• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stratus znowu problem....

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Witam Mam problem ze swoim stratusem.... Ostatnio zauważyłem niepokojące objawy.... W grudniu silnik przeszedł remont głowicy, szlif gniazd zaworowych, zmiana uszczelki pod głowicą itp (auto odebrane z naprawy 24 grudnia 2016) 1) od momentu odbioru brak ogrzewania ale ok, zganiłem to na niską temperaturę otoczenia, przed remontem grzał ładnie 2) od kilku dni wygląda coś jakby auto się gotowało, wiatrak od chłodnicy chodzi jak głupi, temperatura na wskaźniku powyżej połowy o jedną kreskę 3) po wyłączeniu przez chwilę słychać bulgotanie 4)ubyło mi dosyć sporo oleju, zrobiłem może jakieś 500km i ubyło jakieś 2l!!! 5)w zbiorniczku wyrównawczym znalazłem w środku jakiś dziwny osad.... coś jakby brązowe błoto.... tylko nie wiem czy to było wcześniej tzn. przed remontem bo nie sprawdzałem tego 6)co do wskazówki temperatury to po przejechaniu około 3km rośnie w zatrważającym tempie i zatrzymuje się powyżej połowy Ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Powoli denerwuje mnie to auto....

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Gdzieś popelniono błąd w sztuce wymiany. A jaki powod był wymiany pierwszym razem ?

Brak ciśnienia na jednym cylindrze z powodu wypalonego gniazda zaworowego bo jeździłem na gazie. To przy okazji zdjęcia głowicy wymieniono wszystkie uszczelki. Jeżeli okazałoby to się błędem w sztuce wymiany to chyba warsztat powinien zrobić to na własny koszt? Ciekawe czy się do tego przyznają....
Dzisiaj po pracy zaprowadzę go tam gdzie robili i zobaczymy co będzie...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Trzeba zweryfikować , jeszcze mogła być dziadowska uszczelka nie zawsze zakład jest winien a i jeszcze gazownik się kłania . Pewnie wtryskiwacze typu valtek, tanie to szlag je trafił i wypaliło zawór.

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Trzeba zweryfikować , jeszcze mogła być dziadowska uszczelka nie zawsze zakład jest winien a i jeszcze gazownik się kłania . Pewnie wtryskiwacze typu valtek, tanie to szlag je trafił i wypaliło zawór.

Od czasu wymiany uszczelki nie jeździłem na gazie więc to odpada.... To zakład kupował uszczelkę i wszelkie części to na mój rozum skoro zrobili coś źle to powinni to naprawić sami na własny koszt... Jadę właśnie do mechanika i zobaczę co mi powie

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
Wróciłem niedawno od mechanika. Diagnoza termostat utknął cały czas w pozycji zamkniętej i się rozsypał, a że w moim aucie jest sterowany olejem to stąd mieszanie się oleju i płynu chłodniczego. Dzięki Bogu to nie uszczelka pod głowicą :D

zaratrusztra1988

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Milanów
no a juz było na mechanika :D:D:D:D i fajnie że masz sprawne auto a jak z ogrzewaniem ?

Jeszcze nie wiem bo zostawiłem w warsztacie i do odbioru będzie jutro. Ale mechanik mówił, że jak termostat jest zamknięty to nie będzie ogrzewania bo nie będzie przepuszczał. Zobaczymy jak odbiorę auto.
Generalnie sytuacja wyglądała tak, ze pierwotnie nie dogrzewał się silnik bo był otwarty a gdy się zamknął to na amen.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
termostat nic do tego nie ma , olej zaczął ci ubywać bo przedmuchało zle załozoną uszczelkę i mieszał sie z płynem błąd w sztuce i tyle .

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Jeśli wcześniej nie było problemu z uszczelką pod głowicą tylko brak ciśnienia to i pewnie nie było masła pod korkiem oleju, a po naprawach ubywa oleju, masło w zbiorniczku co świadczy od mieszaniu się z olejem.

Termostat sterowany olejem??
Rozsypał się ??
Nie łapie.

Jeśli się nie otwierał termostat to powinien się w przeciągu 500km zagotować. Wskazówka powinna wejść na czerwone pole. Do tego bulgotanie płynu chłodniczego. Wszystko wskazuje na uszczelkę.

Do góry Bottom