sygnalizował że potrafi stracić moc czy jakoś tak, ja tym nie jeżdżę więc nie wiem jak się spisuje.
Najbardziej to mnie zastanawia błąd mówiący o napięciu referencyjnym czujników, nie wiem o które czujniki chodzi, te odczyty błędów mają wspólny mianownik że się tak wyrażę, myślę że dobiorę się do wiązki silnika, najchętniej bym ją wyjął i przejrzał, ewentualnie pomierzę zasilania tych czujników, które tam są w błędach.
Tak to wygląda na desce:
IMG_20241104_143707.jpg
IMG_20241104_120744.jpg IMG_20241104_120755.jpg IMG_20241104_120807.jpg IMG_20241104_120817.jpg IMG_20241104_120835.jpg IMG_20241104_120848.jpg IMG_20241104_120901.jpg IMG_20241104_120915.jpg IMG_20241104_121522.jpg IMG_20241104_121853.jpg IMG_20241104_121910.jpg IMG_20241104_122254.jpg

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ja bym dalej szedł w stronę "akumulatora" i masy.
Akumulator wymienili, masę skręcili, ale klem nie wyczyścili ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Ja bym dalej szedł w stronę "akumulatora" i masy.
Akumulator wymienili, masę skręcili, ale klem nie wyczyścili ;)
Wszystko rozumiem ale nie do wiary że to jeździło takie zaniedbane nie wiadomo jak długo a teraz sprawa się rypła i poszło po całości, ładowanie na aku 14V, na silniku podobnie, spadek napięcia przy rozruchu 11V na aku, 10.3 na silniku

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Arni , wstyd mówić ale może bezpieczniki gdzies zware robią? Kumplowi w pasku też kazali czujniki zmieniać a okazał się bezpiecznik

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Z tym olejem to co na bagnecie widać? Może rzeczywiście nie ma stanu. Ale takie rzeczy chyba sprawdzałeś. :D

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Z tym olejem to co na bagnecie widać? Może rzeczywiście nie ma stanu. Ale takie rzeczy chyba sprawdzałeś. :D
Nie sprawdzałem ale w coolerze jest dużo, trzeba by zrobić obieg zamknięty to by się sam uzupełniał
Automatyczne połączenie postów:

Taaa dziś kolejny dzień zmagań, kilka godzin zaledwie, bezpieczniki sprawdzone bez zaskoczenia, bez żadnych rewelacji, przejechałem się tym autem z texą obok, turbina nie dmucha bo zawór n75 nie działa, jak podłączyłem wężyki gruchy to trochę lepiej szedł Mercedes ale nie pokazuje zmiany ciśnienia doładowania, natomiast przepływomierz pokazał trochę więcej masy powietrza, w internetach piszą że może być winny czujnik różnicy ciśnień DPF bo jest błąd napięcia zasilania czujników a jeśli jeden z nich pobiera za dużo prądu to sterownik ma odciąć zasilanie, jutro się przejadę i zobaczę czy będzie zmiana.
Żaden luj na warsztacie nie chce się przyznać że podłączył 24v jak mechu nie chciał odpalić:) by się przyznał to bym miał lepiej, była by przyczyna awarii poprzedniego sterownika a tak jest znak zapytania czy przetarta wiązka go nie popsuła? Wstępnie mam tezę że:
- nie było masy na silniku
- odpalili z matki
- alternator nie mając połączenia z akumulatorem podał za wysokie napięcie na ECU, przepalił go. Akumulator w samochodzie działa jak kondensator przeciwzakłóceniowy, wyrównuje napięcie, zapobiega jego skokom :)
Ten "nowy" sterownik może być wadliwy, wpierw muszę wyjąć i porozcinać wiązkę silnika żeby nie było powtórki z historii

Ostatnia edycja:

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Miałem kiedyś mastera z prawie identycznymi błędami, również napięcie na czujnikach się nie zgadzało i wyrzuciło masę błędów powiązanych jednym zasilaniem, siedziałem przy nim ze 3 dni aż ktoś mi poradził żeby odłączać czujniki po kolei aż trafię i znikną wszystkie błędy i pozostanie jeden, tak trafiłem na czujnik ciśnienia DPF i rozwiązałem problem. Może w tą stronę warto iść, też siedziałem i odczytywałem wskazania z czujników i innych urządzeń typu pedal gazu, klapy czy zawory, jak się okazuje bez sensu bo większość z nich wchodziła w tryb awaryjny a reszta odczytów przez to nie miała sensu, oczywiście z głupoty i braku wtedy doświadczenia z takimi sprawami wymieniłem niepotrzebnie kilka rzeczy.
Wiesz która to grupa czujników i jakie wchodzą w jej skład?

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Nie wiem i nie wiem skąd się dowiedzieć
To odpinaj po kolei różne czujniki i sprawdź czy napięcie w live data wróci do normalnego (zapewne 5v) o ile możesz odczytać napięcie z grup czujników. Jeśli wróci po odpięciu jednego z nich to masz winowajcę. Tak odkryłem wtedy usterkę w masterze, coś czuję że jutro twój problem się rozwiąże, pozdro!

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
To odpinaj po kolei różne czujniki i sprawdź czy napięcie w live data wróci do normalnego (zapewne 5v) o ile możesz odczytać napięcie z grup czujników. Jeśli wróci po odpięciu jednego z nich to masz winowajcę. Tak odkryłem wtedy usterkę w masterze, coś czuję że jutro twój problem się rozwiąże, pozdro!
Dziś odpiąłem wszystko na raz, zostawiłem tylko elementy które są potrzebne żeby silnik chodził i początkowo cały czas był błąd napięcia czujników ale zacząłem podłączać je spowrotem i za którymś razem po kasowaniu błędów zniknął jak i kontrolki ESP pogasły :) winna jest przepustnica powietrza, zamówiłem już najtańszą jaka była za niecałe pincet złotych i jutro zobaczymy, no i jeszcze któraś świeca żarowa jest przepalona.
Swoją drogą silnik ma przedmuchy, za każdym razem jak zdejmuję wąż z przepustnicy to leje się z niego olej, myślałem że cooler jest pełny ale nie :eek:, palce włożyłem i wyjąłem suche

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Czyli jest jakiś trop! Daj znać jak ogarniesz problem. :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
To zabawy ciąg dalszy:) dziś już byłem ucieszony że został tylko jeden błąd od świecy żarowej, nawet zrobiłem mu wypalanie DPF ale długo się nie nacieszyłem, znów wywaliło błąd napięcia zasilania czujników i zaczęły pokazywać bzdury, poodpinałem przepustnicę, czujnik różnicy ciśnień, czujnik ciśnienia doładowania, czujnik temperatury powietrza, postawiłem auto na pół godziny i się naprawiło znowu :bored:, mimo że wszystko zostało podpięte spowrotem, nawiasem mówiąc przejechaliśmy się i turbo dmucha 3.8 bara:D idzie jak głupie to auto ale wtedy jak nie ma błędów, coraz bardziej skłaniam się w stronę wiązki silnika

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
A próbowałeś tak jak napisałem, odpalić w live data napięcia z tych grup czujników i odpinać po kolei a nie wszystko na raz?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
A próbowałeś tak jak napisałem, odpalić w live data napięcia z tych grup czujników i odpinać po kolei a nie wszystko na raz?
Tak próbowałem po kolei czujnik różnicy ciśnień, potem przepustnicę, czujnik doładowania, czujnik temperatury powietrza i nic :) postawiłem go na pół godziny przyszedłem i się naprawił

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Oddaj to do mechanika bo sobie nie poradzisz .
A tak serio to bym zaczął od czujnika w misce ? Może sprawdzić napięcia na kostce i wymienić? może spróbować zaprogramować wymianę oleju ?
Ja bym za głęboko nie kopał.
Podłączyć Star diagnoze i zobaczyć jakie wartości pokazują czujniki, może dpf zapchany ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Żebyśmy się zrozumieli odłączenie danego czujnika/elementu nie przynosi natychmiastowego efektu :) nie daje zmiany ani w parametrach ani błędach, a jak już podłączyłem spowrotem to wszystko pokazywało poprawne wartości, pierwsze co zauważyłem po wypaleniu DPF to właśnie wskazanie czujnika różnicy ciśnień miało wartość -48 czyli tak jak by był odłączony, toteż dlatego go rozłączyłem ale bez skutku, potem po kolei pozostałe ale też nic to nie dało, przynajmniej tak sobie myślę że od razu powinna być zmiana a może nie? Trzeba będzie wiązkę silnika wyjąć przed czym się broniłem ale to jest nieuchronne, chcę to wszystko obejrzeć
Oddaj to do mechanika bo sobie nie poradzisz .
Think Video Games GIF by Call of Duty

Mądrego warto posłuchać:)

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Żebyśmy się zrozumieli odłączenie danego czujnika/elementu nie przynosi natychmiastowego efektu :) nie daje zmiany ani w parametrach ani błędach, a jak już podłączyłem spowrotem to wszystko pokazywało poprawne wartości, pierwsze co zauważyłem po wypaleniu DPF to właśnie wskazanie czujnika różnicy ciśnień miało wartość -48 czyli tak jak by był odłączony, toteż dlatego go rozłączyłem ale bez skutku, potem po kolei pozostałe ale też nic to nie dało, przynajmniej tak sobie myślę że od razu powinna być zmiana a może nie? Trzeba będzie wiązkę silnika wyjąć przed czym się broniłem ale to jest nieuchronne, chcę to wszystko obejrzeć
po co wiązkę wyciągać ? sprawdź przewodzenie z obciążeniem przez żarówkę.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Podłączyć Star diagnoze
To mówiłem moim przełożonym ale jak groch o ścianę, ktoś kto robi mercedesy pewnie by to ogarnął moment
może dpf zapchany
Masę popiołu pokazuje 1.2 grama, sterownik zazwyczaj pokaże że DPF zapchany a tutaj ładnie przebiegł proces wypalania
po co wiązkę wyciągać ? sprawdź przewodzenie z obciążeniem przez żarówkę.
Przewodzenie nie wystarczy sprawdzić, jeśli masz przerwę na przewodach to tak ale jeśli kable się ocierają gdzieś o masę w co wątpię albo jeśli w środku w wiązce się skleiły albo coś innego się z nimi zadziało to tego nie zweryfikuje test ciągłości

Do góry Bottom