• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

stukanie z silnika- popychacze hydrauliczne Audi a4 B8 2.0 CR

Tomcio65

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Witam wszystkich :)

Koledzy mam problem mianowicie po uruchomieniu silnika ( obojetnie czy zimny czy ciepły oraz czy niskie lub wyzsze obroty) stuka- cykanie tak jakby grały popychacze chydrauliczne. Samochód Audi A4 B8 z 2009r silnik 2.0 CR. zdemontowałem rozrzad oraz walki rozrzadu i kilka popychaczy jest miekkich tzn moge je ścinac palcami reszta twarda mega twarda. Pytanie czy tak musi byc??? stuki- pukanie nie wiem jak to fachowo nazwac dochodza z okolicy wałka wydechowego okolice chlodniczki EGR. Koledzy bardzo Prosze o pomoc w sprawie oraz o wyjasnienie tematu hydraulucznych popychaczy :)

Tomcio65

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
No morzesz nie wierzyc ale nie stety dałem troche ciała....
Koledzy tak o konkretach:
Oczywiscie posprawdzam czy olej wydostaje sie z popychaczy zdemontuje mostek plus wałki rozrzadu i zakrece silnikiem ( wiadomo tłoki nie zderzą sie z zaworami bo wszystkie beda zamkniete), ale reausmujac to ze przytarł mi sie wałek to moze byc przyczyna ze tak gra oraz ze na wałku ssaym sa 4 miekkie hydropopychacze???

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
piszesz że : ( zatarł się wałek , wymieniłem mocowanie wałków ) no to raz że ucieka ciśnienie oleju i za małe ciśnienie żeby napełnić popychacze a dwa mocowania wałków obrabiane są fabrycznie skręcone i moim zdaniem nie są wymienne ,ciśnienie oleju mierzyłeś? zdejmowanie wałków i kręcenie silnikiem to nie jest dobry pomysł

Tomcio65

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
piszesz że : ( zatarł się wałek , wymieniłem mocowanie wałków ) no to raz że ucieka ciśnienie oleju i za małe ciśnienie żeby napełnić popychacze a dwa mocowania wałków obrabiane są fabrycznie skręcone i moim zdaniem nie są wymienne ,ciśnienie oleju mierzyłeś? zdejmowanie wałków i kręcenie silnikiem to nie jest dobry pomysł
a co sie stanie jak zdejme wałki i zakrece silnikiem aby sprawdzic czy z popychaczy wychodzi olej? zawory beda zamkniete wiadomo?

Tomcio65

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
:((( Czym wiecej sie pytam tym głuu.... jestem :((( To co nie mam sprawdzac po przez krecenie oraz wyjete popychacze czy pojawia sie tam olej?

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
wykręć czujnik ciśnienia oleju i tam podepnij manometr ,do popychaczy ciśnienie oleju dochodzi i je napełnia i kasuje luz jeżeli ciśnienia oleju nie ma albo jest za niskie to popychacze nie napełnią się, zmierz to ciśnienie oleju ale jak pisałeś wałek się przytarł i tam moim zdaniem to ciśnienie znika

Tomcio65

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Koledzy dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Wymienilem 4 miekkie popychacze+ dodatowo nowe podkladki pod wtryskiem i jest idealne, tak jak teraz chodzi cichutko tak nigdy nie chodziła.
Pozdrawiam :)

Do góry Bottom