• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprzeglo raz dziala raz nie-megane 2 1,5dci

Paul40

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Dublin
Mam problem z biegami w megance,przy zgaszonym silniku wchodza wszystkie ,przy zapalonym nie moge wlozyc zadnego wyglada jak brak sprzegla ale nie zgrzyta tylko stawia opor i przy dociskaniu wajchy auto sie toczy,mialem z tym problem moze ze dwa razy, bywalo ze biegi ciezko wchodzily ale pozniej przechodzilo jak reka odjal, za pierwszym razem przeszlo po podlaczeniu czujnika na pedale hamulca ( byl rozlaczony) pozniej pomoglo 5minut z wlaczonym zaplonem a problem pojawil sie w podobnej sytuacji(kolega kasowal mi bledy),ostatnio zakupilem autocoma i testujac go mialem wlaczony zaplon przez jakies pol godziny po tym juz nie udalo mi sie wlozyc zadnego biegu,dla mnie to nie ma sensu ale to renault a w nim wszystko jest mozliwe,wiem ze to moze byc lozysko podporowe w wale ale nie wszystko mi pasuje

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Objawy jak na zepsute łożysko wyciskowe. Płynu nie ubyło hamulcowego?

Paul40

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Dublin
plyn trzyma stan,lozysko-zgoda ale czemu raz dziala bez zarzutu a potem nie,postoi chwilke na wlaczonym zaplonie i nie dziala,postoi znowu tylko z zaplonem (bez pukania ,stukania czy innych prob) i znowu jest-zbieg okolicznosci czy jakies fatum

albo lozysko wyciskowe albo docisk sprzegla ,tylko ze wogole nie halasowalo ,dopiero teraz przy probie wlozenia biegu slychac odglosy walki z obudowy sprzegla ale bez zgrzytow raczej tarcie moze tylko wysprzeglik(zlamal sie czy cus)

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Wygląda na to, żę coś się urwało i czasem wpada po tarczę sprzęgłową.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Albo docisk albo lozysko albo pompka.to ostatnie mozna bardzo latwo sprawdzic,zacisnij na przewodzie gumowym tym co idzie do skrzyni jakiegos sciska albo cos w tym rodzaju i idz nacisnij sprzeglo jesli bedziesz mogl je wcisnac lub bedzie ci opadac pod butem to pompka do wymiany.Te dwie pierwsze pozycje zobaczysz jak zrzucisz skrzynie.A jak juz bedzie zdjeta i cos tam bedzie nie tak to zasada jest wymiana calego sprzegla a nie tylko jednego elementu

Paul40

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Dublin
Rozleciala sie tarcza sprzeglowa [polamane sprezyny]ale objawy i tak dziwne jak dla mnie,mialem juz do czynienia z rozerwanymi tarczami ale w takim osiolku [82 koniki]-jak?Dzieki za podpowiedzi.

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
Sprzegla padaja nawet w 50 konnych samochodach.Jest to czesc ktora poprostu sie zuzywa i tylko sposob jej eksploatacji ma wplyw na jej dluga lub krotka zywotnosc.Jak dobry kierowca to sprzeglo i na 200tys wystarczy,a jak gorszy to moze i 20tys nie dozyc.Inna sprawa to jeszcze kola zamachowe,te np.dwumasowe to nawet przy obchodzeniu sie z nimi jak z jajkiem zadko dobijaja do 150tys
PS. Maluch ma 25 koni i sprzegla tez padaly

Do góry Bottom