• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprinter 309 08r 2.2 cdi automat.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Witam.
Autem nie można ruszyć z miejsca jak chcesz ruszyć pod niewielką górkę . Silnik nie reaguje na pedał gazu. Błędów brak w silniku , skrzyni biegów , poziom oleju w skrzyni ok. Poradzcie co sprawdzić.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Tak . autem można normalnie jeżdzić wszystko jest ok , jest moc , biegi zmienia płynnie . Problem zaczyna się w momencie jak koła poczują opór np. po dojechaniu do krawężnika po wybraniu D i puszczeniu hamulca ,nie ma gazu ,silnik pracuje na wolnych obrotach , wystarczy cofnąć półmetra do tyłu i jak się ruszy do przodu i jest gaz to można przejchać przez krawężnik . Sprwadzałem przepływomierz ma niwielkie odchyłki od normy na wolnych obrotach , ale nie wiem czy to jego wina . Objaw jest bardzo dziwny i nikt nie może postawić trafnej diagnozy.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Olej był wymieniany , stan jest prawidłowy . Olej w skrzyni nie odcinał by pedału gazu , który i tak był już podmieniany na sprawny bez efektu.

marcin www

SuperMechanior
Punktów
32
Ale jak malo oleju to slabo ciagnie. Mniejsza z tym. Tu musi byc dobra diagnostyka zrobiona.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Szukam pomocy czy ktoś spotkał się z takimi objawami , może były jakieś wadliwe oprogramowania sterownika . Ja nie mogę ogarnąć gdzie sterownik silnika widzi ,że koła mają "pod górkę " . W parametrach w momencie jak silnik nie wchodzi na obroty sygnał z pedału gazu zmienia się proporcjonalnie do położenia a silnik nie wchodzi na obroty , wystarczy dać na N , P i silnik się wkręca na obroty. Liczę na pomoc kolegów bardziej doświadczonych niż ja , odpiszę na każde pytanie , jest to nietypowy objaw i zagadka którą z pomocą doświadczonych kolegów z tego forum uda się rozwiązać.

Ostatnia edycja:

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Temperatura paliwa nie ma znaczenia , objaw występuje nie zależnie od temp. Siłę ma bo jak ruszy z miejsca to można pokonać każdą górkę , problem jest jak ma opór od razu zanim ruszy.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Sprawdź błędy skrzyni a nie silnika. Nie ma tam żadnego czujnika który widzi czy auto stoi pod górkę czy ma przeszkodę. A najlepiej byłoby starką to sprawdzić.

sprawdzane kts-em
Tym tego dobrze nie zdiagnozujesz, chyba że problem tkwi w samym sterowniku skrzyni, może pada i błędów nie widzi.

A w chwili kiedy nie reaguje na pedał gazu to na wyświetlaczu nie pokazuje czasem "F"?

Ostatnia edycja:

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Skrzynia 722.6 nie ma błędów , ale czytane kts. Padnięty sterownik skrzyni - nie było by problemów w innych sytuacjach w czasie jazdy ? Auto to niemiecka poczta może mieli inne oprogramowanie sterowników ale po co ,żeby nie jeżdzili po krawężnikach . Auto stale jeżdzi ale kierowca ma stresa jak widzi górkę i musi się zatrzymać.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie szukaj przyczyny w skrzyni jak sie nie wkreca na obroty, to bez sensu. Przeplywke strzel na poczatek, skrzyni bym sie nie czepial. Nawet gdyby byla gruzem to jednak nie ma to zwiazku z silnikiem, ze skrzyni mozesz jeszcze zobaczyc czy jest spieta czy nie na d, patrzysz na obroty wejscia/wyjscia. Problemem tez czasami byl sam regulator cisnienia paliwa na pompie/listwie. Wyjmij przedmuchaj i zaloz.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Nie szukaj przyczyny w skrzyni jak sie nie wkreca na obroty, to bez sensu. Przeplywke strzel na poczatek, skrzyni bym sie nie czepial. Nawet gdyby byla gruzem to jednak nie ma to zwiazku z silnikiem,
A co ma przepływała do braku reakcji na gaz? Odepnij ją a i tak silnik będzie się wkręcał tylko byle jak bo bez turbo. Widzę że mało miałeś do czynienia ze Sprinterami, jak ster skrzyni wychwyci jakiś istotny błąd to nie puści silnika w obroty. Star diagnosis trza tam niuchać, inaczej nie będziesz nigdy pewny.

riko

SuperMechanior
Punktów
19
Dziękuje za podpowiedzi ,wysłałem klienta na diagnozę sd.

Do góry Bottom