• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Subaru Justy G3X 1.3 benzyna+LPG, silnik szarpie, przerywa

MD75

Nowy
Punktów
0
Witam, problem jak w tytule, a dokładnie to dzieje się tak przy około 2400-3000 obr. Auto mamy już 8 lat i zrobiliśmy nim 100 tys. km i cały ten czas szarpie, czasem częściej a są okresy, że się uspokaja na kilka miesięcy. Niezależnie czy auto jedzie na benzynie czy gazie w tym zakresie obrotów nieregularnie szarpie, jakby nie dostawał paliwa. Wyświetla się check i mówi: "Zbyt uboga mieszanka, czujnik położenia przepustnicy" . Czujnik wymieniony został najpierw na używany, a miesiąc temu założyłem nowy. Szarpanie nie ustało, check dalej mówi to samo. Sprawdziłem kabelki przy wtyczce do czujnika i nie widać żądnych pęknięć, konektor też w porządku, nie zaśniedziały i ciasny w stykach. Wymieniłem czujnik temperatury powietrza dolotowego (używka, nowego nie mogłem znaleźć), czujnik wałka rozrządu i położenia wału korbowodowego też. Wszystko na nic, silnik szarpie jak szarpał. Teraz jedyne co przychodzi mi na myśl to wymiana sond lambda. I tu kończą mi się pomysły, czy ktoś miał może podobne problemy i sobie z nimi poradził? Będę wdzięczny za pomoc, bo nawet mój mechanik nie za bardzo może znaleźć przyczynę.
Pozdrawiam

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Jak na gazie i benzynie to samo...
Przepustnica może jest zjeb.

Z odpiętą przepływką też można pojeździć i to za darmoszkę.

MD75

Nowy
Punktów
0
Jeszcze dodam, że robiłem też próby jazdy z odpiętym czujnikiem przepustnicy i jest bez zmian, szarpie tak samo.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Nie byłbym co do tego przekonany. Na gazie wtedy by ci nie szarpał, bo wtryski gazu biorą tylko sygnał do sterowania z wtryskiwaczy benzynowych, a tamte nie pracują w ogóle. Taki drobny naddatek powietrza bez trudu wyrównałaby ci korekta z sondy lambda.

Do góry Bottom